image8

Velika devetnica Sluzi Božjem ocu Anti Gabriću

»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENJA«

Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2022.

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

OSMI DAN

 

OTAC ANTE O PETRU BARBARIĆU

Petra Barbarića upoznao sam u Malom sjemeništu u Travniku godine 1926. Već u svojim prvim duhovnim vježbama, koje nam je davao pokojni otac Horman, Petar nam je bio postavljen kao uzor. Živio je istim životom kojim i mi živimo, posvetio se kao sjemeništarac.

U knjižnici je bilo nekoliko primjeraka njegova životopisa što ga je napisao pokojni otac Puntigam i ja sam ga nekoliko puta pročitao, i za vrijeme duhovnih vježbi i kasnije. Jednostavno me očarao krasan i jednostavan stil oca Puntigama.

Bio sam posve nov u sjemeništu, katkad je bilo teško, no primjer toga sjemeništarca, pa još donekle i mojega susjeda iz bližnje Hercegovine, tako me je ohrabrio da sam Malo sjemenište zavolio toliko da se to ne može izreći riječima.

Kod Petra posebno mi se sviđala ona njegova divna jednostavnost i pouzdanje u Božju providnost. Čista, vedra duša, koja uvijek gleda naprijed.

Njegova slika uvijek na mojem stolu. Baš mi se dopada onaj pogled daleko, gore prema Vlašiću, i preko njega daleko, daleko. Koliko mi puta i sada on daje snage i jakosti da vedre i vesele duše idem uvijek naprijed!

Petar je aktualan i za današnju hrvatsku mladež, često kao da ona gubi ravnotežu. Toliko problema. Naoko nerazrješivih. Bojazan ...

Taj Petrov pogled: čist, vedar, jak govori im: on je mogao s Isusom i s Marijom, pa ćemo moći i mi!

Po njegovu zagovoru dobio sam prilično veliko uslišanje - SVOJE ZVANJE. Dobio sam ga slijedeći njegov primjer, i dosad sam ga sačuvao uz njegov blagoslov i zagovor s neba. A siguran sam da ću se sa svojim bratom isusovcem Petrom sastati i u nebu kao isusovac - grišni Mate, kakav sam, nakon čistilišta, dakako ...

Pero je onako »s opancima« otišao ravno u nebo

Eto tek nekoliko redaka o dragome Petru.

Idem u Kalkutu na svoje duhovne vježbe. To je ujedno i jedini godišnji odmor. Lani sam se, dakako, imao odmoriti u lipoj domovini, no bilo je toliko trke da mi je duša izašla gotovo na jezik. Sva srića da mi Dalmatinci imamo »malo« poduži jezik pa ipak duša ne izađe... Ostanemo mi živi!

Molimo se za zvanja. Tu, hvala Bogu, nije loše što se toga tiče. I u ovoj mojoj novoj župi, u kojoj sam tek dvije godine, imamo već dvadesetak sjemeništaraca i djevojaka pripravnica za novicijat. Tom duhu zvanja i žrtve mnogo su pridonijele sestre Majke Terezije koje ovdje rade. želio bih da ovamo dođu i braća Misionari Ljubavi, koje je također osnovala Majka Terezija, a sad ih vodi brat Andrew, bivši australski isusovac, no zasad ne mogu doći, jer ih zovu na druge strane. Osnovali su kuće u Hong-Kongu, Koreji i u Americi (Kalifornija), gdje imaju i novicijat.

Ostajte mi zdravo i veselo!

Vaš otac Ante

Maria Polli, Velika Gospa 1977.

(Pisano o. Vladimiru Pribaniću, duhovniku u dubrovačkome Malome sjemeništu.)

 

Molitva

Oče Nebeski, po Predragocjenoj Krvi Kristovoj učini nas svjetlom Kristova hrama... svjetlom živih hramova, ljudskih srdaca, svoje svete Crkve.

Oče Ante, po svojoj žrtvi misionarskoga rada kojom si tolike duše priveo k Srcu Isusovu po Srcu Marijinu, u srcima naših mladih rasplamsaj želju za svetim svećeničkim zvanjem i ustrajnost na sveto započetom putu, daj da služe Gospodinu onako kako si ti služio.

Gospodine, po zagovoru oca Ante i njegovih posvećenih ruku udijeli nam dobre svećenike i misionare. Očuvaj neokaljanim njihove svećeničke ruke koje svakodnevno dodiruju tvoje Sveto Tijelo.

Blagoslovi njihov svećenički rad bogatim plodovima i podari im krunu vječnoga života. Umnoži nam vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav. Neka dođe Kraljevstvo Tvoje!

Molimo Gospodara žetve da pošalje poslanika u svoju žetvu.

Posebno te molimo za …. (navesti one  koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.

Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.

Kraljice svete krunice, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, naše misionare i misionarke, Hrvatsku, Indiju, Ukrajinu i cijeli svijet!

 

Molitva za svećenike

Isuse, ti se sjećaš onoga dana kad si izabrao svoju prvu dvanaestoricu

neuke, slabe i siromašne galilejske ribare.

Prvoj dvanaestorici pridružio si i Savla - Pavla,

koji te je progonio, i poslije njega još tolike milijune.

Među njima i mene najnevrednijeg…

»Ja se nisam ni jedan dan,

ni jedan čas pokajao niti sam požalio što sam se odazvao Isusu,

što sam se odazvao dušama.

Sretan sam! Tu sreću želim i svima vama. Dajte i vi tu sreću drugim!

Dođite, žrtvujmo se do kraja svoga života.

Gdje će taj kraj života biti, gdje ćemo umrijeti, ne znam.

Neka bude u Srcu Isusovu!«

»Dok tijelo groznicom gori i ruke dršću kod oltara tvoga,

ti me čuvaj, Veliki Svećeniče, Bože moj, koji razveseljavaš moju mladost!

Pred tvojim oltarom neka izgori ova uljanica svećeničkog mi života,

neka se ugasi daleko od buke svijeta,

daleko od ljudske utjehe, sred mojih dragih Sunderbanskih džungla;

neka goreći izgori pred ovim živim tvojim hramovima,

pred kolibama tvojih sirotana.«

Otac Ante

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI

Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)©

*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Svetac dana - sv. Leon IX., papa
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.