stepinčevo 2024 1300 x 450 piksjpg


AUTOR: s. M. Darija Filipančić, novakinja


U okružnici „O pouzdanju u Boga u strašnim vremenima koja proživljavamo“, 7. siječnja 1945., blaženi kardinal Alojzije Stepinac je zapisao:

„I tako, dok se je današnji čovjek okrenuo od Boga, obratio se k stvorovima. Ispunile su se riječi svetoga Augustina: »Mnogi su postali lude, jer su sami sebe smatrali mudrima.«
Sve je dakle mišljenje i htjenje mnogoga današnjeg čovjeka upereno na zgrtanje blaga, na putene užitke, na raznovrsne zabave i pijanke kraj sve srahovite ozbiljnosti vremena, u kojemu živimo. Čovječanstvo naših dana sliči čovječanstvu prije općega potopa, o kojemu govori Isus Krist, proričući o svršetku svijeta: »Kao što je bilo u dane Noine, tako će biti, kada dođe Sin čovječji. Jer kao što su u dane pred potopom jeli i pili, ženili se i udavali do onoga dana, kad Noa uđe u korablju, i ne opaziše, dok ne dođe potop i sve odnese.« Kad gledamo, kako se danas veliki gradovi ruše u prah i pepeo, kako ih sažiže strašni oganj, tko da se ne sjeti sudbine Sodome i Gomore, koje je istrijebio oganj s neba radi njihovih protuprirodnih opačina. I kad gledamo toliku zbrku pojmova u današnjem svijetu, tko da se ne sjeti onoga čovječanstva, koje je gradilo babilonski toranj, zaboravivši, da se odredbe Gospodnje ne mogu nikada nekažnjeno prestupati.

Današnji je čovjek pošao sličnim putem. Umjesto da živi u prekrasnoj građevini, koju je sazdala ruka premudroga i dobroga Boga na temelju deset zapovijedi Božjih i beskrajna ljubav Njegova, koja se očitovala u Evanđelju, što ga je Isus Krist donio na svijet, ljudi naših dana nisu zadovoljni time, nego hoće svojim rukama stvoriti novi dom, novu babilonsku kulu, sazdanu na labavom temelju ljudskih strasti, zabluda uma i zabluda volje.“

Ove blaženikove riječi, možemo preslikati i na današnje vrijeme. Nevolja u kojoj se nalazi suvremeno društvo, za nas koji vjerujemo je prilika i poziv na obraćenje. Što znači obratiti se? To znači doći k sebi i vratiti se svome Bogu. U izvanrednom obraćanju čitavom svijetu 27. 3. 2020. godine, Sveti Otac papa Franjo u svojoj poruci govori: „U ovoj korizmi odjekuje Božji hitni poziv: „Obratite se“ i „Vratite se k meni svim srcem svojim“, kako nam poručuje sam Bog preko proroka Joela (Joel 2, 12). Papa je imao pravo kad je rekao da je obraćenje hitni poziv. A kad je nešto hitno, onda sve drugo dolazi u drugi plan.

Kako je blaženi Alojzije Stepinac živio svoj odaziv na Božji poziv obraćenja?  Bio je čovjek dubokog pouzdanja u Božju milost koja svoje vjerne nikad ne napušta, a osobito u kriznim situacijama, u kojima se i on sam toliko puta našao. Nevolja ga je učila uvijek iznova ne oslanjati se na svoje slabe ljudske snage, već od Neba tražiti jakost. Iz te vjere mogao je govoriti i govorio je: "Imati pouzdanje u Boga i moliti ustrajno. Gospodin zna, kad je pravi čas, da pomogne! Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti. "

    Obraćenje srca Bogu događa se, prije svega, uz milost Božju. Ono u sebi uključuje dva koraka; prvi: doći k sebi; i drugi: vratiti se svome Bogu. Takvo shvaćanje obraćenja pokazao nam je sam Isus u prispodobi o izgubljenom sinu. Promatrajući suvremenog čovjeka, uviđamo da je sve sličniji mlađem, „rasipnom sinu“. Što više posjeduje, više mu je i potrebno. Tek što utaži jednu žeđ, javljaju se nove….Udaljuje se od oca i nepromišljeno troši sve očevo imanje, živeći grešno i rastrošno, počinje oskudijevati u nužnome…. Eh, da barem i tada ostanemo kao izgubljeni sin. Tada, u velikoj nevolji, dolazi k sebi i počinje shvaćati i doživljavati posljedice svoga krivog izbora i grešnog života. Isus za ovog izgubljenog sina kaže: „Tada dođe k sebi i reče: 'Koliko najamnika u mog oca obiluje kruhom, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći ću ocu svome pa mu reći: 'Oče, sagriješih Bogu i tebi'“ (Lk 15, 17-18).

    Zaboravili smo Boga. Život i sve što imamo, poput izgubljenog sina, dobili smo od svoga Nebeskog Oca, od koga smo se srcem udaljili. Bog je protjeran iz javnog života. I naše srce često luta stranputicama, koje nas udaljavaju od Boga, a Isusove riječi: „Kome je mnogo dano, od njega će se mnogo tražiti“ (Lk 12, 48), itekako se odnose i na nas… Bog s pravom očekuje od svojih vjernika, da žive kao njegova djeca, da se pokoravaju njegovim zapovijedima, da idu Njegovim putem, a to je uski i trnoviti put, to je put umiranja sebi, to je put istinskog služenja Bogu i bližnjemu, nesebičnom ljubavlju i predanjem. Mnogi od nas krenuli smo drugim putem. Previše nas je zarobio duh ovoga svijeta i potrošačkog mentaliteta.

“    Ako, dakle hoćemo da se ljudsko društvo uistinu obnovi, valja da se čovjek opet svim srcem vrati k Bogu. Potrebita je prije svega temeljita obnova života. Valja poučiti čovjeka da nije na svijetu zato da uživa, nego zato da provodeći život na zemlji prema načelima evanđelja, postigne jednom vječni život na nebu…. Zato, ako moderni čovjek hoće da bude sretan na ovom i na drugom svijetu, mora poći putem koji je označio Krist govoreći: Tražite najprije kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, a sve drugo će vam se nadodati.“ (bl. Alojzije Stepinac, iz govora na Socijalnom tjednu 1938.)

 

slušaj razmatranje 1

 

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Filip i Jakov, apostoli
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.