Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Fra Ivan Bradarić


Kraljice mira, zaziv je koji tako rado upućujemo Blaženoj Djevici Mariji, u lauretanskim litanijama ali i inače. Jer, ovaj svijet, moj svijet, tako čezne za mirom.

Ipak, ovaj zaziv u lauretanske litanije unio je papa Benedikt XV. 1917. godine. Dakako, to su ratne godine, kada narodi čeznu i vape za prestankom rata i za mirom. Papa je pozvao sve vjernike da vape i mole za mirom zazivajući Kraljicu mira.

Mariju slavimo kao Kraljicu mira. S pravom. Jer ona je predokus raja nebeskog. Ona je jedina između svih ljudi bez grijeha bilo kakvog, i onog istočnog. Ona nosi sliku i svjedočanstvo kako je život u raju život u miru. To nije djelo ljudsko. Ma koliko god mir bio nešto za čim neprestano čeznemo i možemo utjecati da se i postigne, on nije samo ljudsko nastojanje. To je nešto puno, puno više.

Gdje i kada prestaje mir? Odnosno, kako ga postići?

Grijehom je prvi čovjek izgubio mir. Grijeh i danas u nas unosi nevjerojatan nemir. Mislim da ovo svatko od nas može vrlo dobro potvrditi, jer smo svi duboko iskusili grijeh, nemir, te s druge strane praštanje i mir. Ponajprije moramo dobro odgojiti svoju savjest da osjetimo i priznamo grijeh; da prepoznamo zlo koje činimo; da shvatimo svoj naopako okrenuti život. Mi smo ga okrenuli naopačke, a vrijeme u kojem živimo sve to još više podržava i potiče. Isus nam daje pravu istinu o nama.

Proroci o Spasitelju kojeg najavljuju da ima doći govore da će opet donijeti mir. Učinit ću s njima zavjet mira (Ez 34, 25). On sam će biti mir (Mih 5,5).

„Njegov dan rođenja jest rođeni dan mira“ – veli sv. Leon Veliki, papa. Evanđelje nam svjedoči kako su anđeli pjevali: Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, koji su dobre volje (Lk 2,13).

A naš Spasitelj je i došao navijestiti mir. Propovijedao je uvijek i svima o miru, pozivao na mir i pomirenje: Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovima Božjim (Mr 5,9). A na rastanku, kao oporuku svima nama je ostavio mir: Mir vam svoj ostavljam, mir  vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje (Iv 14,27).

Kod svake svete mise, dakle u liturgiji, kao obvezna molitva Crkve, nalazi se molitva za mir. Prisjetimo se onih riječi koje izgovara svećenik: „molimo, ne gledaj naše grijehe, nego vjeru svoje Crkve, daruj joj mir i jedinstvo, kako je volja tvoja“, a zatim poziva vjernike da isti taj mir daju jedni drugima.

Zašto toliko naglašavamo taj mir? Mir u srcima. Mir među ljudima. Mir u svijetu. Zar ne čeznemo svi za mirom? Zar nam nije svakodnevno u ustima ta riječ? Zar nisu svakodnevno prepuni naši mediji govora o miru? Pa i ono najmanje dijete čim je progovorilo reći će: pusti me na miru! Svi žele mir, a pravi mir se nalazi i postiže samo s Bogom, u susretu s njim, u prihvaćanju njegovih pravila i načela, u nasljedovanju Krista, u nastojanju nasljedovanja krjeposti kojima je urešena i Marija.

Marija je Kraljica mira, jer je Majka Kneza mira – Isusa. Sveti Albert Veliki kaže: „Po Mariji je došao mir s neba na ljude i u svijet“. Crkveno bogoslužje zaziva Božje milosrđe da Marijinim molitvama udijeli mir našem vremenu. Vjernici su to odavno iskusili, kako je Marija put k miru.

Molimo Kraljicu mira da nam isprosi milost, da možemo nadvladati sitne osobne interese; te milost da znademo nepravdu strpljivo podnositi. Svatko od nas neka bude u svome kraju apostol mira. Sloga i mir znak su Božje prisutnosti među nama. Borimo se za taj mir. Jer znademo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, koji se zauzimaju za mir.

Kraljice mira, moli za nas!

 

 

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - Alfred Schneider: Mariologija
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.