S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 


10. razmatranje

Pobožnost bl. Marije Terezije od sv. Josipa prema Djevici Mariji

Čitajući marijanske tekstove koje je zapisala utemeljiteljica Karmela Božanskog Srca Isusova, bl. Marija Terezija od svetog Josipa, lako je uočiti da ona nikada o Blaženoj Djevici Mariji ne govori u individualističkom smislu, nego uvijek u odnosu na Božji plan, Njezine uloge u životu Krista i Crkve. Budući da je najuže povezana, sjedinjena sa središnjim otajstvom vjere - osobom i djelom Isusa Krista - Marija je povezana i sa svim drugim stvarnostima vjere. Pobožnost bl. Marije Terezije prema Djevici Mariji ima izvor u otajstvu Kristova poslanja, u Božjem planu spasenja te je uvijek bila usmjerena na Krista. Ona je Mariju uvijek gledala kao onu koja je po Božjoj volji prisutna kao djevica, majka i Bogorodica u otajstvu Krista i Crkve. 

U svojoj autobiografiji, blaženica je zapisala: "Po Tebi je moj Spasitelj postao mojim bratom, po Tebi je postao mojim Otkupiteljem, jer si Mu Ti dala našu narav kojom nas je mogao otkupiti. Pod križem me je moj Spasitelj Tebi predao, a pred svetohraništem Ti si Ga dala meni." Isus je uzeo ljudsku narav od svoje majke, a ona je bila i prva Njegova odgojiteljica. kao i svaka majka, Marija je aktivno sudjelovala u oblikovanju, sazrijevanju i odrastanju ljudske dimenzije svoga i Božjega Sina. A po Božjoj volji, Marija je slobodnom vjerom i posluhom sudjelovala  u ljudskom spasenju, sve do aktivna sudjelovanja u otajstvu Kristova križa, kada je nama vjernicima darovana za majku.

U Karmelu Božanskog Srca Isusova na poseban način ostavljena nam je u baštinu majčinska dimenzija. Utemeljiteljica od svojih duhovnih kćeri očekuje da budu poput Blažene Djevice Marije, majke onima koje Gospodin stavlja na njihov put u svakodnevnim apostolatima. Bila to djeca, mladi, obitelji ili starci - svima biti majka život je i poslanje karmelićanke Božanskog Srca Isusova. Kao u zanosu ljubavi, utemeljiteljica Karmela, bl. Marija Terezija od svetog Josipa svjedoči o toj tajni Marijina majčinstva u Isusovu životu i svome duhovnom iskustvu.

"Jesi li čula, moja nebeska Majko, kad su me pitali štujem li te, ljubim li te? O, moja Majko! Kao što mi je nemoguće ne ljubiti svoga Spasitelja, isto tako mi je nemoguće ne ljubiti tebe, moja predivna Majko koja si mi Ga dala. Ti jedina znaš kako me boli što te nisam uvijek još jače, još srdačnije ljubila! A ipak, ti si i ovu moju sićušnu ljubav neizmjerno nagrađivala. O blaga, nježna i milosrdna nebeska Kraljice - tebe da ja ne ljubim? Ljubim te žarko i želim te još tisuću puta više ljubiti. Tko je osim božanskog Spasitelja za mene učinio više nego ti? Svoju sreću imam zahvaliti samo i jedino tvome zagovoru."

Nije moguće ostvariti istinski odnos s osobom koju poznajemo samo po čuvenju. Vjera je prvenstveno naše pristajanje uz osobu Isusa Krista. Slično je i s pobožnošću prema presvetoj Djevici Mariji. Ona se izražava i živi prije svega u osobnom odnosu prema Gospi. Tvrditi da nam je Marija blizu, da se brine za nas, nije samo slikovit način izražavanja, nego stvarnost. Gospa neprestano djeluje u životu Crkve i svakog vjernika. To je duhovno iskustvo i naše blaženice. Nakon što je poslije protestantizma u kojem je rođena pronašla istinsko ostvarenje svega onoga što vjeruje u Katoličkoj Crkvi, malo-pomalo, ali s puno zanosa, usvajala je klasične oblike katoličke marijanske molitve i doživljavala da joj je po molitvi Marija blizu, u duhovnim i materijalnim potrebama.Blaženica je učila živjeti u čistoj vjeri, ali i što znači podnositi svoje tamne noći, kušati u životu svu veličinu i ljepotu Marijine majčinske skrbi, po predanju Mariji i izabranju da o njoj svakodnevno ovisi u svim situacijama i prilikama te da ona majčinski vodi dušu putem duhovnog rasta i suobličenja s Kristom, sve do sjedinjenja s Njim.

Dušu koja joj se preda Marija čini dionicom svoga jedinstvena i nenadmašiva puta svetosti. Blaženica taj put potpuna predanja Mariji - danas bismo rekli posvete - naziva svojim najdražim simbolom srca. Nastojati biti upisan u Srce Marijino - to želi za sebe i sve svoje sestre kao siguran put duhovnog rasta i spasenja. To želimo i molimo i vama, dragi slušatelji Radio Marije, da poput ove velike žene, bl. Marije Terezije od svetog Josipa, utemeljiteljice Karmela Božanskog Srca Isusova, svakodnevno nastojite biti što čvršće povezani s Blaženom Djevicom Marijom. Marija vam pruža svoje ruke, a vi joj odgovorite vjerom i pouzdanjem u njenu majčinsku pomoć i zagovor i čvrsto se uhvatite za njenu ruku te hrabro koračajte u svakodnevici života u kojoj niste sami - Marija je s vama. Svojim molitvama na vašem marijanskom životnom putu prate vas karmelićanke Božanskog Srca Isusova.

 

Tekst: s. Andreja

Izvor:
KARMELIĆANKE Božanskog Srca isusova (samostan sv. Josipa)

Radio Marija

15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.