devetnica gabrić dan 4 web

»SVJETLO DA RASVIJETLI POGANE ...«

Šesta devetnica od 20. do 28. srpnja 2022.


VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

ČETVRTI DAN

IZGUBIO SE MALI TAROK

Pred večer je nestao. Ribari su ga još vidjeli na nasipu Gangesa uz Šitilijsku džunglu. Otac Montu vratio mu se u kolibu nakon teška dnevnog rada. Tarok bi uvijek dotrčao pred njega. No danas nema Taroka. Poviri u kolibu, ni tamo ga nema. Približi se malome ognjištu uz kolibu, na kojemu je Tarokova majka Komolini pripravljala večeru: rižu i nešto pržena povrća. Ni tamo nema Taroka.

Taroku je tek šest godina. I jako tepa.

»Tarok kothae? Gdje je Tarok?«, upita sa zebnjom u srcu Upen. »Otišao je s djecom loviti račiće. Nakon toga reče mi k tebi će u polje.«

Vidjevši Upenovo blijedo lice, poče ona plakati, bolno plakati za svojim jedincem Tarokom.

Montu i Komolini su katekumeni. Pripravljaju se na krštenje. Ni Tarok nije još kršten. U tom selu bit će oko desetak obitelji kršteno za Božić. Poučava ih dobri katehist Bomkim. Mnogo toga još treba naučiti, no jedno su već naučili: pouzdanje u Isusovu dobrotu i milosrđe.

»Ja ću plakati i moliti Isusa!«, reče Tarokova majka Komolini.

»Ne plakati, nego samo moliti!«, opomenu je Upen. »Samo moli i vjeruj. Isus je i mrtve uskrisio! Isus će nam vratiti Taroka!«

I nesta Upen u tami. Očinska ljubav i živa vjera kao da su mu dale krila. Uz Goramari i Balinkhal krenu on ravno preko polja prema Šitilijskoj džungli gdje su ribari posljednji put vidjeli Taroka. Tamno je kao u rogu, no Upen vidi svako gheon stablo, svaki »kheđur« grm kao da se pred njim otvara. Pokoji put bi se zaustavio. Smanjio bi kucanje očinskog srca i prisluškivao da li možda Tarok zove: »Ma bap! Majko, oče!« Siguran je on da neće čuti samo Tarokov zov, nego da će čuti i kucaje srca svojega malog Taroka. Ustima je Tarok tepao, no srce Taroka mezimca jedinca kucalo je tako divno... No Taroku ni traga ni glasa. Tek se čulo zavijanje šakala i zov noćnih ptica koje su letjele u južne džungle. No očinsko i majčinsko srce ne boje se ni noćne tame ni zavijanja šakala. Zov noćnih ptica za njih je zov vjere i nove nade. I Montu učini zavjet Isusu i dragoj Gospi: kad nađe svojega Taroka, pozvat će svećenika i siromahe sela, te uz molitvu i pjesmu sve će počastiti mlijekom i prženom rižom.

Mlada majka ide u crkvu noseći darove i svojega malog mezimca.

Živa Montuova vjera i sklopljene ruke i suzne oči majke Komolini i, dakako, Isusova dobrota donijele su malog Taroka u roditeljsko krilo.

Kao nadahnut poče Montu zazivati s nasipa Gangesa: »0 re Tarok, Tarok re... O moj Tarok, Tarok moj!« Odgovarali su tek mrmor gangeških valova i jeka džungle: »Tarok... Ta rok «

Ne, ne, nije to samo jeka. Dolje iz kolibe lađara Anonda kao da netko zove: »Ei dike ešo, ei dike ešo! Dođi amo, dođi amo!«

Je li to san ili je prevara? Kucaji srca opet utihnuše da mogne bolje čuti. »Ešo, ešo! Dođi, dođi!« I malo se svjetlo pokaza pred kolibom. Bilo je to kao sunčano svjetlo usred te tamne noći. On već vidi Taroka. O te očinske suzne oči, oči pune vjere i nade! I kličući »Tarok, Tarok« u jedan čas bio je pred kolibom.

I onda zagrljaj oca Montua s malim Tarokom koji se bio izgubio, a kojeg su ljubav i vjera Montua i Komoline i Isusova dobrota dovele u ruke starog lađara Anonda i sada na srce oca Montua.

Sve mi je to pričao Montu dok smo u njegovoj maloj kolibi nakon zahvalne molitve dijelili prženu rižu i dvije čašice mlijeka. Tarok je uzeo prvi, nakon njega njegovi sretni roditelji, svećenik i svi ostali. Po jedan gutljaj malo, no od srca i uz suzu radosnicu u očima.

Imao sam krunicu u rukama. Blagoslovili sve Isusovim blagoslovom i blagoslovom Njegove Majke i onda objesih krunicu oko vrata Taroku, malom Taroku koji se bio izgubio.

Vaš otac Ante

Maria Polli, srpanj 1919.

(Članak poslan za Mali Koncil, 17. srpnja 1979.)


Molitva

Oče Nebeski, koji si našem ocu Anti dao milost duboke vjere, čvrstog ufanja, savršene ljubavi i poniznosti prema Tvome sinu, udjeli i nam po njegovu zagovoru tu istu milost da ostanemo vjerni Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Naš moćni, veliki zagovorniče izmoli nam milost kod Gospodina da poput tebe žeđamo za Njegovom ljubavlju, ljubimo križ i životom živimo Evanđelje. Neka nas Isusova dobrota dovede do Nebeskog Oca. Uzdajmo se u Božju dobrotu i milosrđe.

Posebno te molimo za sve one koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici (navesti ime).

Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.

Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.

Kraljice svete krunice, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, Hrvatsku, Indiju, Ukrajinu i cijeli svijet!


Jutarnja molitva

Pozdrav Ti dajem, o Bože, u zoru dana, u zoru života.

U jutarnjem pozdravu ja dobih Tebe,

i dobivši Tebe, o što mi više još treba?!

U dubini srca moga ljubavi Svoje oganj upali,

srećom ispuni srce nemirno moje,

koje žudi za srećom ljubavi Tvoje.

Rijekom milosti srce mi suho poplavi,

nadom božanskom beznadni život oživi,

ljubavi Tvoje oganj upali,

da ljubeći i primivši braću svoju,

i Tebe ovoga dana primiti mogu!

Pozdrav Ti dajem,

o Bože, jutarnji pozdrav života moga primi!

otac Ante

 

 

Molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

 

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI

Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)©

*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - Majka dobrog savjeta
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.