Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Fra Ivan Bradarić


Kraljice mira, zaziv je koji tako rado upućujemo Blaženoj Djevici Mariji, u lauretanskim litanijama ali i inače. Jer, ovaj svijet, moj svijet, tako čezne za mirom.

Ipak, ovaj zaziv u lauretanske litanije unio je papa Benedikt XV. 1917. godine. Dakako, to su ratne godine, kada narodi čeznu i vape za prestankom rata i za mirom. Papa je pozvao sve vjernike da vape i mole za mirom zazivajući Kraljicu mira.

Mariju slavimo kao Kraljicu mira. S pravom. Jer ona je predokus raja nebeskog. Ona je jedina između svih ljudi bez grijeha bilo kakvog, i onog istočnog. Ona nosi sliku i svjedočanstvo kako je život u raju život u miru. To nije djelo ljudsko. Ma koliko god mir bio nešto za čim neprestano čeznemo i možemo utjecati da se i postigne, on nije samo ljudsko nastojanje. To je nešto puno, puno više.

Gdje i kada prestaje mir? Odnosno, kako ga postići?

Grijehom je prvi čovjek izgubio mir. Grijeh i danas u nas unosi nevjerojatan nemir. Mislim da ovo svatko od nas može vrlo dobro potvrditi, jer smo svi duboko iskusili grijeh, nemir, te s druge strane praštanje i mir. Ponajprije moramo dobro odgojiti svoju savjest da osjetimo i priznamo grijeh; da prepoznamo zlo koje činimo; da shvatimo svoj naopako okrenuti život. Mi smo ga okrenuli naopačke, a vrijeme u kojem živimo sve to još više podržava i potiče. Isus nam daje pravu istinu o nama.

Proroci o Spasitelju kojeg najavljuju da ima doći govore da će opet donijeti mir. Učinit ću s njima zavjet mira (Ez 34, 25). On sam će biti mir (Mih 5,5).

„Njegov dan rođenja jest rođeni dan mira“ – veli sv. Leon Veliki, papa. Evanđelje nam svjedoči kako su anđeli pjevali: Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, koji su dobre volje (Lk 2,13).

A naš Spasitelj je i došao navijestiti mir. Propovijedao je uvijek i svima o miru, pozivao na mir i pomirenje: Blago mirotvorcima, jer će se zvati sinovima Božjim (Mr 5,9). A na rastanku, kao oporuku svima nama je ostavio mir: Mir vam svoj ostavljam, mir  vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje (Iv 14,27).

Kod svake svete mise, dakle u liturgiji, kao obvezna molitva Crkve, nalazi se molitva za mir. Prisjetimo se onih riječi koje izgovara svećenik: „molimo, ne gledaj naše grijehe, nego vjeru svoje Crkve, daruj joj mir i jedinstvo, kako je volja tvoja“, a zatim poziva vjernike da isti taj mir daju jedni drugima.

Zašto toliko naglašavamo taj mir? Mir u srcima. Mir među ljudima. Mir u svijetu. Zar ne čeznemo svi za mirom? Zar nam nije svakodnevno u ustima ta riječ? Zar nisu svakodnevno prepuni naši mediji govora o miru? Pa i ono najmanje dijete čim je progovorilo reći će: pusti me na miru! Svi žele mir, a pravi mir se nalazi i postiže samo s Bogom, u susretu s njim, u prihvaćanju njegovih pravila i načela, u nasljedovanju Krista, u nastojanju nasljedovanja krjeposti kojima je urešena i Marija.

Marija je Kraljica mira, jer je Majka Kneza mira – Isusa. Sveti Albert Veliki kaže: „Po Mariji je došao mir s neba na ljude i u svijet“. Crkveno bogoslužje zaziva Božje milosrđe da Marijinim molitvama udijeli mir našem vremenu. Vjernici su to odavno iskusili, kako je Marija put k miru.

Molimo Kraljicu mira da nam isprosi milost, da možemo nadvladati sitne osobne interese; te milost da znademo nepravdu strpljivo podnositi. Svatko od nas neka bude u svome kraju apostol mira. Sloga i mir znak su Božje prisutnosti među nama. Borimo se za taj mir. Jer znademo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, koji se zauzimaju za mir.

Kraljice mira, moli za nas!

 

 

Radio Marija

23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.