9 nica gabric 2024 06 naslovna

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU

»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA«

Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.

Uvod


Nakon Marijina mjeseca evo nas u mjesecu Srca Isusova.
Ove godine je svetkovina Presvetog Srca Isusova bila na samom početku lipnja, jer prati ritam Uskrsa koji je također ove godine bio ranije.

Isus je rekao sv. Margareti Mariji Alacoque da svetkovina Presvetog Srca Isusova bude osmoga dana nakon blagdana Tijelova. Tako je ona, s isusovcem sv. Klaudijem la Colombierom, prva proslavila tu svetkovinu, a onda se ona pomalo proširila po cijelome svijetu.

Sluga Božji otac Ante Gabrić je bio veliki štovatelj Srca Isusova. Tu je pobožnost napose upijao dok je bio u sjemeništu u Travniku. Godine 1900. isusovci iz Travnika su potaknuli da se hrvatska katolička mladež posveti Presvetom Srcu Isusovu što je Katolička Crkva u Hrvata objeručke prihvatila i počele su velike pripreme za taj događaj. Tom zgodom je, sjemeništarac u Travniku Petar Perica na poticaj inicijatora ove ideje patra Antuna Puntigama, spjevao himan Srcu Isusovu „Do nebesa nek' se ori“. Ova pjesma je toliko unišla u duh i srca Hrvata katolika da je svi znaju pjevati. Nema neke proslave u Crkvi u Hrvata, a da se ta pjesme ne zapjeva.

Tako je mali sjemeništarac Gabrić u Travniku upijao tu pobožnost i bio joj vjeran cijeloga svojega života. To se vidi iz njegovih pisama kad piše o proslavi Prvoga petka u mjesecu. A petak, prvi u mjesecu, uvijek je povezan uz Srce Isusovo. O. Ante je opisao ovako jedan prvi petak u Maria Polliju:

„Prvi petak sad je ovdje u Maria Polliju već pravi blagdan. I počne već vrlo rano, u četiri sata ujutro, a kadšto bude i ranije. Vjernici dolaze s malim petrolejkama iz udaljenih sela… Oni se od kuće upute nakon ponoći moleći putem krunicu. Ovih zimskih mjeseci drhtali su, jer je uistinu bilo hladno, a na njima je bilo tek tanko indijsko odijelo. Iako ja rano ustajem, oko 4 sata ujutro, oni su i mene katkada pretekli čučeći čekali su pred zatvorenim crkvenim vratima. Najteže je u kišno doba: nekoliko sati hodati po tim skliskim blatnim stazama, često prokisnu do kože, i onda tako prokisli ostaju preko čitave svete mise.“

Toga dana otac Ante je služio po tri svete mise, ispovijedao, pohađao bolesnike, nosio Svetu pričest. Ali on je to sve proživljavao u svojoj velikodušnosti i darežljivosti prema Srcu Isusovu i braći ljudima. U tom duhu je i završio svoje pismo:

„Potežak je to dan, no ujedno tako sretan dan. I ne osjeća se umor. Kako su istinite Njegove riječi: 'Vi svi, koji ste umorni i opterećeni, dođite k meni i ja ću vas odmoriti!' I reče da će blagosloviti rad svećenika koji budu širili pobožnost prema Njegovu Srcu. Rukama mogu pipati taj Njegov blagoslov. Kroza svih ovih 40 godina svojega svećeničkog života i rada i kako bih bio siromašan bez toga blagoslova, bez blagoslova prvih petaka Srca Isusova. Srce Isusovo, u Tebe se uzdam! Srce Isusovo, dođi Kraljevstvo Tvoje i u Bengaliju i u dragoj domovini Hrvatskoj i u čitavu svijetu!“

Kad se opraštao u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu nakon četvrtog posjeta Domovini, onda je govorio da već osjeća kako mu snage ponestaje, ali je i
nadalje pozivao na žrtvu i predanje govoreći: „Dođite, žrtvujmo se do kraja svojega života. Gdje će taj kraj života biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam. Neka bude u Srcu Isusovu.“

Provodimo i mi ovaj mjesec u pobožnosti prema Srcu Isusovu koje nas je toliko ljubilo i još uvijek toliko ljubi, a mi smo nezahvalni prema toj Ljubavi. Molimo u ovoj devetnici da Srce Isusovo učini naša srca, učini moje srce i srca mojih najdražih po Srcu svome! „Isuse blaga i ponizna Srca! Učini srce moje po Srcu svome!“ I da slugu Božjega Antu Gabrića Srce Isusovo uzdigne na čast oltara.

Vicepostulator kauze sluge Božjega oca Ante Gabrića pater Mirko Nikolić
Zaklada otac Ante Gabrić


©Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (© ZOAG)
Zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Jan Dobraczyński: Nikodemova pisma - roman o Isusu
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.