25 godina Radio Marije

S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


2. razmatranje

MARIJA U SLUŽBI BLIŽNJEGA

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!"
Tada Marija reče:
"Veliča duša moja Gospodina,
klikće duh moj u Bogu,
mome Spasitelju,
što pogleda na neznatnost službenice svoje,                                                                                                                      
odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom...
Marija osta s Elizabetom oko tri mjeseca, a onda se vrati kući. (Lk 1,39-48; 56)

Osvrt na Riječ Božju:

Danas susrećemo Mariju na putu u Gorje, u grad Judin, k svojoj rođakinji Elizabeti. Marija nosi Život i susreće se sa životom u Elizabetinom krilu. Život se događa u dinamici hoda, u radosti susreta i u novosti blagoslova. Svaki život posebni je Božji blagoslov za roditelje, obitelj i Crkvu. Marija je to znala i zato odlazi Elizabeti da joj služi, da joj pomogne... Ona ima oči otvorene za drugoga i srce spremno da pomogne, ne zbrajajući i oduzimajući koliko će ju to napora i truda stajati. Marija je u službi Života, u službi potrebitih. Njezino služenje donosi Elizabeti snagu Duha Svetoga, a njezinom djetetu radost i razigranost susreta s Isusom pod Marijinim srcem. Nadahnuta Duhom Svetim, Elizabeta prepoznaje u Mariji Majku Gospodinovu koju već sada naziva blagoslovljenom i blaženom.

Na taj pozdrav, Marija odgovara ljepotom svoje duše veličajući Boga i kličući mu jer pogleda na neznatnost svoje službenice. Ona je svjesna velikih Božjih djela u svom životu zbog kojih veliča i slavi Ime Gospodnje.

Primjena na život:

Marija nam je poticaj i nadahnuće kako živjeti s Bogom u službi braće i sestara. Ona vidi dalje od svojih briga i potreba, ne zaustavlja se nad njima, već vidi potrebu drugoga. Ne štedi se, ne prigovara, iako je sama u blagoslovljenom stanju, već se neumorno daje u službu svojoj rođakinji Elizabeti. Služiti znači ljubiti, a ljubav je uvijek dar, radost i obostrani blagoslov. Marija je svojim služenjem donijela Boga u Elizabetinu kuću. Tako i mi, kada služimo drugima i kad smo velikodušni prema njihovim potrebama, darujući im svoje vrijeme, svoju blizinu, ohrabrenje, osmijeh, ne zatvarajući se u svoj mali svijet, postajemo nositelji Boga i blagoslova onima kojima nas Gospodin šalje poput Marije. Služenje je put do Boga i čovjeka. Ono čini čovjeka radosnim i oslobađa ga od njegove sebičnosti i egoizma. Darujući se postajemo sve više i više slični Marijinoj duši i Marijinom srcu, a zar nju Gospodin nije izabrao da bude srce njegovog Srca? 


Pomolimo se:

Bože, dobri naš Oče, i danas nas zoveš da poput Tvoje Majke idemo braći i sestrama, da im nosimo Tebe i da im radosnog srca služimo. Blagoslovi naš rad, da služeći bližnjima, veličamo Tebe, slavimo Te poput Tvoje Majke i živimo Tvojim životom. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

Tekst: s. Ilijana

Izvor: SESTRE KARMELIĆANKE – BREZOVICA (samostan Kraljice Karmela)

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 "U TEBE SE GOSPODINE UZDAM" - čitamo ulomke iz knjige fra Bonaventure Dude: "Razmišljam o Alojziju Stepincu"
04:00 Glazba
04:30 Zajednica Molitva i riječ – gost: Ivica Lulić; ur. i vod.: Ljerka Jurkić, prof.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za svaki utorak - dan svetog Ante

Slavni i ljubljeni prijatelju trojedinoga Boga, sveti Ante Padovanski, diko svete Crkve, iskorjenitelju opačina, sijaču krjeposti, trepete...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.