ljubav na krizu


AUTOR: fr. Zvonko Džankić, OP


fr Polanscak

Činilo se kako je čovjek XXI. stoljeća već odavno napustio oružani oblik komuniciranja i sve razmirice prepustio mirnom rješenju. No, to je samo privid - san. Da je tome tako svjedoči nemilosrdna ratna mašinerija koja gazi sve pred sobom, ne mareći za život koji je Bog „posadio“ u ovaj svijet da ga usavršuje i očituje Njegovu ljepotu. Sadržajnost i duhovnost korizmenog vremena, zamijenili su zvuci sirena, eksplozije, zbjegovi djece, staraca, nemoćnih i svih onih koji su pred zlom morali napustiti svoj dom.

Evanđelje koje slušamo o prvom danu travnja ističe kako je skupina Židova vrebala na Isusa da ga uhvate. Razvidno je kako su na sceni isti igrači laži i mržnje. On, koji je u svijet unio ljubav i izmijenio njegove note te otjerao tmine zla, postao je persona non grata. Skupina licemjera i farizeja radi o Isusovoj glavi - žele ga kamenovati, uhititi i ubiti. Na drugome mjestu optužuju ga da je opsjednut i predbacuju mu da huli na Boga. Valja primijetiti kako se neke stvari ponavljaju u životu. Ne rijetko se mišljenja ne donose na temelju osobnog susreta nego na temelju glasina što se itekako moglo vidjeti u Isusovu slučaju. Naime, farizejski i svećenički lobi dočuvši što se to o Isusu po trgovima govori, smišljaju kako da ga uhite. Sin Božji se ne boji. Sve mu je već odavno poznato – ono što se ima zbiti, no kako piše evanđelist: „Nitko ne stavi na nj ruke jer još nije bio došao njegov čas.“ On je u Očevima rukama i nije došao sam od sebe, nego je poslan do Oca.

Uvodni nas dio Evanđelja podsjeća kako je Isus obilazio Galilejom i nije htio u Judeju jer su Židovi tražili da ga ubiju. S jasnom slikom o svemu onome što se ima dogoditi, Sin Božji naviješta Kraljevstvo Božje, ozdravlja, prašta i svjedoči ljudima Božju ljubav. Ne zamara se onim što ga očekuje i što su mu spremili, nego onim što još može učiniti za čovjeka. Upravo ovo potonje bi trebalo biti smjerokaz za naš život, a to je da i mi djelujemo poput Spasitelja – da ljubavlju mijenjamo svijet unatoč oružanoj agresiji, laži i svakom obliku zla. Valja biti poput Dobrog pastira koji se ne boji položiti svoj život za svoje.

U filmu Delta Force koji je inspiriran istinitim događajem otmice aviona iz 1985., Libanonski teroristi otimaju američki zrakoplov na putu iz Atene za New York. Pilot otetog zrakoplova prisiljen je preusmjeriti let za Bejrut. Teroristi počinju odvajati židovske turiste od ostatka putnika. No, tada se događa jedan od najdirljivijih trenutaka filma kada William O’Malley, katolički svećenik ustaje i odlazi u prve dio klase u kojem su bili smješteni Židovi. Zbunjeni situacijom, teroristi ga pitaju što želi. Odgovara da je katolički svećenik i sljedbenik Isusa Krista – Židova. Prema tome, i ja sam Židov te ako uzmete njih, morate uzeti i mene. Razvidno je kako nas njegov primjer podsjeća na Dobrog pastir koji se ne boji svoj život položiti za ovce i poziva na kako je to rekao papa emeritus Benedikt XVI.:„zanos vjere u Isusa Krista, jedinog spasitelja svijeta, da ponovno u njoj oživi radost što kroči putom koji joj je pokazao i svjedoči na konkretan način preobražavajuću snagu vjere“.

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Put k Suncu – ur. i vod.: p. Božidar Nagy
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Prvi dan devetnice Duhu Svetomu…

ALFONS MARIJA LIGUORIDEVETNICA DUHU SVETOMU Devetnica u slavu Duha Svetoga je među svima važnija, jer ona je prva održana od svetih Apostola i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.