Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR: Fra Ivan Bradarić


Mučenik je svjedok Božje istine življene u najvišem stupnju ljubavi. Isus je uzor svakom vjerniku mučeniku – imati ljubavi do mjere da svoj život damo za drugoga. U njemu se u potpunosti ostvaruje i postiže put, istina i život, a potvrđuje se na križu, u potpunom dragovoljnom sebedarju.

I Blažena Djevica Marija je vjerni svjedok istine i ljubavi koju je Bog stavio u njezino srce.

Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Kraljice mučenika. Zašto tako nazivamo onu koja nije podnijela mučeništvo kakvo poznajemo kroz povijest Crkve, poput mučenika prve Crkve – od kojih je Marija mnoge i poznavala, i mučenika prvih stoljeća, pa sve do mučenika ovog našeg vremena. Da bismo mogli ući u razumijevanje ovoga zaziva recimo da boli duše mogu biti jednako teške kao i one tijela. Vjerujem da svatko od nas može posvjedočiti o pretrpljenoj duševnoj patnji koju smo podnosili zbog zlih ljudi, progona, kleveta, krivih osuđivanja; o težini boli i tuge koju smo podnijeli zbog teške i nesnosne bolesti bližnjih osoba, njihove smrti i praznine u životu koja je iza njih ostala. Nismo podnijeli fizičku bol, ali golemu patnju i muku svakako jesmo.

Žalosna Gospa, združena je sa svojim Sinom u njegovoj pregorkoj muci, tijekom njegova života, duž Križnoga puta pa sve do podno križa. Još je Starac Šimun, kako nam donosi evanđelist Luka, prorekao Mariji ovu bol: a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!“ (Lk 2,35). Mač koji je probio njezinu dušu jest njezina bol.

Ne smijemo podcjenjivati niti umanjivati ovu vrstu boli. Ako je sam naš Spasitelj pred teškim izazovom života što je stajao pred njim, pred činjenicom koja ga je čekala, znojio se krvavim znojem te je tako i na tijelo prenio svoju duševnu bol. Eto kolika može biti duševna bol. Evo, takve boli duše je prolazila i Blažena Djevica Marija. To je istinsko mučeništvo.

Dok je njezin sin umirao ona je bila pozvana da čvrsto vjeruje u besmrtnost svojega Sina. Ovo je trebala svjedočiti, iako je i sama pogođena bolima.

Apostol i evanđelista Ivan svjedoči što se zapravo i kako točno dogodilo ispunjenje Šimunova proroštva: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo ti sina!“ Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“ I od toga časa uze je učenik k sebi (Iv 19, 25-27).

A Mariju pogodi silan mač boli. Mučeničke.

Marijino mučeništvo je zaista bilo veliko. Kušnja vjere kroz koju je prošla da bi primila krunu slave, bila je uistinu velika. Nitko na svijetu je neće u tome nadvisiti. Jer nitko nema tolike ljubavi prema Ocu, Sinu i Duhu Svetome kao ona, i nitko je u tome ne može nadvisiti.

Zato je ovaj zaziv točan i ispravan. Niti jedan mučenik, niti jedan svjedok vjere i ljubavi, neće moći reći: moja bol, moja patnja, moje muke su veće. Iako, svaki čovjek trpi zbog svojih grijeha, svojih kršenja Božjega zakona i Božjih zapovijedi. Za razliku od nas ljudi Blažena Djevica Marija nije počinila nikakvoga grijeha. Ona zbog toga nije trebala trpjeti. Ona sve to prima i prihvaća iz ljubavi prema nama, ujedinjujući se tako sa svojim ljubljenim Sinom, za naše spasenje.

Probodena je Marijina prečista duša. Podno križa njezina Sina.

Ovdje je ona zaslužila palmu mučeništva i naziv Kraljica mučenika.

Ovo mučeništvo Marija je podnijela u najvećoj ljubavi, u najvećem mogućem predanju sebe i svoga Sina nebeskome Ocu. Po ovom mučeništvu ujedinjenom s mučeništvom njezina Sina, sišla je milost na sve ljude.

Blažena Djevice, Kraljice mučenika; anđeli, sveti mučenici, izmolite i nama da budemo svjedoci vjere i ljubavi.

Kraljice mučenika, moli za nas!

 

Radio Marija

09:00 Prigodna emisija
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.