devetnica gabrić najava

VELIKA DEVETNICA U ČAST SLUGE BOŽJEGA OCA ANTE GABRIĆA
»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA«
20. - 28. veljače 2024.

 

UVOD

Dragi molitelji, prijatelji misija i našeg misionara sluge Božjega oca Ante Gabrića!

Veljača je. Mjesec pomalo neobičan. Nekad kraći, nekad duži. Jedini koji je ženskog roda među mjesecima. Najkraći je od svih mjeseci, pa i onda kad ima dan više. Istina, ove prijestupne godine duži je za jedan dan. Dobro je da se sluga Božji o. A. Gabrić nije rodio 29. veljače, neke prijestupne godine, jer ne bismo mogli slaviti ni moliti ovakvu devetnice svake godine, nego tek svake četvrte. Tako i tijekom veljače ima nešto lijepo što nas nosi, nadahnjuje i podsjeća na jednog posebnog čovjeka, Božjeg i svetog čovjeka, koji leži pod palmama u dalekoj Bengaliji. A ovaj prvi mjesec devetnice vraća nas na obale Neretve na kojima je i započeo životni put jednog misionara i odveo ga ne neke druge, daleke obale jedne rijeke koja je sveta narodu Indije, na obale rijeke Gangesa.

Znači počinjemo svoju devetnicu od Antina zemaljskog rođendana, pa do njegova nebeskog rođendana. Ovaj put počinjemo gotovo od samog njegova početka u Metkoviću, od jedne uspomene sa zavjetnog hodočašća kada je kao dječarac sa svojom majkom molio svetu krunicu na jednom kamenu i koja ga je tom prilikom zavjetovala Bogu.

Mnogi su Metkovčani već preminuli i zajedno su s o. Antom u nebeskoj domovini, a poznavali su ga kao dječaka koji je prolazio ulicama Metkovića. Kako bi bilo lijepo čuti njihova zapažanja i njihove dojmove o malom Anti.

Kad sam bio urednik Glasnika Srca Isusova i Marijina, dobio sam pismo ne od jednog Metkovca, nego od čovjeka iz susjednih Vidonja koji je bio Gabrićev veliki štovatelj i suradnik i koji se susreo s misionarom o. Antom prilikom njegova  prvog posjeta Domovini. Evo dio teksta iz njegova pisma, teksta koji se tiče upravo Gabrićeva djetinjstva s kojim i započinjemo našu devetnicu. Tekst je napisao i također spjevao jednu pjesmu o ocu Gabriću prilikom njegova 25. rođendana za nebo. Ovdje na početku naše devetnice ostajemo kod onoga što piše o malom Anti, čiji rođendan slavimo 28. veljače, a pjesmu ćemo donijeti kad budemo ne kraju velike devetnice i njegovu rođendanu za nebo 20. listopada.

Sjećam se kada je p. Ante prvi put 1979. g. nakon 31 godine došao posjetiti svoj rodni kraj. U mojoj rodnoj župi Vidonje nalazi se jedno brdo koje se zove Marin Vijenac. Visoko je 500 m nadmorske visine. Na polovici toga brda, pokraj puta koji vodi staroj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, nalazi se kapela svetog Liberana koji se slavi 23. srpnja. Jedino hodočasničko mjesto u dolini Neretve. Tu je naš p. Ante sjeo pokraj kapele na jedan kamen i evo što je izjavio: „Sjećam se dobro kada me majka donijela kao dječaka na zavjet sv. Liberanu. Na ovom kamenu sjedio sam pokraj svoje majke i s njom molio krunicu. Evo me na ovom kamenu istome sjedim da ispovijedam!“

Kad god prođem ili dođem, prije sam mnogo puta prolazio dok sam živio ondje, rado se pomolim na tom kamenu jer je čovjek sveta života na njemu molio.

O. Ante nikad nije zaboravio zavjet svoje majke ni krunicu koju je s njom molio na tom kamenu. I to ga je nosilo kroz teški misionarski život i davalo mu snage u klonulostima i poteškoćama kojih je uvijek bilo. Ni ovaj čovjek iz Vidonja, gosp. Ivan Crnčević, nije zaboravio ono što mu je govorio o. Ante, nego se uvijek rado pomolio na tom kamenu „jer je čovjek sveta života na njemu molio“ i kao dijete i kao ostarjeli misionar koji je bio u posjetu svojoj Domovini i na tome kamenu ispovijedao.

Neka i ova devetnica bude blagoslovljena i neka nas povezuje s ocem Antom zato molimo za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

 

— Vicepostulator kauze sluge Božjega oca Ante Gabrića pater Mirko Nikolić

 


Tekst i foto: Zaklada Otac Ante Gabrić - ZOAG

Autor devetnice: ©Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Katarina Sijenska
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.