ljubav nije ljubljena naslovna

Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati?

Čitanja: 2 Kr 5,1-15a; Ps 42; Evanđelje - Lk 4, 24-30

Hvaljen Isus i Marija!
Dragi vjernici, dragi slušatelji radio Marije!

Pozdravljam vas u trećem korizmenom tjednu, ja sam s. Marija Hedviga od Predragocjene Krvi Kristove, klarisa

Danas razmatramo čitanja od dana.
Razmatramo prvo čitanje, 2 knjiga o Kraljevima
„ Naaman, vojskovođa aramskoga kralja, bijaše ugledan čovjek, i poštovan pred svojim gospodarom, jer je po njemu Gospodin dao pobjedu Aramejcima. Ali taj vrsni ratnik bješe gubav. Jednom su Aramejci otišli u pljačku i na području izraelskom zarobili mladu djevojku, koja je zatim služila ženi Naamanovoj. Ona reče svojoj gospodarici: „ Ah, kad bi se samo moj gospodar obratio proroku koji je u Samariji! On bi ga zacijelo oslobodio gube.“

Dakle, ova čitanja nam govore ispit savjesti, kakva je naša vjera. Evo vidimo ove mlade djevojke koja je tako reći ropkinja, zarobljena i ona gleda svoga gospodara kako se muči toj bolesti gube. A zna što silni Jahve čini njezinom narodu i da će to isto učiniti ako ga zamoli Božji čovjek, prorok i da će ozdraviti njezinog gospodara. Ona hrabro svjedoči svoju vjeru i da je Jahve pravi živi Bog, da uistinu samo Izraelu slave istinitoga pravoga Boga Stvoritelja neba i zemlje.

Vjera, kakva je moja vjera, dakle mi često puta kad želimo svjedočiti , pitamo se a sto ako se to ne dogodi i ako znamo da Gospodin čini velika djela kad god Ga zazovemo On nas sluša i on nas uslišava.
Zašto često puta sumnjamo, zašto nas strah obuzima. Vidimo da je Gospodin pripustio kušnju i Naamanu Znači kralj izraelski ga odbija, ne pokaziva tu snagu Jahve Boga koji ozdravlja, zato što kralj nema vjere kao ova djevojka. Kralj razdire svoju haljinu, jer se priboja, ako se to ne dogodi bit će napadnut, nema vjere, predrasuda. Nama se to često događa, ali moramo se boriti za čistu , snažnu vjeru, vjerovati Gospodinu. Gospodin je često spor, kad ga za nešto tražimo, ali On uslišava. U toj njegovoj sporosti treba naše strpljenje, naše pouzdanje. Naše strpljenje je ulje za svjetiljku koje gore, kao mudre djevice koje su imale upaljene svjetiljke. Dakle naše strpljenje je ulje za naše svjetiljke koje gore. Naaman nosi veliko blago da kupi Gospodina, da ga potkupi. Ali Gospodin se ne da potkupiti. Gospodin traži suradnju i vjeru u Njega. Prorok Elizej, Božji čovjek kad je saznao da je kralj izraelski razderao svoju odjeću, poruči kralju, neka onaj samo dođe k meni pa će se uvjeriti da ima prorok u Izraelu. Tj. da se Gospodin objavljuje po proroku svom narodu. I tako Naaman stiže sa svojim konjima i kolima, a Elizej mu šalje poruku, Prorok ne izlazi pred Naaman kako je on mislio, da položiti ruke i ozdraviti ga. Zna Božji čovjek da bi ga taj poganin koji vjeruje u puno bogova tj u idole da bih mogao i njega uvrstiti među te bogove.
Elizej ga šalje preko svojih vjesnika, idi okupaj se sedam puta u Jordanu, i tijelo će ti opet biti čisto. Božji čovjek Elizej imao je vjeru, kao i ova djevojka u Gospodina Jahvu da će on to učiniti i da će ga ozdraviti. On ga šalje idi i okupaj se sedam puta u Jordanu i tijelo će ti biti opet čisto. Dakle sedam puta, sedam, sedam punina. Uvjerava ga idi, samo vjeruj i vidjet ćeš slavu Božju.
Gospodin Isus Krist je dao nama sedam svetih Sakramenata, ustanovio je sedam svetih sakramenata, to je savez s Bogom, to je novi Savez s Bogom, sedam svetih Sakramenata. Koliko živimo te sv. Sakramente, koliko vjerujemo u te sv. Sakramente, da nas ozdravljaju, da nas spašavaju . Isus Krist nije došao samo za kršćane, on je došao za cijelo čovječanstvo.

Kako mi svjedočimo pred svijetom koji nisu kršćani, koji nisu prihvatili Krista. Smijemo li spomenuti sedam sv. sakramenata, da se po njima ozdravlja, da se po njima spašava. Da je to Novi Savez s Bogom, prijateljstvo, zaštita od zla. Snaga oružje protiv zla. Vjerujem u Isusa Krista, uistinu svaki dan molimo za novu vjeru i snagu, snagu Duha Svetoga da možemo svjedočiti, da je Isus Krist Bog Spasitelj i otkupitelj.

PS 42 Žedna mi je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati?
„Kao što košuta žudi za izvor-vodom , tako duša moja čezne, Bože, za tobom.“
Naša ljudska duša čezne za Bogom, za našim postojanjem, za Izvorom Stvoriteljem. A da bih ta žeđ, čežnja u nama ostala da bih rasla da nas nosi ka Gospodinu, da ga tražimo, potrebna je Božja Milost i pomoć, zato molimo i vapimo. Citiram Ps 42:
„ Pošalji svjetlost svoju i vjernost: nek me vode, nek me dovedu na tvoju svetu goru, u šatore tvoje!“
Tako su Hebreji molili.
Ne da se pouzdajemo u svoju vjeru u sebe, trebamo imati pouzdanje ali ne u sebe, nego vapiti, moliti Gospodina. Koliko god vjerujem, Bože pomozi mi. Bože pomozi mojoj vjeri, da moja vjera raste. „Pošalji svjetlost svoju i vjernost: nek me vode, nek me dovedu na tvoju svetu goru, u šatore tvoje!“ Da bih se ostvarila ova moja želje, tako duša moja čezne bože za tobom..
Sv. Evanđelje po Luki 4, 24-30
Isus Krist je Bog i Čovjek i učitelj. On nas uči da govorimo Istinu, da se ne bojimo istine po cijenu života. Isusovi sunarodnjaci Hebreji tj. Židovi nemaju vjere u Isusa, nisu ga prihvatili kao obećanog i poslanog Mesiju koji ih ima otkupiti. Zato i ne prihvaćaju njegovu pouku. Isus im doziva u pamet da je on Prorok a pravi Hebrej je dužan slušati svoje proroke glas Božji. Ovdje se traži Vjera i poslušnost Bogu. „ Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svoj zavičaj.“

Vjera, i ovdje je ispit savjesti Vjere, koliko vjerujem u svoju Crkvu u nauk Katoličke Crkve.
„Čuvši to, svi se u Sinagogi napuniše gnjeva, ustanu i izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad, da ga strmoglave.“
Mi isto doživljavamo kad pričamo o Isusu Kristu, nekome dosadno, netko kaže, ah znam površno i dovoljno, a netko neće slušati radi svojih interesa, jer ne može uskladiti svoj život s Bogom i s Evanđeljem s Isusom Kristom, a treći ne žele radi svoje religije i svoje vjere. I kako da upoznaju Krista ako mi imamo strah, ako mi svoju vjeru ne svjedočimo po cijenu života. Neće nam se ništa dogoditi ako Gospodin ne želi naše mučeništvo. I tu najviše zlo dobiva zbog straha, strah, predrasude, što ako ovo, što ako on, bit ću ismijan, neću biti prihvaćen, a u nama gori želja vjere. Želja da ga i drugi upoznaju kao što ga ja ljubim i poznajem i još više, želja da ga susretnu, prihvate i da se spase.


Znamo i vjerujemo da je Isus Krist Spasitelj cijelog ljudskog roda bez obzira na religiju. Isusu ništa ne znači Religija. Isus nas je sviju spasio, uzeo naše grijehe na sebe i prokletstvo da bi nas opravdao i da bih prihvatili nj. spasenje
Molimo Gospodina Isusa da umnoži našu vjeru, vjerujem Gospodine umnoži moju vjeru!

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetom Amen! Hvaljen Isus i Marija!

 

s. Marija Hedviga Bliznac, klarisa

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

12:30 Spomendar – ur.: dr. sc. Agneza Szabo
12:50 Glazba
13:00 Vjera te tvoja spasila – gošća: Zrinka Janković; ur. i vod.: Lucija Marić
14:00 Jubilate Deo - emisija o gregorijanskom koralu; ur.: Tihomir Prša; vod.: Dalija Mock

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.