Lun 2 10 2023 11 min

U ponedjeljak 2. listopada,u crkvi Sv. Jeronima u Lunu na otoku Pagu, proslavljen je blagdan Anđela Čuvara . Anđeli podsjećaju na bezuvjetnu ljubav Boga na nebesima, čuvaju nas od zla i vode u zajedništvo s Ocem.

Blagdan je okupio mnoštvo vjernika kako bi proslavili sveto misno slavlje. Pozdravnu riječ svim okupljenima uputio je župnik domaćin, velečasni Franko Markulić te srdačno pozdravio okupljene svećenike Krčke biskupije, vjernike te one koji su svojom marljivošću pomogli da se ovaj svečani događaj uveliča. Misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a uz svećenike krčke biskupije, koncelebrirali su i braća biskupa Srećka Badurine fra Ivan i fra Anton Badurina. čije je svečano otvaranje biste, slijedilo nakon svetog misnog slavlja,što je posebno obogatilo blago, te misionar veličasni Boris Dabo, rodom iz Novalje, koji dugi niz godina djeluje kao misionar u Zambiji.

Evanđelje po Mateju navijestio je pjevajući biskupov tajnik vlč. Josip Karabaić. U homiliji, biskup Ivica istaknuo je važnost anđela čuvara u našim životima. Biskup je istaknuo kako se u Bibliji često spominju anđeli. U prvom čitanju knjige Izlaska, Bog šalje anđela kao vođu i čuvara naroda te poziva narod da Ga poštuje i slijedi Njegov glas. Anđeo u sebi nosi Božje ime, ističe biskup. On je posrednik koji vodi u ime Božje i prema Bogu, želi povezati sve ljude s Bogom, posreduje kako bi svi imali spoznanje Božje volje i ljubavi, nastavlja biskup u homiliji. Hod kroz pustinju 40 godina put je pročišćenja, kako bi odnos s Bogom bio što intimniji, a ulazak u obećanu zemlju jest konačan cilj, ispunjene i sjedinjenje, ističe biskup. Usporedio je biskup tu pažnju i sjedinjenje s ljubavlju dvoje mladih koji su spremni učiniti sve jedno za drugo kako bi ostvarili puninu ljubavi. U takvom stanju oni su jedno drugom anđeli čuvari, koji čuvaju leđa jedno drugom. Taj zaštitnički instinkt javlja se i kod supružnika kada postanu roditelji. Spremni su sve učiniti da zaštite dijete, ističe biskup. Kada dođu u godine kada su sami, kada djeca odu svojim putem, opet se javlja zaštitnički odnos kao da su jedno drugom anđeli čuvari, naglašava biskup. To isto vrijedi i za braću i sestre, za svećenike te redovničke zajednice, da ustraju u jedinstvu zaštite i uzajamnog pomaganja. Svi bi trebali imati uvijek taj zaštitnički stav, kako bi slika svijeta bila bolja i ljepša, zaključuje svoju homiliju biskup Ivica. Biskup je pozvao župljane Luna da proslava blagdana Anđela Čuvara ne bude samo tradicija, već da se utjelovi i zaživi te dobije svoje konkretne obrise u međuljudskim odnosima.

Na samom kraju misnog slavlja, vjernicima se obratio župnik domaćin, Franko Markulić te izrazio zahvalnost biskupu i okupljenim vjernicima.

Nakon svete mise, svi župljani i vjernici okupili su se ispred župne crkve te okružili bistu biskupa Srećka Badurina, koja je čekala svoje otkrivanje vjernicima i cijelom mjestu. Mons. Srećko Badurina rođen je 12. svibnja 1930. u Lunu na otoku Pagu kao prvijenac jedanaestero djece Pavla i Sokole r. Baričević. Ima dva brata redovnika svećenika, franjevca trećoredca: fra Ivana i fra Antuna, i dvije sestre koludrice, benediktinke u Pagu. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu. U dvanaestoj godini života ulazi u redovničku zajednicu franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvu mladomisničku godinu (1953.) djeluje kao kapelan u novoosnovanoj župi sv. Ivana u Zadru. Premještajem u samostan sv. Franje u Krk (1986.) želi se još određenije posvetiti duhovnosti i mogućnostima nakane zajednice da jedan od samostana (Glavotok na Krku) organizira kao kuću molitve. U tom samostanu imenovan je za biskupa šibenskog, 7. prosinca 1987. Biskupsko posvećenje primio je od Svetog Oca Ivana Pavla II., u Vatikanu, 6. siječnja 1988. U Biskupskoj konferenciji ondašnje Jugoslavije u jesen 1988. povjereno mu je vodstvo novoosnovane Komisije BK “Justitia et Pax” (Pravda i mir). U travnju 1993. BKJ mu je povjerila da organizira rad Informativne katoličke agencije (IKA). Biskup Srećko Badurina preminuo je 17. rujna 1996. u Zagrebu, na blagdan Rana Svetog Franje.

Prigodne riječi uputio je i gradonačelnik Novalje, Gospodin Ivan Dabo, koji je zajedno sa svojim suradnicima, inicijator ideje izrade biste koja prikazuje biskupa Srećka Badurinu. Autor je proslavljeni akademski kipar Kuzma Kovačić koji je također zahvalio gradonačelniku, biskupu, župniku i svim prisutnima te uputio prigodne riječi povodom svečanog trenutka.Fra Anton Badurina, brat biskupa Srećka Badurine, također je uputio nekoliko riječi te se osvrnuo na lijepotu samog događaja. Na samom kraju, biskup Ivica izrekao je blagoslov te je otkrivena bista. Na taj način, blagdan Anđela Čuvara bio je predivno obogaćen. Župljani Luna, otpjevali su stari pučki napjev posvećen Anđelima Čuvarima te obogatili predivnu i blagoslovljenu proslavu blagdana.

Tekst : JOSIP BADURINA
Foto: JOSIP I SANJIN BADURINA

Izvor: Krčka biskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.