Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


AUTOR:  Fra Ante Bekavac


U Lukinom evanđelju nalazimo susret Marije i anđela Gabrijela koji joj govori da će na nju sići Duh Sveti i da će je osjeniti. (usp. Lk 1, 35). Iz ovoga možemo primijetiti da Duh Sveti koji je Sina Božjega učinio prisutnim u Marijinu tijelu, otvara njezino srce prema veličini Božjega srca. Crkva Božja stoga od samoga početka ispovijeda otajstvo utjelovljenja koje je ključno otajstvo naše vjere, povezujući ga s Duhom Svetim (Dominum et vivificantem, 49). Također u Apostolskom vjerovanju molimo ''Koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice''. Bog po Duhu Svetom postaje čovjekom kojeg Crkva ispovijeda kao Sina Božjega istobitna s Ocem ''Boga od Boga, Svjetlo od Svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga, rođena ne stvorena.'' Rođenje, začeće Isusa Krista je kako nas to uči sv. Ivan Pavao II vrhunsko djelo što ga je Duh Sveti izveo u povijesti spasenja: to je vrhunska milost – milost sjedinjenja koja je izvor i počelo svake druge milosti kako to tumači sv. Toma Akvinski (DV, 50). Kad Mariju zazivamo da je ona posuda duhovna onda se naše srce napaja ovom istinom Božjega utjelovljenja koja se zbila u Mariji po milosti i djelovanju Duha Svetoga. Svatko tko se otvara Bogu, otvara se milosti i istini Duha Svetoga. Naša povezanost s Bogom događa se po osobi Duha Svetoga koji nas uvodi u dubine Božje kao što je to bilo s Marijom. Po daru Duha ostvaruje se sjedinjenje božanskog i ljudskog, sjedinjenje božanstva s čovještvom u jednoj jedinoj osobi Riječi-Sina.

 Upravo je Dar Duha onaj koji Mariju potiče na djelotvornu ljubav tako da nakon susreta s anđelom ona hita u gorje svojoj rođakinji Elizabeti. Sveto pismo daje nam jedan važan uvid o Isusovom životu. On se već od početka u krilu Marijinu oblikovao, ali Duh Sveti ispunio je Marijino srce, tako da ona počinje nasljedovati svoga božanskog Sina.

Upravo svjetlo i snaga Duha Svetoga obavija Mariju i Elizabetu i usmjerava njihov životni hod. Primiti dar Duha čini čovjekov život drugačijim, čini ga otvorenim Bogu i onom što je božansko. Tako nas Duh Sveti preobražava na sliku Kristovu u činu krštenja. Mogli bi smo reći da smo kao kršćani pozvani svakodnevno unositi taj dar Duha Svetoga po djelotvornoj ljubavi prema bližnjima i svim ljudima koji su u potrebi. Marija nam na čudesan način pokazuje taj dinamizam Duha koji čini da Bog bude jedino istinsko čovjekovo dobro. Duh Sveti koji je osjenio Mariju i nas po činu krštenja čini poslušnima Bogu. Čini nas posudama duhovnim. S naše strane traži se odgovorno prihvaćanje dara milosti kako nam to pokazuje Marija koja je poslušnom vjerom otvorila vrata Božjem dolasku u naš život i svijet. Jer vjera u svojem najdubljem značenju jest otvorenost ljudskog srca Božjem daru; kojim Bog sama sebe dariva u Duhu Svetom (usp. DV, 51). A tamo gdje je Duh tamo je i sloboda kako nas to uči sv. Pavao u poslanici Korinćanima (usp. 2 Kor 3, 17) kao najveći dar Božji čovjeku. Ovdje nam postaje jasno da samo slobodan čovjek može vjerovati Bogu. Samo se u slobodi čovjek može okrenuti Bogu Stvoritelju kao cilju i svrsi svoga života.

Dok Mariju zazivamo u molitvi kao posudu duhovnu, istovremeno molimo da i mi sami poput nje budemo otvoreni Duhu Svetom koji naš život preobražava na istinsku sliku Kristovu.

 

 

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Kulturni uskličnik - uz Povijesni kalendar i Kutak za jezični trenutak u rubrici Kulturno&aktualno donosimo vijesti o Marulićevim danima u Splitu te se osvrćemo na manifestaciju Noć knjige

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.