Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


AUTOR: Fra Ivan Bradarić


Majko dobroga savjeta, molimo u jednom od zaziva lauretanskih litanija. Molimo savjet od Djevice.

Savjetovati mogu svi, i mnogi to i čine. Malo ih je koji umiju dati dobar savjet. Što je uopće savjet, a što je to dobar savjet? Pokušajmo do odgovora doći preko knjige Sirahove (37, 7-15).

Svaki savjetnik dijeli savjete, ali mnogi svjetuju sebi u prilog.

Čuvaj se od onoga koji nudi savjet: ispitaj prije što on sam želi – jer on daje savjet na svoju korist – da on ne baci oko na tebe pa ti veli: „Dobar je tvoj put“, a potom iz prikrajka promatra nesreću tvoju.

Ne svjetuj se s čovjekom koji te krivo gleda i ne otkrivaj zavidniku namjere svoje. Ne svjetuj se sa ženom o njezinoj suparnici, niti s kukavicom o ratu, niti s trgovcem o trgovini, niti s kupcem o prodaji, niti sa zavidnikom o zahvalnosti, niti sa samoživcem o milosrđu, niti s lijenčinom o bilo kakvu poslu, niti s prolaznim najamnikom o svršetku posla, niti s lijenim slugom o veliku radu: ne oslanjaj se na njih ni za kakav savjet.

Nego se uvijek obrati na pobožnika o kome znadeš da vrši zapovijedi, koji je s tobom jedne duše i koji će nad tobom plakati kada posrneš. I na savjet srca svoga pazi, jer nemaš nikog vjernijeg od njega. Jer srce često pretkazuje čovjeku pouzdanije nego sedam stražara s vidikovca visokog.

Ali se kraj svega toga moli Svevišnjem da te vodi stazom istine.

Prisjetimo se samo kako smo rado uvijek odlazili svojoj majci ako bismo naišli na neki problem, neku sumnju i nesigurnost u životu, i s kakvim smo se pouzdanjem njoj povjeravali. Ona nas uvijek najbolje razumije i nikada nas neće iznevjeriti. Ona nas uvijek najbolje posavjetuje.

Blažena Djevica Marija je Majka. Kao i svaka majka i ona nam želi dati dobar savjet: da živimo život u savršenu jedinstvu, miru i slozi; da ljubimo Krista Sina njezina iznad svega i da ga slušamo; da ostanemo vjerni do kraja. Savjet dolazi iz srca, ali nije savršen. Savršen je samo onaj savjet koji dolazi od Duha Svetoga. A savjet je jedan od sedam njegovih darova.

Marija Isusova Majka je puna milosti, puna Duha Svetoga, puna dobroga savjeta.

Ovaj zaziv u Litanije lauretanske unio je papa Lav XIII. 22. travnja 1903. godine. Marija je Majka dobroga savjeta, odnosno Majka Isusova koji je pravi i vječni savjet što nam ga Vječni Bog daruje da bi nam pokazao put spasenja.

U svijetu kojekakvih savjeta samozvanih mudraca koji nas savjetuju o zdravlju, o ishrani, o ekonomiji, o ljepoti... savjeta psihologa, savjeta gurua i duhovnih vođa, savjeta astrologa i čitača sudbine, savjeta političara, savjeta nutricionista, savjeta farmaceuta, savjeta zlonamjernih ljudi... izgubili smo pravi osjećaj i potrebu za dobrim savjetom. Zato smo pozvani da poslušamo najbolji savjet, najutješniji i najljepši, a koji je Marija dala poslužiteljima radosti na svadbi u Kani Galilejskoj: Sve što vam kaže, učinite! (Iv 2,5)

Marija nas dakle savjetuje da slušamo i slijedimo njezina sina Isusa.

 

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapele ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Razmatranje litanija Srca Isusova - „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” – pripremio p. Stjepan Fridl; 20. Srce Isusovo, bogato za sve koji zazivaju Tebe
08:00 Svetac dana - sv. Marcelin i Petar, mučenici i sv. Blandina, mučenica

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.