ljubav nije ljubljena naslovna

"Gospodin nas čuva kao pastir stado svoje!" (Jr 31, 10)

Ti si, Gospodine, moje utočište, moja zaštita u svakoj opasnosti, moj mir u svakoj borbi, zid koji me štiti, utvrda koja me čuva, vrata što me osiguravaju.
Pastir brani svoje stado protiv divljih zvijeri. On je također obazriv prema svojim ovcama, zna njihovo stanje, prilagođuje se njihovu položaju, nosi ih na rukama.
U Starom Zavjetu nalaze se u obliku prispodobe slike iz vremena Izlaska kako Bog čuva svoj narod kao stado, "vođaše ih kao stado kroz pustinju"; "kao pastir pase stado svoje, u ruke uzima jaganjce, nosi ih u svome naručju, i brižljivo njeguje dojilice".

Jahve pokazuje jednaku brižljivost prema svakoj vjernoj ovci, kojoj ništa ne može uzmanjkati i koja se ničega ne mora bojati pod pastirskim štapom Božjim. Isus prikazuje milosrdnu Božju brižnost u liku pastira što ide tražiti izgubljenu ovcu. Upravo se u Isusovoj osobi ispunjuje očekivanje Dobrog Pastira. Isus dolazi u pomoć ovcama bez pastira. Isus sebe smatra izaslanikom k izgubljenim ovcama Izraelovim. Isus ih poput Jahve izvodi van i vodi na dobru pašu. Isus je jedini Posrednik, Vrata kroz koja se prolazi k ovcama. On sam od sebe daje život.

Pitaš li se: „Tko je Gospodin za tebe?“ Ako uronimo u ovaj psalam možemo iz njega iščitati da je naš Gospodin odmor, utjeha, zdravlje duha, vodič, cilj, u patnji zaštita, vjernost, upravitelj, nada, obilje, blagoslov, sigurnost, vječnost….
Gospodin nas čuva, i kad padnemo dignut će nas. On je radost. On poznaje i svaku ovcu „zove imenom“. Isus nas osobno poznaje, zove nas, traži nas i brine se za nas! Ne osjećamo se izbuljeno usred beskrajnoga ljudskog roda, bez imena. Mi smo za njega jedinstveni. Možemo s pravom reći da me „ljubio i preda samoga sebe za mene“. On prepoznaje moj glas među mnoštvom drugih. Ni jedan kršćanin nema pravo reći da je sam. Isus Krist je s njim; i ako se izgubio na stazama zla, Dobri pastir je već izišao tražiti ga.
Dobri pastir dolazi sakupiti rasuto stado, voditi ga braniti, hraniti, suditi mu, kako bi ga na kraju doveo na posljednje pašnjake, „na izvore voda“. Sve, baš sve bez Kristove osobe, bez njegova puta jest isprazno, nekorisno, bljutavo, besmisleno. Čovjek bez Kristova vodstva doista je kao ovca bez pastira koju grabežljiva zvijer lako može rastrgati.
Biti Kristova ovca znači imati povjerenja u njega. Znači vjerovati da on najbolje zna, da me nikad ne napušta, da u svakom trenutku daje život za mene. Nije za mene ponižavajuće biti Kristova ovca. Takvi su bili svi apostoli: što su oni znali o apostolskom pozivu kad su krenuli za Isusom? Imali su povjerenja i ljubavi. Prihvatim li i ja Isusa za svog Pastira znam da nisam sama. Istina, ulazim u avanturu, baš kao i apostoli. Ne znam što me čeka. Ponekad mi se čini da će me valovi prekriti, da gubim tlo pod nogama. Ponekad ne vidim ni kuda idem niti kamo bih trebala stići. Ali nisam sama.
Ne zaboravimo. Isus nas ljubi. Isus predaje život svoj za nas. Isus nas vodi radi nas samih, a ne (kao što to ljudi rado čine) da bi se istaknule njegove pastirske sposobnosti. „Tvojem dobru te učim“. Tako nam danas Isus veli: „Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.“ A koga da slijedimo? Ovozemne proroke? Svoje strasti? Želju za uspjehom, karijerom, bogatstvom? Tko mi to može ponuditi i jamčiti puno srce, vječnu sreću? Rekao bi Petar: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga“.

 

  s. Slavica Tubak, Marijine sestre čudotvorne medaljice

slušaj razmatranje korizma

Radio Marija

08:45 Glazba
09:00 "Ja služim Bogu“ - emisija Milosrdnih ss. sv. Križa iz Đakova; tema: Dom duhovne pomoći Betanija, Đakovo; gošće: s. Rastislava Ralbovsky i s. Marija Klara Klarić; ur. i vod.: s. Amadea Birovljević
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije - ur. i vod.: Zdravka Andrijašević

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.