we 231119 Majka Božja Lurdska 15

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u nedjelju 19. studenoga euharistijsko slavlje tijekom kojega je posvetio župnu i samostansku crkvu Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Koncelebrirali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, dekan Maksimirsko-trnjanskog dekanata preč. Josip Golubić, gvardijan samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu fra Bože Vuleta, župnik fra Ante Bešlić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta preč. Željko Tanjić te ostali okupljeni svećenici.

 web 231119 Majka Božja Lurdska 3

Na početku slavlja pozdrav je uputio gvardijan fra Bože Vuleta kazavši kako je ovaj crkveni objekt podignut 1970-ih godina u vrijeme hrvatskog proljeća, a "cjelovitim je uređenjem u zadnjih sedam godina doživio svoje proljeće. Već gotovo dvije godine župna zajednica Majke Božje Lurdske u ovoj crkvi slavi Boga i utječe se svojoj nebeskoj zaštitnici, a danas, činom posvećenja, ovaj će blagoslovljeni prostor postati, možemo slobodno reći, sakrament, tj. materijalni znak žive Crkve, svih nas koje Duh Sveti ujedinjuje u jedno Tijelo, kojem je glava Krist."web 231119 Majka Božja Lurdska 4

 

Nakon gvardijana arhitekti dovršetka i uređenja crkve dr. Zorana Sokol Gojnik i dr. Igor Gojnik predstavili su ovo arhitektonsko djelo. "Susret sa zatečenom i u velikoj mjeri nedovršenom građevinom u kontekstu titulara Gospe Lurdske vrlo nam se brzo nametnuo kao slika Gospe u lurdskoj špilji. I tako smo odlučili da Gospa uđe u svoju špilju ovdje u Zagrebu putem prostora koji će evocirati njenu mekoću, nježnost i majčinski zagrljaj kao odsjaj osjećaja kojeg je doživjela Bernadette prilikom ukazanja", istaknuli su i dodali kako bi željeli da "ovaj - ljubavlju i vjerom stvoren prostor - bude poticaj za uranjanje u Božju Providnost, u božanski život i u dar Njegova spasenja."

Nadbiskup Kutleša potom je blagoslovljenom vodom poškropio narod i oltar.

 web 231119 Majka Božja Lurdska 6

U homiliji Nadbiskup je kazao kako je ovo poseban dan za vjernike ove župe, franjevačku zajednicu koja skrbi za njihove duhovne potrebe, za grad Zagreb, ali i cijelu Domovinu zbog pobožnosti koju naš narod iskazuje Majci Božjoj. "Danas ovdje imamo živu Crkvu, zajednicu vjernika koja živi i daje plodove pobožnosti i svetosti. Posveta ovog bogoslužnog prostora izvanjska je kruna i pokazatelj onoga što Crkva u svojoj biti jest, a ujedno je i svjedočanstvo o aktualnosti riječi Božje koju smo čuli", dodao je.

Nadbiskup je nadalje istaknuo važnost Božjeg zakona, pravo značenje hrama te klanjanje u Duhu i istini. "Vjernost Božjem zakonu temelj je zajedništva i istinske radosti", rekao je nadbiskup Kutleša i nastavio: "Istinska posveta crkve je u obraćenim srcima vjernika."

 web 231119 Majka Božja Lurdska 8

Govoreći o pravom značenju hrama Nadbiskup je naglasio kako je u zdanje ove crkve utkan život fra Ante Antića, istaknuvši: "Koliko je samo plodova pobožnosti, plodova posebne svetosti u srcima vjernika posredovao ovaj mali brat velike duše. Poznato je da je o. Ante imao dar čitanja srca, znao je u konkretnim ljudskim sudbinama prepoznati duboku čovjekovu glad za Bogom i odgovoriti na nju pozivom na obraćenje, savjetom i zagovornom molitvom."

Na kraju homilije nadbiskup Kutleša kazao je kako je današnja posveta crkve prilika "da posvijestimo kolike milosti primamo slaveći svakodnevno u ovom prostoru beskrvnu Isusovu žrtvu, žrtvu novoga i vječnoga saveza. Mi danas Bogu prinosimo zahvalnu pjesmu za blagoslove koje smo primili i posvećujemo ovaj dom molitve Njemu na slavu. Neka ovo bude mjesto gdje ćete svakodnevno prepoznavati svoju i Isusovu žeđ i odakle će teći rijeke milosti za ovaj grad, naše obitelji, Domovinu i cijeli svijet tako potreban Njega i zaštite Majke Božje."

 web 231119 Majka Božja Lurdska 10

Uslijedila je posvetna molitva, nakon koje je Nadbiskup izlio krizmu i pomazao oltar, a provincijal fra Marko Mrše i dekan preč. Josip Golubić pomazali su posvetne križeve na stijenama crkve.

 web 231119 Majka Božja Lurdska 24

Nadbiskup Kutleša na kraju misnoga slavlja potpisao je Povelju o posveti crkve, koja je potom pročitana, dok je zahvalni govor uputio provincijal Mrše. "Imamo razloga klicati Gospodinu, radovati se u Njemu, zahvaljivati mu jer nam je on darovao ovaj dan, ovaj događaj i ovo slavlje posvete crkve Majke Božje Lurdske", kazao je i zahvalio nadbiskupu Kutleši, "uz zanimljiv podatak - ovo je prva crkva koju je mons. Kutleša posvetio otkad je postao zagrebački nadbiskup, i to nam je izuzetna čast." Provincijal Mrše zahvalio je i nadbiskupu u miru kardinalu Josipu Bozaniću na potpori u dovršetku crkve; zatim fra Ivanu Maletiću, zaduženom od strane Provincije za ovaj projekt; fra Anti Crnčeviću na doprinosu za uređenje crkve kao liturgijskog prostora, arhitektima, izvođačima radova, donatorima i dobročiniteljima te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u dovršetku i uređenju crkve Majke Božje Lurdske. U ime župne zajednice Nadbiskupu je uručen prigodni dar.

 web 231119 Majka Božja Lurdska 27

Pred kipom Majke Božje Lurdske nadbiskup Kutleša potom je izmolio Molitvu za župnu zajednicu, a prije završnog blagoslova svima je zahvalio i župnik fra Ante Bešlić. Misno slavlje pjesmom je animirao župni zbor Majke Božje Lurdske, u zajedništvu sa zborom "Otac Ante Antić".

 web 231119 Majka Božja Lurdska 28


Kamen temeljac za kriptu crkve blagoslovio je zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac 25. ožujka 1936., a Župu Majke Božje Lurdske osnovao je 8. prosinca 1942. godine. Gradnja crkve nad kriptom započinje 1970. godine, a glavni projekt dovršetka i uređenja crkve arhitekata Zorane Sokol Gojnik i Igora Gojnika prihvaćen je 2014. godine. Od siječnja 2022., preseljenjem iz kripte, u crkvi Majke Božje Lurdske započinju redovita liturgijska slavlja.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.