image9

Velika devetnica Sluzi Božjem ocu Anti Gabriću

»OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENJA«

Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2022.

 

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića

DEVETI DAN

 

POHODIO SAM SELO DHAKNAMARI

Nedjelja je i blagdan je svetog Ignacija. Na današnji dan prije 44 godine stupio sam u Družbu Isusovu. Sretan, nezaboravan dan! Na toj sam se velikoj milosti Isusu zahvalio sa sestrama i vjernicima. Mi smo tu kao jedna velika obitelj pa zajedno slavimo sretne dane u životu: imendane, rođendane, različite male jubileje. To nas drži blizu jedne drugima. Za vrijeme svete mise donesu se na oltar mali darovi, pa se onda to nakon mise kao »prošad - blagoslov« razdijeli među svima.

I danas je na oltaru bilo »prošada«, dakako Isus, ali su i mladići donijeli nešto pržene riže. Ja sam sve blagoslovio, no nisam mogao ostati s njima jer sam morao ići u udaljena sela. Tu sam na postaji sam pa svake nedjelje valja ići iz sela u selo.

Danas je na redu Dhaknamari. Znao sam da je put bio vrlo loš i da će ga »popraviti«. Na žalost, to su i učinili. Tu su svi putovi i nasipi od blata. Ovdje već gotovo dva mjeseca kiša samo pljušti. To su nezapamćene tropske kiše. I sad je još novo blato došlo na staro blato, a po tom blatu krave idu i u polje i iz polja pa je na kraju sve postalo velika kaljuža. Blato doseže i iznad koljena. Uza svu kišu vlada i strašna sparina. U selo sam stigao oko dva sata poslijepodne. Ljudski govoreći nemoguće! Iskreno vam kažem, bio sam umoran. No onda me toliko ganuo i ojačao jedan prizor da sam pred sobom vidio  asfaltnu cestu, lijepu našu magistralu. S druge strane nasipa, kroz duboku vodu, s dječicom na ramenima i na glavi dolaze naši dragi novoobraćenici iz sela Deulija. Voda je i do pasa. Poveća djeca jednako tako gaze kroz vodu, tek im glava viri iz nje. Mali junaci, veseli i nasmijani, izdaleka već pozdravljaju »Ðoe Ðišu -Slavu Isusu!« i trče uz rub Šoilenova vrta. Žele se što prije dotaknuti svećenikovih nogu u zrak poštovanja. Noge su bile blatne i izranjene jer ne znaš na što staješ u tom blatu. Došle su im i majke. I one pozdravljaju: dotiču se nogu i onda blagoslivljaju svoju dječicu u krilu.

Živa je to i priprosta vjera. Kako se čovjek pred njima osjeća malen!

Pouka je bila onako od srca k srcu. Djeca već znaju molitve, za starije je malo teže. No glavno je da oni shvate istine svete vjere, osobito tajnu Isusove ljubavi, tajnu utjelovljenja i križa.

U selu u kojemu još nemamo kapelice koja bi poslužila i kao škola, nastava se održava pod vedrim nebom.

Ja im uvijek ponavljam da neće moći nikada postati pravi Isusovi učenici, ako se nisu pripravni žrtvovati za druge, ako ne budu znali u svojemu siromaštvu davati i davati sebe. Samo tako mi postajemo bogati i sretni.

Čekalo nas je još jedno malo selo Polpara. Tamo smo se jedva stisli u Kalopadovu kolibu. Da je suho, čovjek bi sjeo vani. No posvuda su voda i blato. I na nama je sve mokro. A noge peku! Budući da neprestano valja gaziti kroz blato, koža je između prstiju počela jednostavno gnjiti. Imamo nekakvo ulje za tu nevolju, no daj ti na sve misli!

Misa je bila navečer, i to sjedeći na hasurama. Dječica su krasno pjevala. Tu još nitko nije pokršten, pa je samo katehist Bidhu primio svetu pričest. Rekao sam im da revno uče, pa će za Božić biti prva krštenja. Molite se i vi na tu nakanu, osobito za učitelja Šoilena i njegovu dobru ženu. Uistinu su revni!

Kroz blato i vodu treba natrag u sela, a tamno je kao u rogu. No oni se ničega ne boje. Oni koji stanuju oko kapelice pjevali su do kasno u noć. Prije ponoći sve se smirilo. Prestala je pjesma, no počela je tropska oluja. Mala se kapelica trese. Na sve strane curi i u sjevernom i u južnom kutu, a ni u sredini nije bolje. Ja sam se pak želio malo odmoriti, jer dan je bio težak. Kapelica je s južne strane otvorena. Jaki vjetar zanosi kišu. Stisnuo sam se uza zid. Nakon nekog vremena počele su i žabe skakutati okolo.

Vidiš ti, namirisale su one da je tu neretvanski žabar. Svoj k svome! Nisam imao srca da ih istjeram...

Nije bilo mnogo spavanja, no rano izjutra valjalo je na dugi put. I hvala vašim molitvama! Čitav dan sam išao kroz blato i pohodio sam pet sela. I ostao sam živ!

Eto što mogu vaše molitve i žrtve!

Vaš otac Ante

Maria Polli, 25. kolovoza 1977.

(Članak poslan za Glasnik Srca Isusova i Marijina)

 

Molitva

Oče Nebeski, okrijepi nas nebeskim Kruhom da poput oca Ante širimo Tvoje kraljevstvo. Ne dopusti da naše ruke budu prazne i slabe već uvijek ispunjene ljubavlju i blagoslovom Tvoga Sina. Ispuni naša srca Božanskom ljubavlju i mirom.

Oče Ante, naš moćni zagovorniče, potakni nas na svakodnevnu svetu misu, molitvu Srcu Isusovu i Srcu Marijinu kako bi i mi ispunili dušu nebeskim plodovima i kako bi Riječ Gospodnja prebivala u nama.

Posebno te molimo za …. (navesti one  koje osobno prikazujemo u ovoj devetnici).

Isuse blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome.

Oče Ante, preko Srca Marijina dovedi i naša srca do Srca Isusova.

Kraljice svete krunice, Kraljice mira i naš oče Ante molite za nas, naše misionare i misionarke, Hrvatsku, Indiju, Ukrajinu i cijeli svijet!

 

Molitva vječnoj ljubavi

Isuse, ti vidiš kako ovaj moderni svijet odvraća ljude od križnoga puta, toga jedinoga puta sreće i spasenja.

Pa i mi tvoje sluge i službenice, moramo ponizno i skrušeno priznati da smo često podlegli tomu duhu. Kajemo se i molimo: oprosti nam naše nevjere!

Tvoje Evanđelje, tvoja blaga vijest, jest Križ. Raširenim rukama, rukama probodenima, ti oko sebe okupljaš narode svijeta.

Božanski misionaru, daj, daj rasvijetli naša srca i naše duše da spoznamo tu veliku istinu da je samo Križ jedina nada spasenja svijeta. Čuvaj nas na kalvariji s Marijom, svojom i našom Majkom!

Nju si nam dao za Majku sa svoga prvog kalvarijskog oltara. I sada te molimo, čuvaj nas zajedno s njom, Majkom i Kraljicom mučenika, Kraljicom apostola i misionara!

Čuvaj nas, da ljubeći tebe, uzmognemo poput tebe raširenim i probodenim rukama i srcem, probodenim kopljem ljubavi, moliti svoju životnu misijsku molitvu za čitav svijet.

»Gospodin s vama! Isuse, dođi kraljevstvo Srca Tvoga«. Gospodine, usliši molitvu svoga puka, učini u svojoj ljubavi da svi narodi, svi puci, ujedinjeni tvojom Božanskom ljubavlju, mogu Tebe slaviti, Tebe ljubiti, o vječna Ljubavi! Amen

Otac Ante

 

MOLITVA

za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo.

Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.

Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…..

Po Kristu Gospodinu našemu.

Amen

 

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu

 

Izvor: Životni put jednog misionara (1.,2.,3. i 4. dio), Juraj Gusić, DI

Autor devetnice: Zaklada Otac Ante Gabrić (ZOAG)©

*zabranjeno kopiranje sadržaja bez suglasnosti autora

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.