25 godina Radio Marije

S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


3. razmatranje

ŠTO GOD VAM REKNE, UČINITE! - MARIJINA EMPATIJA                                                                                          

U ono vrijeme bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina Isusu će njegova majka: "Vina nemaju." Kaže joj Isus: "Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!" Nato će njegova mati poslužiteljima: "Što god vam rekne, učinite!"

A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: "Napunite posude vodom!" I napune ih do vrha. Tada im reče: "Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola." Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada."

Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. (Iv 2,1-12)

Osvrt na Riječ Božju:

Marija je djelila s Isusom i s njegovim učenicima i radosne trenutke. Uvijek je bila tamo gdje su oni. Tako je s njima bila i na svadbi u Kani Galilejskoj. Njezina majčinska brižljivost uočila je da je vina ponestalo. Sigurno, velika nezgoda za svako slavlje, posebno svadbeno slavlje u Židova koje je trajalo i do tjedan dana. Marija ima povjerenje u svoga Sina i posreduje kod njega: „Vina nemaju“  (Iv 2,3). Želi tako izbaviti mladence iz neugodnosti i pomoći im da se svadbeno slavlje može nastaviti i da mladenci na početku svog zajedničkog života nemaju neprilike. Njezin tihi pogled, kao i pogled svake brižne majke, ispituje i promatra gdje što nedostaje, gdje može pomoći. Njezino povjerenje u božanskog Sina: „ Što god vam rekne, učinite"( Iv 2,5), govor je njezine snažne vjere i ljubavi. Ona zna da ju Isus razumije i da će se zauzeti za mladence. Marijina smionost potiče Isusa da učini prvo javno čudo i da voda postane vino. Svjedoci toga čuda bili su poslužitelji koji su na Marijinu riječ poslušali Isusa i poslužili uzvanike. Iako je čudo u Kani otvorilo učenicima srce, te oni povjerovaše u Njega, ipak se Isus nije zadržao u ljudskoj slavi, već je s učenicima i sa svojom Majkom krenuo dalje da izvrši svoju misiju koju mu je Otac nebeski povjerio.

Primjena na život:

Dok motrimo Marijinu tihu prisutnost u Isusovom životu, u gore navedenom ulomku iz Ivanova evanđelja, susrećemo je i u našem životu u njezinoj zadaći Majke i Posrednice između Boga i čovjeka. Ona je s Isusom u njegovom poslanju, a na taj način je sa svakim čovjekom kojemu je potrebna Božja milost i Božja snaga. Marija je s nama u našim dnevnim zgodama i nezgodama uvijek prisutna, uvijek brižna, nježna majka koja govori svome Sinu o nama, o svakome od nas i koja vidi svaku našu radost, brigu, potrebu, muku i nevolju. Vjerujemo da i danas posreduje kod svoga Sina i da za svakoga od nas govori Isusu: „Vina nemaju“ (Iv 2,3); radosti nemaju, vremena nemaju, strpljivosti nemaju, zdravlja nemaju, posla nemaju, ljubavi nemaju,... Isus i danas čini čudesa u nama i oko nas zahvaljujući Marijinom posredništvu, brizi i ljubavi prema svakome od nas. Marija čini sve da poslušamo, učinimo i prepoznamo Isusovo čudo u našem životu, te da povjerujemo i krenemo za njim. Ona i danas želi svakome od nas reći: „Što god vam rekne, učinite“ (Iv 2,5).

Pomolimo se:

Bože naš Oče, dao si nam svoju Majku da s nama prolazi ovom zemljom. Povjerio si joj brigu za nas, svoju djecu. Daj nam srce otvoreno braći ljudima, da znamo vidjeti njihove potrebe i da se zauzmemo kod Tebe za njih, poput Tvoje Presvete Majke Marije na svadbi u Kani Galilejskoj, da i mi možemo reći s njom „Što god Vam rekne, učinite“.  To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

 

 

Tekst: s. Ilijana

Izvor: SESTRE KARMELIĆANKE – BREZOVICA (samostan Kraljice Karmela)

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 "U TEBE SE GOSPODINE UZDAM" - čitamo ulomke iz knjige fra Bonaventure Dude: "Razmišljam o Alojziju Stepincu"
04:00 Glazba
04:30 Zajednica Molitva i riječ – gost: Ivica Lulić; ur. i vod.: Ljerka Jurkić, prof.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za svaki utorak - dan svetog Ante

Slavni i ljubljeni prijatelju trojedinoga Boga, sveti Ante Padovanski, diko svete Crkve, iskorjenitelju opačina, sijaču krjeposti, trepete...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.