Milosrdni i ruže Kutina 900x595 1

Dragi štovatelji Božjega milosrđa, dragi prijatelji, dragi svi…

I ovaj put, uz 22. dan u mjesecu, u Godini zahvale za sliku Milosrdnog Isusa i Dnevnik sv. Faustine (2023. – 2024.) koju smo započeli u Mariji Bistrici u listopadu 2023. na jubilarnom, 10. Nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa, u molitvenom ozračju i u duhovnom zajedništvu iskažimo čast i slavu neizmjernom Božjem milosrđu. U tome će nam pomoći i tekstovi koje vam prilažem u poveznicama niže u tekstu i nakon njega… (Onima kojima želite možete poslati poveznicu na ovaj jedan članak pa će biti omogućen pristup i svim ostalima tekstovima ili možete slati poveznice na pojedinačne tekstove prema izboru). Kao i ranijih mjeseci sestre Milosrdnog Isusa, s. Jaira i s. Ivana pripremile su divno razmatranje o Isusovim ranama zagledane u sliku Božjega milosrđa. O. Andrzej Wośko SCJ, koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa iz časopisa Orędzie miłosierdzia prevodi nadahnut članak s. Elżbiete Siepak iz Družbe sestara Naše Gospe od Milosrđa (kojoj je pripadala sv. Faustina) pod naslovom Posljednja slamka spasa.

Bliži nam se Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje. Želimo ih proživjeti razmatrajući Muku Gospodinovu, što je Bogu osobito milo, jer kako Isus kaže sv. Faustini: razmatranje mojih bolnih Rana od velike je koristi tebi, a meni čini veliku radost. (Dn 369) Kao i dosadašnjih godina na Veliki petak počet ćemo još jednu VELIKU DEVETNICU U ČAST BOŽJEGA MILOSRĐA i tako se pripremiti za svetkovinu Božjega milosrđa u prvu nedjelju nakon Uskrsa. Tekst devetnice dostupan je na poveznici niže i možete ga proslijediti u elektroničkom obliku. Oni koji devetnicu žele imati u tiskanom obliku, prošireni oblik prema Dnevniku sv. Faustine, ali i sve druge molitve potrebne za štovanje Božjega milosrđa, mogu ih naći u Oazi Milosrđa, molitveniku štovateljima Božjega milosrđa koji je priredila Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa.

Jedna od ideja Koordinacije pri izradi ovog malog molitvenog priručnika je bila i ta da se širenje štovanja Božjega milosrđa nastavi na ispravan način uz molitve odobrene od crkvenih vlasti.

Zašto to (ponovno) govorim? U posljednje vrijeme sve češće susrećem se s širenjem, u najmanju ruku “zastarjelih” materijala za štovanje Božjega milosrđa (letaka, molitvenika, video uradaka, poveznica i sl.). Dakle, molitelji i vjernici vraćaju se na stari oblik molitve Krunice Božjega milosrđa (bilo u pjevanom ili recitiranom obliku) ili šire citate iz neodobrenog prijevoda Dnevnika sv. Faustine. Čak se i opravdavaju ili, ne daj Bože, raspravljaju se s drugima “braneći” stari način moljenja pozivajući se na “argumente”, postavljajući pitanja: “zašto je izbačeno ime Isus iz molitve Krunice Božjega milosrđa?”, “zašto se moli: budi milosrdan nama i cijelomu svijetu a ne smiluj se nama…?“, “zašto Božje a ne božansko?” i slično…

Vjerujem da je sve to u dobroj namjeri i da to Isusu možda previše i ne smeta, jer “važno je da se moli” :). Ipak, kao vjernici koji žele omiljeti Bogu i koji u srcu teže živjeti kreposti, među kojima je krepost poslušnosti posebno Bogu mila, trebali bismo i u ovomu biti poslušni svojoj Crkvi. Važeći prijevod s poljskog jezika Krunice Božjega milosrđa dobio je odobrenje točno prije deset godina, 2014. (Imprimatur: Hrvatska biskupska konferencija, 29. siječnja 2014.; br. 79/2014.), dok je prijevod Dnevnika sv. Faustine Kowaske s izvornika odobrio Nadbiskupski duhovni stol 2015. godine (Imprimatur za hrvatsko izdanje: Nadbiskupski duhovni stol, Zagreb, br. 2777/2015, Zagreb, 18. prosinca 2015.). Stoga potičem da se u širenju štovanja Božjega milosrđa služimo odobrenim molitvama i odobrenim izvorima, da budemo oprezni koje letke, molitvenike, odnosno koje sadržaje širimo. Nemojmo se iznova vraćati na staro, što nažalost narušava zajedništvo -svatko moli što želi i što po osobnom vjerničkom osjećaju smatra “ispravnim”.

Neka nam vrijeme koje slijedi protekne u miru i blagoslovu, u nastojanju da svojim životom proslavimo neizmjerno Božje milosrđe i budemo Njegova živa slika!


Autor: Jelena Vuković, tajnica Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa i glavna urednica mrežne stranice bozjemilosrdje.net

Izvor: bozjemilosrdje.net

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Zajednica Molitva i riječ – tema: „I što god zaištete u moje ime, učinit ću“ (Iv 14,13); ur. i vod.: Ljerka Jurkić, prof.
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.