ljubav nije ljubljena naslovna

Psalam 119

U današnjem molitvenom susretu imamo dio iz psalma 119.

Poslušajmo o ovom psalmu iz kateheze pape Benedikta XVI:

Psalam 119 je poseban psalam, jedini takve vrste. To je prije svega zbog svoje dužine: sastavljen je naime od 176 redaka podijeljenih u 22 kitice, od kojih svaka ima po osam redaka. Njegova se jedinstvenost ogleda i u tome što je to “abecedni akrostih”: građen je, naime, prema hebrejskoj abecedi, koja je sačinjena od 22 slova. Svaka kitica odgovara jednom slovu te abecede i tim slovom započinje prva riječ prvog od osam redaka svake kitice. Riječ je o jednoj originalnoj i veoma zahtjevnoj literarnoj konstrukciji, u kojoj pisac psalma morao pokazati svu svoju umješnost.

Ono što je za nas još važnije jest središnja tema toga Psalma: riječ je naime o velebnoj i svečanoj pjesmi o Gospodinovoj Tori, to jest o njegovu zakonu. Ovaj potonji izraz u svojem širem i cjelovitom naglasku treba shvatiti kao nauk, poduku, uputu za život; Tora je objava, Božja riječ koja opominje čovjeka i potiče ga da na nju odgovori s povjerljivom poslušnošću i velikodušnom ljubavlju. A upravo ljubavlju prema Božjoj riječi protkan je čitav ovaj Psalam, koji slavi njezinu ljepotu, spasenjsku snagu, sposobnost darovati radost i život. Jer Božji zakon nije teški jaram ropstva, već milosni dar koji oslobađa i vodi sreći. “Uživat ću u pravilima tvojim, riječi tvojih neću zaboravit'” (r. 16); a zatim: “Uputi me stazom svojih zapovijedi, jer ja u njoj uživam” (r. 35); te, još: “O, kako ljubim Zakon tvoj, po cio dan o njemu razmišljam” (r. 97). Gospodinov zakon, njegova Riječ, je središte moliteljeva života; on u njoj nalazi utjehu, o njoj razmatra, čuva je u svom srcu: “U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim” (r. 11), to je tajna psalmistove sreće.

Blaženi oni kojih je put neokaljan, koji hode po Zakonu Gospodnjem!
Blaženi oni koji čuvaju propise njegove, čitavim srcem njega traže.

Svima nam je poznato što znači riječ blažen; a tko je blažen u svakidašnjem životu, koji čovjek je nazvan tim imenom? Onaj koji ima put života svoga neokaljan, ne svojom snagom i voljom već Božjom pomoću. Neokaljan je tko se čuva i čisti od grijeha Božjim oproštenjem i njegovim smilovanjem. Blažen je onaj tko hodi, svaki dan iznova korača po Zakonu Božjemu, koji poštuje Božje zapovijedi u cijelosti potpuno unatoč tolikim napastima i izazovima, pozivima i kušnjama koje su pratilice naših dana. Osoba je blažena kad čuva propise, uredbe i zapovijedi koje daje sveta Crkva kad tumači način života i slavljenja Boga. Onaj koji znade što je ispravno i uz Božju milost drži to svim srcem i diže se iz pada kada se dogodi iz slabosti.

Blažen čovjek je tražitelj Božji srcem cijelim, priklanja se Njegovoj riječi i ravna se po njoj. O veliki i sveti Bože vodi me putem svojim i uzdrži me na putu vjernosti, čuvaj mi srce čisto jer samo uz Tvoju snagu mogu uspravno i ispravno hodati. Budi blagoslovljen i hvaljen zauvijek.
Evo sljedećeg retka: Naredbe si svoje dao da se brižno čuvaju.
O, kad bi čvrsti bili putovi moji da tvoja čuvam pravila!

Kako bih ostali na putu tvome u ljubavi svojoj mi daješ naredbe da ih brižno, pažljivo, sabrano čuvam i po njima živim. Daješ nam mogućnost da biramo život umjesto smrti, blagoslov umjesto prokletstva, zoveš nas na prijateljevanje s Tobom, druženje s Riječju života. Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi tako molimo u psalmu, jer to je sigurnost da ostajemo na tvome putu uputa i naredaba. Ponizno te molim učini me čvrstom u življenju s Tobom i obdržavanju tvojih pravila koja su istina i život. Čuvati i biti čvrsti možemo samo s Tobom vječna Riječi koja ustrajno oblikuješ naše živote, i drži nas na putu svome da budemo sretni i blaženi u tvojoj blizini. Čuvanje je čovjekov zadatak kako bismo ostali ustrajni i živjeli tvoja blaženstva koja nas usrećuju i daju mir. Budi uz nas i s nama, vodi nas.
Da budi s nama i vodi nas da te možemo Slavit ću te u čestitosti srca kad naučim sudove pravde tvoje.

Čežnja čovjekova srca je biti s Bogom i slaviti ga za sva dobročinstva do sada primljena i tolika još za nas pripravljena u Tvojoj providnosti. Tvoja dobročinstva vesele srce čovjeka i zahvaljujemo ti za brigu i ljubav koju svaki dan živimo i zbog kojih te slavimo. Stvori u nama srce novo i uči nas pravilima svojim.
Zadnji redak današnjeg psalma kaže ovako: Tvoja ću pravila čuvati: ne zapusti me nikada!
Dajemo ovom molitvom obećanje Bogu svome da ćemo čuvati njegova pravila, njegove zapovijedi koje nas odgajaju i vode moleći ga da nam pomogne. Gospodine, ne zapusti nas radi Imena svoga i drži nas da ostanemo na Tvome putu uzdajući se u Tvoju dobrotu.

 

 — s. Beata Prkačin, uršulinkaslušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Katarina Sijenska
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.