ljubav nije ljubljena naslovna

Smiluj se, Gospodine, jer sagriješismo!

Pustinja – hod od 40 dana česta je slika kojom prikazujemo korizmeni hod do Uskrsa.

Pustinju čini mnogo zrna pijeska. Zrno po zrno – pustinja. Iz praha zemaljskog Bog je stvorio čovjeka. Ni iz čega – zrnce praha i stvoren je čovjek, na Božju sliku, Njemu sličan – bijaše veoma dobro – reče Bog, kako čitamo u Knjizi Postanka (usp. Post 1,26–31; 2,7). Čovjek je Božje stvorenje, satkan Božjom ljubavlju. Čovjekova istkanost, cjelovitost bića moguća je samo s Bogom, u Bogu, u Njegovoj ljubavi. Sve suprotno tomu je zrno po zrno – pustinja. U krhkosti svoje naravi čovjek često mimo svoje želje i volje skuplja to zrno (pustinje) i u sebi stvara pustoš, pustoš strašniju od pustinje. Svako zrno koje nije ujedinjeno sa Stvoriteljem vodi u pustoš koja razara nutrinu. Ponekad svjesno, ponekad nesvjesno, ali svakodnevno se očituje krhkost čovjekova bića. Često smo poput razbijene posude čiji komadići svjedoče našu grešnost, malenost, sebičnost, sumnju, strahove, sve što je čovjek u slabosti svoje naravi, nažalost, sposoban učiniti. Kada bi samo to bio čovjek, bila bi to zaista velika suha pustinja kojoj se ne nazire ni pomoć ni kraj. Nasreću Bog nikada nije ostavio svoje stvorenje, to malo praha kako i piše u Knjizi Postanka: ,,Ipak, voda je izvirala iz zemlje i natapala svu površinu zemaljsku (Post 2,6). Ipak, usprkos, unatoč ili svemu zemljanom i zemaljskom Bog je čovjeka ispunio ne samo spoznajom o vlastitoj malenosti, nego i spoznajom o neizmjernoj ljubavi koju Bog daruje čovjeku u svojemu Sinu. Dvije tako važne spoznaje koje ne možemo odijeliti jednu od druge. Potrebni smo svijesti o neizmjernoj Božjoj ljubavi, otvorenosti za nju, potpunom predanju toj ljubavi i istovremeno priznanja vlastite grešnosti i želje za Božjim smilovanjem, milovanjem, pomilovanjem svih naših udaljenosti, udaljavanja, osušenosti srca. Potrebni smo te vode koja natapa zemlju našega srca, tih kaplji Krvi koje padaju iz probodena boka Isusa raspeta na križu te liječe i zacjeljuju rane naše duše.

Čovjekov Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist donosi svakome upravo odgovor na ovaj vapaj, donosi spasenje i otkupljenje. Tako čovjek svjestan primljena dara rado ispovijeda svoju vjeru te moli život pustoši ili pustinji vlastite nutrine (ovisno o tome kako tko u sebi to doživljava): ,,Smiluj se, Gospodine, jer sagriješismo.” Ljekovita molitva za ljudsko srce koja postaje svakodnevna molitva srca. Uz svako zrno pijeska spomenute krhkosti i praha zemaljskoga vlastite pustinje odzvanja našom nutrinom upravo ovaj poklik, molitva, priznanje ili vapaj da smo potrebni smilovanja, Božjega lijeka – Njegova milosrđa. Rekosmo: zrno po zrno – pustinja. Molitva, vapaj po vapaj: smiluj nam se, Gospodine, jer sagriješismo Gospodinovo milosrđe koje je neizmjerno, natapa našu suhu zemlju rado i obilato, zato ga molimo jer On ništa ne čini na silu i s pritiskom. Nije to zbrajanje, trgovina ni kupovanje, to je govor duše s Bogom, ljubljenoga s Ljubljenim, stvorenja sa Stvoriteljem.

Molimo samima sebi spoznaju vlastite grešnosti, svakoga zrna (grijeha) koji čini našu nutrinu pustom i praznom. Skrušena srca: smiluj se, Gospodine, jer sagriješismo vjerujući u spasenje i otkupljenje koje nam donosi Uskrs.

s. Lidija Vuksanović, karmelićanka Božanskog Srca Isusova

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Filip i Jakov, apostoli
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.