Hoffman ChristAndTheRichYoungRuler

I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno!
Ne otmi!
Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.
Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.« Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«
Petar mu poče govoriti: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni. (Mk 10,17-30)


Radosna vijest iz današnjega evanđelja jest: Bogu je moguće darovati nam spasenje (Mk 10,27). Bog nas može spasiti i onda kada je nama ljudima to nemoguće. Koliko smo puta u našem životu to iskusili?

S pravom se učenici čude. Zapanjeni, snebivaju se (Mk 10,24.26). Pa već Stari zavjet uči kako s mudrošću sva dobra dolaze (Mudr 7,11). Nije li i danas tako? Novac pokreće svijet. Bogataši, makar i u sjeni, vuku konce. Ako imaš čime platiti, možeš sve. Ili: što god hoćete poduzeti, prvo se pita za financije. A Isus, Učitelj, proglašava da Bog kraljuje po drugim zakonitostima. Ako imam mnogo toga (κτήματα Mk 10,22; χρήματα 10,23), ništa mi ne vrijedi! Vrata Božjega kraljevstva ne otvaraju se tako.

Povlašteni evanđeoski sretnik do u dubinu svoje duše osjetio je kako je živa Božje riječ (Heb 4,12). Najoštrija, prodire do kraja, sve razotkriva. Poklonio se pred Isusom, kleknuvši (Mk 10,17). Od malih nogu čuvao je zapovijedi koje štite život, brak, posjed, istinu. Poštovao je svoje roditelje (10,20). Postavlja ključno, sveto pitanje o vječnom životu, pitanje koje bukti u svetom središtu svake duše (10,17). Zaradio je onaj ljubazan, moćan, otajstven Isusov pogled, kakav će dvaput učenici potom na sebi osjetiti (10,23.27). Osvojio je ljubav Srca Isusova (10,21). Ali završetak je žalostan. Čovjek odlazi. Nije pošao za Isusom. Pošao je za svojim imetkom. Je li mu lice gotovo kao Kajinovo, namrgođeno, mrko, bolno žalosno (grč. λυπέω Post 4,5 LXX; Mk 10,22)? Gospodin nudi mudrost koja je više nego žezla i prijestolja, bolja od bogatstva, svih dragulja, zlata i srebra (Mudr 7,8s).

Današnje evanđelje pouka je o umijeću ostavljanja, pouka o velikoj slobodi. Možemo se posve usmjeriti na Evanđelje, okrenuti se posve Isusu (“poradi mene i i poradi evanđelja” Mk 10,29) i osloniti se na Boga koji nas može spasiti (Mk 10,27). Obećanje je Isusovo čudesno (10,30). Govori o sadašnjem životu, realistično. Ovdje ima svakojakih progonstava (διογμός Mk 10,30) od kojih zbog svoje vjere trpimo. Ali već ovdje, govori Gospodin, imat ćeš stoput veću obitelj. Imat ću braću (ἀδελφοῖ) i sestre (ἀδελφαῖ). Imat ću djecu (τέκνα) koja su vrhunsko veselje i živa ljubav srca moga. Imat ću majku (μήτερ) koja se s najvećom ljubavlju brine za mene. Imat ću dom (οἰκία) i koliko god treba polja (ἀγρός) za rad. Tako Isus gleda na svoju Crkvu. Ali onda jasno govori i o onome poslije, o budućemu životu kojemu se nadamo, koji vječno traje, cvjeta i buja bez prestanka (ζωή αἰώνιος).

Je li problem Isusova evanđeoskoga sugovornika dubok i mračan? Nedostaje mu jedno (ἕν Mk 10,21). Jedno je potrebno – reći će Učitelj Marti (Lk 10,42). Već na početku ovoga susreta morao je upozoriti ovoga čovjeka na jednoga Boga, na jedinstvenu Božju dobrotu (Mk 10,18). Može biti da u brizi za imanje i za ispunjavanje propisa toliko gledam na sebe i postanem tolik egoist da ne vidim onoga koji od svoje volje i dobrote, po svojoj odluci, daje baštinu koju tražim (Mk 10,17). Može se dogoditi da zaboravim tko daje zapovijedi, da izostavim one prvi tri – da nemam Boga. Što će mi sav velik imetak, ako nemam svojega Gospodina, za kojim idem (“idi za mnom”), ako nemam blago na nebu (θησαυρὸς ἐν οὐρανῷ Mk 10,21).

Današnje evanđelje Isusova je pohvala svim majkama i očevima koji su dali život svojoj djeci; pohvala obiteljskim odnosima u kojima ljubimo braću i sestre; pohvala silnom trudu oko vlastitoga doma u kojemu živimo i oko rada, oko svih poslova koje činimo za svoje dobro i za dobro drugih. Gospodinova je to pohvala svakoj konkretnoj brizi za siromahe (πτωχοῖ Mk 10,21) kojih uvijek imamo uza se (Iv 12,8). Ali današnje evanđelje još je više poziv na obraćenje i veliko je ohrabrenje da prihvatimo pravu duhovnu slobodu, da svom dušom pođemo za svojim Gospodinom i, sve što poduzimamo, da zbog njega radimo. Tako nam neće nedostajati onaj Jedini Dobar (Mk 10,18), onaj jedan Otac na nebesima; tako ćemo imati veliku, najveću obitelj (10,30), a blago naše bit će u vječnoj riznici na sigurnome (10,21).

 

Autor: p. Niko Bilić, SJ

Izvor: Biblijski portal

Foto: Wikimedia Commons

 

Radio Marija

00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: „Kako i što izabrati?“; ur. i vod.: Ante Belić
01:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.