misionari advent 1

 


 AUTOR RAZMATRANJA: don Ivan Stojanović, misionar u Gani


U Došašću se, kroz liturgijska čitanja susrećemo sa nekoliko važnih likova: Jeremija, Izaija, Marija...
Danas, na drugu nedjelju došašća, Crkva nam predstavlja osobu Sv. Ivana Krstitelja. Neobičan i nesvakidašnji lik. Sam Isus će o njemu reći: "među rođenima od žene nema ga većeg of Ivana Krstitelja " Mt: 11,11. Koji kompliment!
Zašto je Ivan tako velik?
Izdvajamo dvije stvari:
1. poziv
2. kreposti


Njegov poziv se dogodio na prijelazu iz Starog Saveza u Novi Savez. On je most koji povezuje ova dva Saveza, most koji je odigrao svoju ulogu u navještaju i dolasku novog života. Njegovo posebno poslanje čini ga uistinu velikim.
Ivan nije bio velik samo zbog posebnog poziva nego i zbog kreposti, vrlina koje je pokazao u svom neobičnom životu. To zaslužuje našu pozornost da bi smo se nadahnuli i oduševili njegovim krepostima.
Ističem dvije njegove vrline: poniznost i hrabrost. Iako ga je naš Gospodin nazvao "najvećim koji su rođeni od žene" on sebe smatra samo "glasom koji viče u pustinji".
Ivan priznaje da nije "dostojan odriješiti remenje na Isusovoj obući" Mk: 1,7 Mnoštvo ga slijedilo, hvalilo...a on nastavlja govoriti: "On mora rasti a ja se umanjivati" Iv: 3, 30
Ivan nije u poslanju gledao na čast i slavu nego je svima ukazivao na Spasitelja svijeta. Mogao je težiti za slavom i hvalom, i sigurno bi od mnogih bio hvaljen i čašćen, možda bi ga i zakraljili.
Ali Ivan je bio više nego voljan ispuniti svoje poslanje i podložiti se surovoj smrti mačem. Takva je bila njegova poniznost da je bio potpuno usredotočen na Isusa i želio je samo Njega pokazati.
Izvanredan uzor svim vjernicima a osobito misionarima. Svaki/a od njih bi trebao/la biti hodajući Sv. Ivan Krstitelj, "glas koji viče u pustinji" (među poganima): "Pripravite put Gospodinu!"
Kao i Ivan imamo poseban poziv. Ljudi nas poštuju, vole, pomažu...i mole za nas ovdje, u domovini i svijetu. Uvijek postoji napast da odemo ukrivo. Koliko god nas koštalo moramo se truditi usvojiti kvalitete Ivana Krstitelja: poniznost i hrabrost ispuniti naše poslanje. Sv. Ivan Krstitelj bio je most za prelazak iz Starog Zavjeta u Novi. Tako smo i mi "mostovi" koji trebaju poslužiti poganima da pređu iz poganstva na kršćanstvo.
Da se poslužim riječima proroka Baruha: "Skini Jeruzaleme..." Svaki od nas umjesto Jeruzaleme može staviti svoje ime ili općenito čovječe:
"Skini, čovječe, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti, stavi na glavu vijenac slave Vječnoga jer Bog će pokazati sjaj tvoj svemu pod nebom i zasvagda ti dati ime: Mir pravednosti’ i ’Slava bogoljubnosti’."
Pogani, idolopoklonici trebaju odbaciti "haljinu" nevjere, magije i idolopoklonstva. Svjedok sam da to nije lako. Treba puno nesebičnog rada, strpljenja, propovjedanja, svjedočenja a ponajviše moramo im činiti dobro.
Evo primjera: jednog dana iz sela Bisayim zamolili su pomoć za bolesnu djevojčicu (5 godina). Imala je upalu oka. Obitelj je sve potrošila a nije joj bilo bolje. Trebala je na operaciju. To je veliki trošak. Sve se plaća. Pomogli smo im. Djevojčica je više puta bila na operaciji. Na dan posvete kapelice otac i majka su se pridružili darovnoj procesiji i objavili svima da pristupaju Katoličkoj Crkvi. Dok sam bio u posjetu domovini javili su mi da smo izgubili djevojčicu. Bio je rak oka.
Poput Sv. Pavla, mi navjestitelji Radosne Vjesti, moramo žuditi i moliti za spasenjem ljudi.
"Bog mi je doista svjedok koliko žudim za svima vama srcem Isusa Krista! I molim za ovo: da ljubav vaša sve više i više raste u spoznanju i potpunu pronicanju te mognete prosuditi što je najbolje da budete čisti i besprijekorni za dan Kristov, puni ploda pravednosti po Isusu Kristu – na slavu i hvalu Božju."
Ako budemo slijedili primjere Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Pavla Riječ Božja "trčat" će svijetom i spasiti mnoge.
Razmišljajmo danas o poniznosti u našem životu. Da li upućujemo ljude na Krista ili na sebe? Tražimo li hvalu i slavu za sebe ili svu slavu i hvalu dajemo samo Bogu? Poniznost je put koji je Sv. Ivan Krstitelj odabrao. I mi se moramo svaki dan truditi da hodimo tim putem.
Gospodine hvala Ti na daru Sv. Ivana Krstitelja. Neka nas ovaj svjedok poniznosti i hrabrosti nadahnjuje u našem kršćanskom životu. Pomozi nam Gospodine da Tebe uvijek pokazujemo drugima a ne sebe. Amen.

6

web Hd 8

Radio Marija

12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.