ljubav nije ljubljena naslovna

Uči me, Gospodine, svojemu putu da hodim u istini tvojoj

U ovo sveto korizmeno vrijeme pozvani smo svi promišljati o sebi i svome odnosu s Bogom. Poznajem li uistinu sebe? Dopuštam li Gospodinu da me poučava, da me korigira, nadahnjuje svojim Duhom, da me oblikuje onako kako on želi? Kakav je to put kojim psalmista želi ići i moli Gospodina da ga uči tome putu? Hodam li s Gospodinom ili koračam tim putem sam, ne dozvoljavajući Njemu da me vodi svojom rukom? Mislim li da sve ovisi o meni? Jesam li danas uistinu zapitao sebe, imam li povjerenja u Njegov plan sa mnom? Vjerujem li da Bog zaista jedini ima pravu istinu? Što je njegova istina o meni? Jesam li vjeran njegovoj istini? Ova pitanja izviru iz tog molitvenog zaziva, kojim se psalmista u psalmu 86. obraća svome Stvoritelju.

Ali, ova pitanja traže i odgovor moga srca. Danas sam pozvan ući dublje u svoje središte, u svoje srce i u tišini osluškivati Njegove riječi u sebi. Za rast u osobnom prijateljstvu s Isusom potrebno je poznavati ne samo Njega, već i sebe u svjetlu njegove riječi. Sv. Terezija od Isusa reći će da je samospoznaja kao kruh koji jedemo uz svako jelo. Bez nje ne znam ni istinu o sebi. A kako ću znati istinu ako mi je moj Bog ne pokaže? Sam ne mogu doprijeti do nje. Ili ću se precjenjivati, ili podcjenjivati. Jedino me Duh Sveti uvodi u svu istinu. Zato svako jutro zamoli Duha Svetoga da bude tvoj vodič kroz dan, da se njemu možeš prepustiti i tako ćeš biti istinski sretan. Jer ako misliš da možeš sve svojim snagama, da ne trebaš učiti od svoga nutarnjeg Učitelja, onda nisi ponizan. A poniznost je život u istini, kako reče naša prije spomenuta sv. Majka Terezija od Isusa.

Poniznost je realno gledati na sebe: slab sam čovjek, grešan i malen, ali sam neizmjerno od Boga ljubljen i uzdam se u njegovo milosrđe. Pozvan sam i hodati, ići, kretati se, ne stajati na mjestu. Ako stojim, neću nikamo stići. Zapravo, onda nazadujem. Najgore je stajati na mjestu i ne činiti baš ništa. Prepustiti se apatiji, tjeskobi, strahu, neizvjesnosti...A gdje je tu onda Isus i vjera u njegovu ljubav i vodstvo? Isusov put nije bio lagan, pa neće ni moj. Ali patnja nema zadnju riječ, patnja vodi u radost novog života, u uskrsnuće, ako je znam prihvatiti tako da cijeli svoj život, svaki trenutak u danu predam svome Prijatelju Isusu. Potpuno i bezuvjetno imati u njega povjerenje, a to znači dati mu se potpuno na raspolaganje. Jesam li tu zakazao ili se trudim imati takav odnos s Bogom?

Možda imam stav: ma to ću ja sve sam, ja najbolje znam što je dobro za mene... Time zatvaram vrata svoga srca pred kojima Isus kuca i želi da mu otvorim, a ja ne odgovaram jer ne čujem njegov poziv koji su zaglušile svakodnevne brige za egzistenciju, obitelj, zdravlje, posao...I onda se sve više gubim u sebi, gubim istinu o sebi i ne znam više tko sam i kamo idem. Kad posjeduješ istinu, imaš sve, imaš život u punini. Jer Isus je rekao za sebe da je on Put, Istina i Život. A njegova istina o tebi je da si neizmjerno ljubljen, vrijedan, jedinstven i dragocjen. Idi kroz dan s tom mišlju : ja sam ljubljeno dijete Božje i živi u radosti i pouzdanju u Njegovu ljubav!

 

— s. Dijana Pučko, karmelićanka Božanskog Srca Isusova

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

21:01 Ljubav nikad ne prestaje - tema: "Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu." (1 Iv 4,16); ur. i vod.: Božo Barun
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.