S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


8. razmatranje

MARIJA I NJEZIN "FIAT"

''Ne boj se Marijo ta našla si milost u Boga!'' (Lk 1, 30). Marija se nije prestrašila anđelovih riječi, već se zbunila u svom siromaštvu. Bog želi sklopiti Savez s njom. Zato anđeo prekida Marijinu šutnju i zbunjenost. Bog je s njom i bdije nad njom. Marija je žena šutnje, molitve i nutarnjeg života. Ona je žena molitve i kontemplacije, jer kontemplira Božju Riječ! Ona je žena duboke molitve i tijesnog prijateljevanja s Bogom. Upravo se u šutnji i sabranosti događaju velike stvari. I samo ona duša koja zna šutjeti, moći će se istinski susresti sa samim sobom i s Bogom. Crkva je stoga, uvijek priznavala da Marija zauzima posebno mjesto u kontemplativnom životu.

Marija je svima nama put po kojem se Bog približio čovjeku i postao mu blizak. I upravo se Božji Sin rađa u tišini i skrovitosti nazaretske kućice pod Marijinim srcem. Ona ga je prvo začela u svome srcu, tj. dubokom vjerom u Božju Prisutnost. Samoća i tišina upravo udaljuju čovjeka od onoga nebitnoga, upućujući ga na ono bitno u životu, a to ja Bog. Tu, čovjek ulazi u sama sebe i u živi odnos s Bogom. ''Samoća, tišina i skrovitost'' su najznačajnije Marijine karakteristike. I upravo Bog objavljuje svoje lice svijetu po Mariji u tim krepostima. Marija je cijelim svojim bićem bila uronjena u Boga, i Onoga od kojega je sve primala i očekivala. Bog joj je bio sve i jedini sadržaj njezina skromnog i poniznog života. U molitvi i promatranju Boga, Marija je bila u neprestanom sjedinjenju s Onim kojega je ljubila njezina duša. Zapravo, možemo reći da je Marija svjesno živjela svaki trenutak svojega života i bila uronjena u Božju Prisutnost i Ljubav koja ne želi ono što prima zadržati samo za sebe, nego je želi dijeliti s drugima. Pa, i onda kada ne razumije, kada je sve obavijeno Božjom tajnom i strogom šutnjom, Marija u vjeri prihvaća Božji plan koji On ima s njom. U dubokoj šutnji, molitvi i sabranosti ona sve prima iz Očeve ruke, jer zna i vjeruje da On vodi sve njezine korake i cijeli njezin život, i zato se prepušta Njemu cijelim svojim srcem!

Marija je ispunjena i otvorena Božjem Duhu, koji je prisutan od početka stvaranja. Njezina skrovitost, jednostavnost, kao i otvorenost Božjem Duhu čine ju posebnom izabranicom u planu ljudskog spasenja i u utjelovljenju Sina Božjega. Ona je u povijesti ljudskog spasenja svojim pristankom prva snagom Duha omogućila ulazak Krista u našu povijest. Ona i danas, Crkvi i svakome od nas, omogućuje da se spasenje ostvaruje po djelovanju Duha Svetoga.

Čeka se Marijin odgovor, koji je ona pozvana dati u ime čitavog čovječanstva. Ne čeka samo Bog Marijin odgovor, već i čitavo čovječanstvo kao da vapi za tim odgovorom, ali u velikoj nadi. ''U taj ''DA'' Božja ljubav, Duh Sveti, izvor svakog života, satkao je u Mariji Tijelo Božje Riječi.'' (p. Celestin Tomić). Svojom ljubavlju i poslušnošću, Marija sudjeluje u spasiteljskom i otkupiteljskom djelu svoga Sina.

Stoga, Marija u potpunoj svijesti, slobodi i iz ispunjena srca izgovara svoj ''Fiat''- ''Neka mi bude po Tvojoj riječi.'' Cijelim svojim bićem ona pristaje uz Božju Riječ. Ona je predodređena da bude MAJKA Sina Božjega. Ta, dolikovalo je da Bog bude ljubljen onom ljubavlju dostojnom Njegova  božanstva. Marija je spremna služiti, poniziti se i ostati skromna, te se Bogu posve prepustiti. Svjesno i slobodno želi prihvatiti sve što Bog bude od nje tražio. Primila je Boga u svoj život i dala mu mjesto u svome srcu i životu. Marija vječno živi svoj ''Fiat.'' A da bi ga mogla živjeti, morala je izreći svoj prvi ''Fiat'', koji je bio presudan da bi ga mogla neprestano živjeti. Svaki čovjek predodređen je i pozvan zajedno s Marijom dati Bogu svoj ''Fiat''.

Marija je živjela posve običnim i jednostavnim životom, i ni po čemu se nije razlikovala od drugih ljudi svoga vremena. No, ono što ju čini posebnom jest njezina vjera u Boga, posvemašnje predanje, samoća i predanost nutarnjem životu. Ona nipošto nije živjela nekim apstraktnim životom, nego je poput nas živjela svoju svakodnevicu. Ali, način na koji je živjela svoju svakodnevicu potiče nas na razmišljanje. Ona ju je živjela cijelim svojim srcem, u dubokoj vjeri i šutnji prebirući sve događaje u svome srcu. Čitav Marijin život bijaše okrenutost Bogu, posebno u svojoj nutrini. Tu je prebirala i razmišljala kako ugoditi Bogu, kako ispuniti Njegovu Volju. Upravo u osluškivanju, razmišljanju i produbljivanju Božje Riječi u svojoj svakodnevici, Marija uranja u misterij Utjelovljenja kojim je zahvaćena ne samo ona nego i cijela Crkva i čitavo čovječanstvo. I zato je Marija žena šutnje, molitve i unutarnjeg života, koja je sva u službi Boga i bližnjega.

Marijina vjera, šutnja i molitva postaju djelotvorni i plodni, onda kada je dopustila Božjem Duhu da prožme cijelo njezino biće. Ona sve događaje svoga života gleda Božjim očima, očima vjere i ljubavi koji su puni povjerenja u Njegovu Prisutnost i vodstvo. Njezina vjera nadilazi i vjeru samoga Abrahama. Marijina vjera je cjelovita jer je njezina vjera bila vjera iskustva. Iskusila je kako je dobar Gospodin.

Što bolje upoznamo Mariju, bolje ćemo shvatiti duboku tajnu Crkve, koja je Tijelo Krista, i Božji narod, i dublje ćemo ponirati u otajstvo Isusa Krista. I obratno, što dublje poniremo u otajstvo Krista i Njegove Crkve, bolje ćemo shvatiti veličinu i dostojanstvo Marije. Marija je Majka Božja, Majka Crkve! Ona je Majka sviju nas.

Marija nas uči kako u svakodnevici života neprestano prianjati uz Božju riječ i razmišljati o njoj, ali i kako svaki dan sve više i više ustrajati i živjeti po toj Riječi koja se Utjelovila. Ona nas uči kako u vjeri, nadi i ljubavi biti i živjeti neprestani ''Fiat'', već ovdje na zemlji, u ovoj suznoj dolini i na našem svakodnevnom putovanju, koje je često obavijeno trnjem i kušnjama, velom šutnje i praznine. Marija nas nadalje uči kako u svoj nutarnji život šutnje, molitve i sabranosti staviti Boga u  središte svoga bića, Boga koji se Utjelovio da bi nam bio sasvim bliz, te kako svoje biće usmjeriti na Onoga koji je sve i od kojega dolazi sve.

I zato, Marijina uloga je u životu svakog vjernika i crkvene zajednice od prevelike važnosti, jer je ona tijesno povezana sa svojim Sinom i s Crkvom. Marija je postala naša nada na putu ostvarenja našega spasenja i otkupljenja. Stoga, neka Blažena Djevica Marija, naša Majka i Zagovornica oduševi i naša srca za život u šutnji, molitvi i nutarnjem životu u posvemašnjem predanjem Ocu, po Sinu u Duhu Svetome, kako bi spoznali Njegovu Volju i izvršili je i kako bi naš ''Fiat'', ''Neka mi bude po Tvojoj riječi'' (Lk 1, 30), postao poput Marijinog u svakodnevici života. Amen.

 

 

Tekst: s. Marija Mihaela od sv. Ilije

Izvor:
KARMELIĆANKE Božanskog Srca isusova (samostan sv. Josipa)

Radio Marija

12:15 Mali koncert
13:00 Čitamo knjigu - Antonia Salzano Acutis: „Tajna moga sina“ – Carlo Acutis, očima svoje majke
13:30 Obavijesti i najava programa
13:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.