Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Vlč. Bruno Diklić


“Krunica je uzvišena i jednostavna molitva, puna najdubljih istina naše svete vjere.” Riječi su to prvog vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita sluge Božjega Josipa Stadlera koje nam najavljuju temu današnjeg razmatranja nad zazivom iz Lauretanskih litanija: Kraljice svete krunice, moli za nas!

Molitva Gospine krunice ili ružarija jedna je od najdražih molitava mnogim vjernicima. Ta dragocjena baština iz bogate riznice pučkih pobožnosti izraz je, kako nam veli nadbiskup Stadler, tako uzvišene, a istovremeno i jednostavne kršćanske vjere. Krunica je uzvišena molitva jer moleći i prebirući zrnca krunice zapravo prebiremo otajstva Kristova života. Ona nas potiče na razmišljanje o Kristovom životu i ključnim momentima njegova spasiteljskog djelovanja. S pravom je ustvrdio papa Pio XII. da je krunica odraz čitava evanđelja. Ona nas uvodi u otajstvo Kristove spasiteljske ljubavi i naše misli stavlja na put spasenja, na put na kojem uvijek uz nas ide i Kristova Majka – Marija. S druge strane, krunica je jednostavna molitva. Iako je to kontemplativna molitva, bez ikakvih komplikacija mole ju i lako uče sve generacije. Ona može silaziti s usana svakog čovjeka. Njezina nas ponavljajuća struktura postepeno i sve dublje uvodi u otajstva Kristova života.

Blagdan Kraljice svete krunice uveo je u liturgijski kalendar papa Pio V. nakon što je kršćanska vojska pobijedila tursku vojsku u glasovitoj bitci kod Lepanta 1517. godine uz zagovor i pomoć Blažene Djevice Marije. Ta se pobjeda dogodila 7. listopada te se od tada počinje slaviti ovaj blagdan, naprije pod titulom Gospe od Pobjede, a kasnije pod titulom Kraljice svete krunice. Kao što je krunica nekoć bila duhovno oružje kršćanskoj vojsci u bitci kod Lepanta, tako je i nama danas provjereno duhovno oružje u duhovnim borbama s kojima se susrećemo u svakodnevnim životnim izazovima.

Papa Franjo jednom je prilikom rekao da ćemo sve više vidjeti Božje lice moleći krunicu te je potaknuo vjernike da uvijek nose krunicu sa sobom. No, nekima je krunica samo izvanjski simbol. Pohvalno je što krunicu nosimo sa sobom, možda ju imamo i oko vrata ili ju držimo u svojem automobilu. Time izražavamo našu vjeru. Problem nastaje onda kada se naša vjera zadržava samo na tome što činimo izvanjski. Krunica nije neki magijski predmet niti amajlija. Krunica nam služi za molitvu: da prebirući zrnca prstima i prebirući molitve na usnama, razmatramo sve ono što je Isus Krist za nas učinio. Marija nas uvodi u ta otajstva vjere. Ona moli s nama i moli za nas! U konačnici, dovodi nas svome Sinu. Imajmo to na umu svaki puta kada molimo ovu dragu pobožnost!

Divno si čudo stvorila, krunicu kad si nam dala,
nebo i zemlja pjevaju: bila ti čast i hvala.

Tko će nam, Majko, pomoći, ako ne ti s visina?
Kraljice svega svemira, kraljuješ srcem Sina.

Posljednji kad nam smrači vid, prekrije smrti tama,
Majčice, dođi, moli daj krunicu zadnju s nama!

Kraljice krunice, moli za nas! Kraljice krunice, budi nam spas!

 

 

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.