MBB 3

13. srpnja
Majka Božja Bistrička
blagdan

 

Povijesni razvoj


Svetište Majke Božje Bistričke ima kroz vjekove važno, upravo središnje mjesto u vjerskom životu hrvatskog naroda. Osobito u teškim vremenima svoje povijesti narod upire svoje oči u crni lik Majke Božje Bistričke, njoj se utječe i zavjetuje. Stotine tisuća hodočasnika doživljava tu svake godine radost susreta s Bogom, pomirenje, utjehu i novu snagu za kršćanski život. U naše vrijeme u tom su se svetištu odigrali osobito važni događaji za vjeru našeg naroda. God 1971. održanje u njemu Međunarodni mariološki i marijanski kongres, prvi takvog značaja u našoj domovini. Devetog rujna 1984. održana je veličanstvena proslava: završetak višegodišnjeg slavlja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, tristota obljetnica našašća čudotvornog kipa Majke Božje Bistričke i Nacionalni euharistijski kongres. Svim tim velikim događajima Majka Božja Bistrička utisnula je svoj pečat, a vjerni je narod brojnim sudjelovanjem (preko 400.000) izrazio svoju vjernost Bogu i Majci Božjoj. Već prigodom Međunarodnog mariološkog i marijanskog kongresa hrvatski su biskupi svetište proglasili hrvatskim nacionalnim marijanskim svetištem, te ustanovili blagdan Majke Božje Bistričke, koji će se slaviti svake godine 13. srpnja kao spomen na ova pastoralno i duhovno plodna slavlja. Sveti zbor za bogoslužje potvrdio je ovu odluku biskupa i odobrio obrazac Mise i Časoslova za ovaj blagdan (Vlastiti misal Zagrebačke nadbiskupije, 159).

Likovni prikaz svetkovine


Vjeruje se da je drveni kip Bistričke Bogorodice u tamnome drvetu izrezbario za vjerničko pučanstvo nepoznati mjesni majstor iz običnog puka. Stoga pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna. Zavjetni čudotvorni kip Majke Božje Bistričke izrađen je oko 1499. godine. Prema usmenoj predaji kip je bio od 1499. do 1545. postavljen u kapeli, prasvetištu na obližnjemu Vinskom Vrhu.

Na 250. obljetnicu ponovnoga nalaska čudotvornoga kipa 1935. godine kip Majke Božje Bistričke okrunjen je dvjema jubilejskim zlatnim krunama; većom krunom glavu presvete Djevice, a manjom glavu djeteta Isusa. Krune za taj kip, prema nacrtu časne sestre Anđeline Široki načinio je pojasar Vlatko Mesić. Izrađene su prema uzoru na staru hrvatsku kraljevsku krunu iz 10. stoljeća i dar su hrvatskoga naroda. Prigodnu propovijed i posvetu pred 30.000 hodočasnika izrekao je tadašnji nadbiskup-koadjutor blaženi Alojzije Stepinac, a zagrebački nadbiskup Antun Bauer proglasio je presvetu Bogorodicu Mariju, Majku Božju Bistričku, Kraljicom Hrvata.

U ožujku 1938. godine dogodio se pokušaj krađe kruna Blažene Djevice Marije i Isusa. Krađa nije uspjela, ali poslije toga stalno je na glavama Blažene Djevice Marije i Isusa stara, barokna kruna, a ona „kraljevska” stavlja se samo u posebnim prigodama (usp. marija-bistrica.hr/stranica/kip-majke-bozje-bistricke).

Liturgijsko slavlje
Uvod

I danas, kada slavimo blagdan Majke Božje Bistričke, Blažena Djevica potaknula nas je dođemo za Gospodinov stol, na svadbenu gozbu Jaganjčevu. Kao i nekoć na svadbi u Kani Galilejskoj i danas jasno čujmo njezin poticaj: „Što god vam rekne, učinite!“

Molitva vjernika

Bogu, koji je svojim promislom našem narodu dao Mariju za odvjetnicu i pomoćnicu, obratimo se molitvom.

R. Gospodine, čuvaj naš narod.

- Zagovorom Majke Marije ravnaj, Gospodine, sadašnjošću i budućnošću naše Crkve i naroda, molimo te:

- Zagovorom Majke Marije obogati duhovnim dobrima, Gospodine, svakog člana naše Crkve i naroda, molimo te:

- Zagovorom Majke Marije daj, Gospodine, mudro srce našim duhovnim i narodnim vođama, molimo te:

- Zagovorom Majke Marije pošalji svoj mir, Gospodine, našem narodu i svim narodima, molimo te:

- Zagovorom Majke Marije daj da se svi članovi našeg naroda okupe sa svojim pokojnima u nebeskoj domovini, molimo te:

Primi naše molitve, Gospodine Bože, i daj da nas uvijek prati svojim zagovorom ona koju nam je dao za majku s križa tvoj Sin Isus Krist. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova.

[Sveopće molitve vjernika (I. sv.): Nedjelje A, B, C. Svetkovine i blagdani. Posebni dani, 219.]

Predslovlje

Zbirka misa o Blaženoj Djevici Mariji, str. 22.

 

Molitva nad narodom

Obiljem svoje zaštite i milosti,
Gospodine, obdari svoje sluge;
daj im zdravlje duše i tijela;
usavrši u njima bratsku ljubav
da ti uvijek budu odani.
Po Kristu

vlč. mr. Tomislav Hačko

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Školski sat - predstavljamo školu Stjepana Sulimanca u Pitomači; gosti: Marko Marić, ravnatelj, profesori i učenici; ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:15 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.