S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


7. razmatranje

NAĆI MILOST

Ljeto je. Vrijeme je godišnjih odmora, popusta na literaturu različitog sadržaja. Čovjek traži mjesto za odmor, želi zabaviti misao nekom laganom literaturom. Poneki se povlače u osamu, u trenutke obiteljskih druženja, susreta i još mnogo toga u čemu čovjek pokušava pronaći odmor za tijelo, duh, tražeći duši svojoj miran kut, smiraj, nutarnji mir, susret sa sobom. Mnogi se učitelji trude predstaviti kako su baš oni najbolji učitelji za to. A što na sve to kaže naša duša, moja i tvoja?

U smiraju i osluškivanju lahora odzvanjaju poticaji na zaustavljanje u prisutnosti Onoga koji je rekao da Njegov Duh lebdi nad vodama još od početka stvaranja svijeta. Prisutni Bog. Boraviti u toj prisutnosti, u Njegovoj prisutnosti, kako je prorok Ilija rekao: Živoga mi Jahve pred čijim Licem stojim.

Zaustaviti se, ali kako? S Marijom, najjednostavniji je i najlakši odgovor. Ona je savršena učiteljica pronalaska mira, odmora, odgovora na pitanja, Njezina je kuća i blizina najbolje mjesto za počinak vlastite duše.

Evanđelist Luka je to opisao u prvom poglavlju svojega evanđelja Lk1,26–30

Danas se smještam uz Mariju u Njezinoj kući, pronalazim mjesto, dopuštam tijelu da se umiri i duši da osluškuje šapat lahora, Duha, anđela koji govori Mariji: ,,Našla si milost kod Gospodina.” Na sva svoja traženja slušam odgovor: našla si... Ivana, Petra, Marko, Ana... našli ste milost mira, strpljenja, Božje blizine. Uz Mariju si našla spokoj svojoj duši. I ostajem tako u osluškivanju što Bog govori mojoj duši...

Milo je biti s Marijom u Božjoj blizini.

Javljaju se i nova pitanja i strepnje za ono što je pred nama (svijet je pun neizvjesnosti), kako će i što biti...?

,,Sila će te Svevišnjega osjeniti”, slušam anđela kako govori Mariji. Zamisli ljepote: Bog te uvijek čuva u svojoj sjeni, kad si iznemogao i jedva hodaš, možeš se o Njega osloniti, kad je hladno i biju te patnje, možeš se ogrijati na Srcu Njegove ljubavi. Zapravo, trebaš li se u ovako dobroj sigurnosti ičega bojati? Anđeo to i kaže Mariji: ne boj se! Kao što Marija prepoznaje sigurnost, prepoznaj je i ti, prepusti joj se. Pusti Mariji da te vodi u osluškivanje govora Boga koji zna sve odgovore na tvoja pitanja, koji poznaje najbolji put tvoje budućnosti.

Marija je našla milost koju joj je Bog darovao. Sigurno tu i takvu milost za sebe nije molila. Često za sebe i bližnje molimo milosti koje su nam potrebne, a samo Bog zna koja nam je milost potrebna. Zapravo bismo si trebali moliti otvorenost za milost koju nam Bog želi darovati. Kako? Kao sv. Maksimilijan M. Kolbe: ,,Nije na nama željeti prije nego što to Bezgrešna poželi.” (SK 1073)

Pustiti Mariji da želi za nas milost, a na nama je samo željeti ono što nam Marija želi, moli. Tako ćemo sigurno naći milost koju nam je Bog namijenio. Ta, Marija je posrednica milosti, Nalaziteljica milosti. S Marijom se otvoriti Bogu, On je satkao naše biće, Stvoritelj je i On zna što je našem biću potrebno. On zna kako doći do punine susreta s Isusom kojega nam daruje po Mariji, po Euharistiji, po bližnjemu.

Tako otvoreni živimo ovo ljeto, odmarajmo dušu te hodočastimo hodočasničkim putovima našom domovinom s onima koji u prisutnosti živoga Boga iščekuju milost po Marijinim rukama u nekom Njezinu svetištu, Marijinu svetištu, na Putu sv. Jakova – Camino putu ili putem Marijanskog zavjeta za Domovinu. Toliko je prilika i mogućnosti, otvorimo se čitajući kvalitetne tekstove ispisane ljepotom Božjeg darivanja čovjeku po Mariji i naći ćemo pripremljene nam milosti. Da, s Marijom i uz Nju primit ćemo milost za svoju dušu. S Njom i zahvali svojem Stvoritelju za darovane ti milosti.

 

 

Tekst: s. Lidija Vuksanović

Izvor:
KARMELIĆANKE Božanskog Srca isusova (samostan sv. Josipa)

Radio Marija

00:30 Ne brinite se tjeskobno! - tema: „Kako i što izabrati?“; ur. i vod.: Ante Belić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.