DSC 0378 scaled

Devet polaznika Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci, koji su u prošloj akademskoj godini završili seminare i tečajeve koje Institut nudi, 8. listopada svečano je dobilo potvrde o uspješnom završetku edukacije. Potvrde im je uručio riječki nadbiskup metropolit Mate Uzinić nakon mise u riječkoj katedrali. Svečanu misu predvodio je u zajedništvu s generalnim vikarom Mariom Tomljanovićem i vikarom za pastoral i ravnateljem Metropolitanskog pastoralnog instituta Mariom Gerićem.

U propovijedi je, čestitavši polaznicima na završenim programima, sve vjernike pozvao na stalnu edukaciju i rast u vjeri. Nadahnut dnevnim čitanjima i parabolom o vinogradu i radnicima, nadbiskup je objasnio kako slika vinograda opisuje odnos Boga i Izabranog naroda. Bog se brine za svoj vinograd i od njega očekuje ploda. U slučaju Izraela nije urodio plodovima koje je očekivao, plodovima pravde i pravičnosti. Zbog toga u Isusu dolazi spasiti čovječanstvo i s njim započinje nova povijest, novog Božjeg naroda.

„Ono što bismo trebali naučiti iz povijesti staroga, mi koji smo novi vinograd, je da Bog i od nas traži grožđe, a ne vinjagu. On i od nas, Crkve, traži pravdu i pravičnost, a ne nepravdu i vapaje. Naše je da se dobro propitamo što Bog dobiva od nas, od Crkve 21. stoljeća koja je nama povjerena. Zbog toga je ovo vrijeme sinode, započeto prije nekoliko godina, važno kako bismo se propitali koje plodove kao Crkva donosimo u ovome vremenu. Znade li se možda i nama dogoditi da svoje interese pretpostavimo Božjem interesu.“ Nadbiskup je ustvrdio kako su sebičnost, nepravda, korupcija klijentelizam, nasilje, prepuštanje strastima i ovisnostima, sve slabosti koje primjećujemo kod drugih, nažalost primjenjive i na zajednicu Crkve.

Podsjetio je da geslo Sinode „Zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ govori da je potrebno mijenjati mentalitet, da svi u Crkvi imaju svoju odgovornost i da je Crkva povjerena svima. Istaknuo je kako bi svaki vjernik, ako želi očuvati Božji vinograd, morao voditi računa o svom odnosu s Bogom, odnosu prema čovjeku i stalnom učenju i proučavanju Božje poruke.

„Važno je ne prekinuti kontakt s Bogom. Zato nam služi molitva i euharistijska slavlja. Ne smijemo prekinuti komunikaciju s Bogom. Bolje je i svaditi se s njim nego prekinuti komunikaciju.“ Nadbiskup je naglasio i ljudske vrijednosti i odnos prema čovjeku, svakome čovjeku. „Ne možemo biti dobri kršćani ako prije toga nismo dobri ljudi. Ne možemo zbog navodnog čašćenja Boga izgubiti onu ljudsku dimenziju. Kad je u pitanju humanost i ljudskost onda nas kršćane nitko ne bi smio prestići. Mi bismo morali prednjačiti u zaštiti i brizi za svakoga čovjeka. I onog koji još nije rođen i onog koji je na pragu smrti.“ U tom kontekstu istaknuo je kako bi kršćani na srcu trebali imati i društvenu pravdu i ekologiju.

Na kraju se zadržao na važnosti učenja, stalnog proučavanja Božje riječi i poruke. Jer ne možemo znati što činiti da bi vinograd donosio plodove, ako ne učimo. „Sveto pismo, teologija, nisu statični nego se stalno razvijaju jer stalno trebamo davati nove odgovore na izazove vremena. Nećemo promijeniti nauk, ali moramo vidjeti na koji način to što učimo može biti učinkovito u vremenu u kojem živimo. Na koji način mi danas, kao Crkva, kao kršćani, možemo donositi plodove koje Bog od nas traži.“

Nadbiskup je zaključio pozivom da svaki vjernik prepozna sebe kao onog koji je pozvan pomoći Božjem vinogradu da raste i daje ploda. „To ćemo moći samo ako ostanemo povezani s Bogom, ako ljubimo jedni druge i ako se trudimo da svaki dan nešto novo naučimo“, zaključio je nadbiskup.

Potvrdnice Metropolitanskog pastoralnog instituta dobili su Stella Černjar, Franjo Krnetić, Ana Brižić, Davorka Tomiša, Chiara Debelić, Elizabeta Fischer, Davor Popić, Nikola, Spicijarić i Vilma Vojvoda, a pohađali su Seminar za teološku kulturu laika, Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore te Tečaj biblijskog razmatranja. U ime polaznika, zahvalu nadbiskupu, ravnatelju Instituta, predstojnici Nataliji Bogović i svim profesorima uputila je Davorka Tomiša.

Izvor: Riječka nadbiskupija

 

Radio Marija

09:30 Prigodna emisija - tema: Josip Botteri Dini - 60 godina stvaralaštva; gost: Josip Botteri Dini, hrvatski slikar; ur. i vod.: Petra Ćurlin
10:00 Glazba
11:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.