7 dan 05 2024 web

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU

»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA«

Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024.

7. DAN

POHODILA ME BOLEST

Bošonti, listopad 1948.

Ovaj put baš je išlo niz Ganges... Nisam išao sam, već su me nosili niz Ganges u bolnicu! Eto, kud će grom nego u koprive! Ja sam si sve mislio: neće mene groznica, izgrizli su me dosta komarci u Metkoviću, pa će me ovi indijski pustiti na miru. Pa neko vrijeme i jesu: i oni i groznica. No, koncem kolovoza, kako već nekima javih, počela me baš junački tresti. U početku sam se tješio riječima dragog našeg brata bolničara iz Travničkog sjemeništa: »Bu već dobro, Tonček, bu već dobro!« No ovaj put »ni bilo dobro«. Časna sestra Silvina pokušala sve i svašta, da smanji temperaturu. Slabe sreće! Uz groznicu izgleda da dolazi i upala pluća. Valja u bolnicu. No bolnica je daleko, a ja više ne mogu hodati. Mladići Marijine kongregacije odlučiše da će me oni prenijeti do Gangesa i niz Ganges do bolnice.

Bila je nedjelja, 22. kolovoza, blagdan Prečistog Srca Marijina. Kod svete mise otac Francis, urođenički svećenik, oglasio je da sam teško bolestan, pa neka se mole za mene. Ovi novoobraćenici ljube svoje misionare. O tome sam se uvjerio toga dana. Mnogi su odmah zapalili zavjetne svijeće pred kipom Blažene Gospe. Svi su došli u sobu k meni da zatraže blagoslov i da se tu još jednom pomole. Uistinu sam bio ganut, pouzdan ujedno da će Nebeska Majka sve dobro urediti. Svi su pokleknuli. Drhtavom rukom dao sam im blagoslov.

Nakon toga pošao sam na teško putovanje. Najprije na nosiljku pa do rijeke. Tamo me čekao urođenički čamac. Sestre Silvina i Elizabeta će me pratiti na putu. Pravom sestrinskom brigom pripravile su čamac, da bi mi bilo lakše. Vrućina je bila nesnosna. Da se barem donekle zaštitimo od sunca, podignule su one na bambus jedno debelo platno. Polako su me uvukli po taj »šator«. Visoko nije smjelo biti, jer bi nas inače prevrnuo vjetar. Pomolismo se i sedam se mladića prihvati vesala. Znoj curi, no oni za to ne mare. Zaboravili su pitku vodu, ali se neće nigdje zaustaviti da ne gube vremena.

Teška su misijska putovanja, no ovog putovanja neću tako lako zaboraviti. Minute su izgledale kao sati. A vrućina sve jača i jača, i tjelesna i sunčana. Po najvrućem dijelu dana smo putovali. Nakon nekog vremena platno se nad glavom upravo užarilo. Mora da sam izgledao jako slab, jer je sestra izvadila svoju doktorsku torbicu i »obdarila« me opet jednom injekcijom.

Kad smo prispjeli u Kalkutu, bio je mrak. Iz predgrađa Ballygunga htjedosmo uzeti taksi do bolnice. No nije bilo ni jednoga! Ja se već nisam mogao držati na nogama, te sam se srušio u jednom dućanu. Napokon je sestra uspjela dobiti taksi. Ravno u bolnicu! Na putu  sam sebi ne vjerujem  osjećam se sve bolje i bolje. Prispjeh u bolnicu  i mogao sam hodati. Nakon nekoliko dana već sam bio vani...

Blažena Gospa je uistinu dobra. Bio je to blagdan Njezinog Prečistog Srca, komu mi mislimo graditi proštenište u našoj misiji. Hvala Ti, Majko, na ovoj pažnji i ljubavi!

Vaš otac Ante

 

MOLITVA za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama. Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo… po Kristu Gospodinu našemu. Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 


©Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (© ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.