Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Vlč. Bruno Diklić


Današnje razmatranje stavlja pred nas lik Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana.

Već na prvim stranicama Ivanova evanđelja nalazi se izvještaj o čudesnom pretvaranju vode u vino na jednoj svadbi u Kani Galilejskoj. Naime, židovske su svadbe bile vrlo svečane te su trajale po nekoliko dana. Lako se moglo dogoditi da ponestane vina i drugih namirnica. Upravo Marija, Isusova Majka, primjećuje ovu sramotu koja se dogodila mladencima. Ona kaže Isusu, onako jednostavno i majčinski: Vina nemaju! Skreće mu pozornost na nestašicu vina. Ali Isus nije uvjetovan njezinom molbom. Štoviše, moglo bi nam se učiniti da na te njezine riječi reagira oštro: Ženo, što ja imam s tobom? No, Marija ima apsolutno povjerenje u svoga Sina i zato potpuno sigurno može reći onima oko sebe: Što god vam rekne, učinite!

Ipak, vidimo da Isus ne odbija učiniti znamenje. On na čudesan način pretvara vodu u vino. Upravo zbog Marijinog nenadmašivog stava povjerenja Isus uvažava njezinu molbu. Za razliku od tolikih drugih ljudi koji stalno traže čuda kako bi vjerovali, Marija od početka ima povjerenje u Isusa. Njezino je srce potpuno predano i povjereno Sinu. Zbog toga je Isus uslišao molbu svoje Majke koja je priskočila u pomoć mladencima.

Od prvih su vremena kršćani u Mariji prepoznavali svoju Pomoćnicu koja za njih spremno posreduje kod dobroga Boga. “Marijanskom” papi Piju V. pripisuje se umetanje ovog zaziva u Lauretanske litanije 1571. godine. Sam blagdan Marije Pomoćnice kršćana ustanovio je papa Pio VII. 24. svibnja 1815. u znak zahvalnosti Mariji za njezinu spremnu pomoć pri porazu Napoleona te pri povratku petrova nasljednika u vječni grad Rim. Pobožnost prema Mariji Pomoćnici kršćana na poseban je način u svome apostolatu širio sveti Ivan don Bosco. U svojim je pothvatima iskusio Marijin zagovor i pomoć: kao što je Marija bila prisutna zajedno s apostolima u Jeruzalemu na dan Pedesetnice, odnosno na početku djelovanja Crkve, tako je ona i dalje kroz sve vjekove bila i ostala zaštitnica, pomoćnica i majka cijele Crkve, svih njezinih pastira i cijelog naroda Božjega. Kao što je Marija bila prisutna na svadbi u Kani Galilejskoj, baš u onom trenutku kada Isus – božanski Zaručnik na početku svoga javnog djelovanja počinje oko sebe okupljati novu zajednicu – Crkvu; kao što je u tom trenutku pohitala u pomoć mladencima, tako i danas nastavlja spremno pomagati cijelu Crkvu.

Blagopokojni subotički biskup mons. Slavko Večerin, slaveći svetu misu u slavonskobrodskoj župi sv. Dominika Savija o blagdanu Marije Pomoćnice kršćana 24. svibnja 2017. godine, rekao je ove riječi: “Marija je u Kani pokazala smionu, odvažnu vjeru, koja je išla ispred vjere učenika i zagovornički rodila njihovu vjeru. (…) Kao kršćani pozvani smo iskoristiti moć Marijina zagovora, obratiti joj se za pomoć, moliti je da se vrati u naš dom, da nas prati na putu prema Isusu, prema nebu, ali i na putu života te da budemo uvijek otvoreni Marijinoj zagovorničkoj pomoći.”

Marijo, moguća djevice, ti velika i slavna obrano Crkve, ti osobita pomoćnice kršćana, ti koja obraćaš neprijatelja, ti koja uklanjaš krivovjerja, ti nas prati svojom majčinskom zaštitom, priteci nam u našim potrebama, a u slavu Očeva kraljevstva. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. (Molitva svetog Ivana don Bosca Mariji Pomoćnici kršćana)

 

Radio Marija

04:30 Prigodna emisija - tema: don Filip Lukas; ur. i vod.: Andrej Paulus
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju; Molitva prije rada
05:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.