ljubav na krizu


AUTOR: fr. Srećko Koralija, OP


fr Polanscak

Snaga Isusove istine je u njegovoj šutnji. Isus traži oprost od Oca za one koji ne znaju što čine. I mi ljudi priželjkujemo da nam se oprašta.

Skoro pa redovito čovjek traži tuđa praštanja i to prešutno. Teško da će otići eksplicitno crnobjelaški reći 'oprosti'. Možda i hoće no u trenutku "vrućine" s druge strane koja bi trebala oprostiti taj neki postupak, riječ 'oprosti' se može doživjeti kao jeftino izvlačenje, traženje kredita za još pa čak u nekim okolnostima i kao dodatna uvreda.

A to izražajno 'oprosti' može i proći lijepo. Odluka je na pojedincu koji traži oprost kao i na onome koji ga daje. Stoga, prešutni zahtjev za praštanjem se čini boljim rješenjem. Dopušta svojevrstan odmak vremena od neke (re)akcije. To vrijeme smiruje strasti, proširuje misli i donosi odluke o nastavku druženja s tom osobom, uzimanju "pauze" ili pak o konačnom dijeljenju putova. Kontekst već iskaže svoj rezultat. Opet, odluka je na pojedincu koji traži oprost kao i na onome koji ga daje.

Što ako smo mi ti koji trebamo oprostiti? Naša prva reakcija nakon negativnog podražaja je ljutnja. Ljutnja je zapravo izlaženje iz našeg prirodnog stanja i ulaženje u trenutnost koja može suziti šire prosuđivanje. Kao i u prethodnom slučaju, važno je dopustiti vremenski odmak nakon neke (re)akcije. Možda u prvom trenutku ljutnje nećemo biti spremni "prijeći preko toga", ali kad se emocije malo smire i dovedu u neko stalnije stanje, razmislit ćemo još koji put prije nego li povučemo ozdraviteljske (oproštaj) ili bolne (zauvijek "doviđenja") poteze. Spomenimo se samo ogavnih zločina i ratnih priča. Vrijeme prekrije rane, oprost se kod nekih dogodi ali ne i zaborav. Primjera radi - teško da bi neka majka ubijenog djeteta rado popila kavu s ubojicom kao da se ništa nije dogodilo; možda i bi.. ali to je njena da tako kažemo "odluka". Još jednom, odluka je na pojedincu koji traži oprost kao i na onome koji ga daje. Svaki put kad tražite bezuvjetan oprost ili kad drugima moralizirate o praštanju, sjetite se teških priča i primjera, stavite sebe u kožu i probajte sami. Neka praštanje bude da tako kažem 'prešutno'. I traženje praštanja neka bude 'prešutno'. Sprječava moraliziranje, sigurnije je i daje prostor.

Kad je pod negativnim dojmovima i u negativnom okruženju, čovjek se osjeća usko, tjeskobno, nemirno. Traži prostor. U tom prostoru je važna i dimenzija praštanja jer upravo praštanje daje taj jedan novi prostor koji ponovno otvara pogled prema drugoj osobi i situaciji.. ne svodi ga na samo jedan aspekt krivice koji onda da tako kažemo 'uđubri' sve ostalo na toj osobi. Možda i uđubri, ako stalno želiš gledati negativno no opet - odluka je na pojedincu koji traži oprost kao i na onome koji ga daje.

Važan je prostor. Primanje i pružanje prostora. Oproštaj daje takav jedan prostor no od djelitelja i primatelja oproštaja ne radi budalu. Nitko ne želi ispasti iskorištena budala. no često ispadamo i radimo druge budalama. I tu je važan oprost. Budale ili ne, treba nam svježi prostor. Unatoč pomalo (ili do kraja) naivnim željama da se baš sve oprosti, život često pokaže da se posljedice akcija uvijek osjete na ovaj ili onaj način. O težini tih posljedica ovisi naš stupanj odnosno veličina oprosta. I tu Bog djeluje.

Radio Marija

13:40 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Prvi dan devetnice Duhu Svetomu…

ALFONS MARIJA LIGUORIDEVETNICA DUHU SVETOMU Devetnica u slavu Duha Svetoga je među svima važnija, jer ona je prva održana od svetih Apostola i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.