Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


AUTOR:  Fra Ante Bekavac


Marija nazivamo “Stella Matutina”, Zvijezda jutarnja. Znamo da poslije tamne noći, dolazi sunce. Nakon pada i otrgunuća čovjeka od Božjeg svjetla, Marija je prihvatila Božji poziv da nas iznova obasja svjetlo Božje. Stog je ona koja najavljuje Sunce. Po Mariji je k nama došlo Sunce koja rasvjetljuje tamu grijeha da istinski možemo vidjeti svoj život pred Bogom.

Na početku Proslova Ivanova evanđelja nailazimo govor o svjetlu i njegovom smislu i značenju. Također nalazimo istinu koja nas oslobađa od naše skučenosti, zatvorenosti u same sebe. Potrebno je istinski otvorit se Božjem svjetlu izvoru svega doba kako bi smo mogli u punini živjeti svoj život. Bog je izvor života i svaki život dolazi od njega. On je istodobno svjetlo koje nam pokazuje put kojim valja ići. (usp. Iv 1, 4-12)

Riječ je dakle o tome da trebamo usvoji ovu ključnu istinu vjere a koju nalazimo također u proslovu Ivanova evanđelja: Riječ je Tijelom postala i nastanila se među nama. Također druga važna istina koja nas rasvjetljuje i pomaže nam živjeti jest da je Bog ljubio svijet i da je dao svoga Jedinorođenoga Sina da ne propadne nitko tko u nj vjeruje već da ima život vječni. I mi smo stavljeno pred ovu istinu Božjem utjelovljenju. On je svjetlo koje istinski rasvjetljuje ljudski život i čovjek može sebe razumjeti kako nas je podsjetio Drugi vatikanski koncil samo u otajstvu utjelovljene Riječi. Bog nam u svojem utjelovljenju iznova vraća onu istinu koju nam je namijenio od samoga početka da smo njegova ljubljena djeca kojoj je očitovao svoje milosrđe i ljubav.

Također, Krist je svojim utjelovljenjem na jedinstven i neponovljiv način prodro u misterij čovjeka, dodirujući u njemu najdublje dubine, vraćajući mu svjetlo istine i dobra, tako da čovjek može spoznati svjetlom vjere i razuma što je istina i dobro (usp. RH, 8).

Krist kao Svjetlo od Svjetla sasvim otkriva čovjeka samome sebi. To je ono što sv. Ivan Pavao II. naziva ljudska dimenzija otajstva Otkupljenja. Upravo u toj dimenziji čovjek iznova nalazi svoju veličinu, dostojanstvo, vrijednost svoje čovječnosti (RH, 10). Kako je dragocjeno znati da i nakon grijeha i otpada od Boga nismo prepušteni samo sebi, hladnoći, smrti, tami. Već smo Božjim milosrđem iznova pozvani približiti se Kristu kojeg je Marija prihvatila u ime svih nas.  Ona zvijezda jutarnja pokazuje nam kako je silno važno postati jedno s Kristom, kako je važno zaživjeti istinu i stvarnost Utjelovljenja i Otkupljenja, kako bi smo iznova pronašli same sebe. Nije li poziv svim kršćanima i kršćankama da uvijek iznova naš život usmjerujemo prema vječnom Svjetlu Kristu Gospodinu, da svoj pogled, usmjeravamo prema Kristovu otajstvu, pomagati svim ljudima poput Marije da steknu bliskost s dubinom Otkupljenja koje se događa u Kristu Isusu. Sv. Ivan u Proslovu kaže da oni koji su primili Krista dobili su moć da postanu djeca Božja.

Marija, u koje je djevičanskom krilu Bog postao čovjekom, naša je Majka. Smijemo je zazivati molitvom Zvjezdo jutarnja kako bi i nama zasjalo na licu svjetlo Kristovo, oslobođeni robovanja zlu, grijehu i opačini sigurno koračali prema zori

 

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - Papa Franjo: "Otvoreno o svemu - iskreni odgovori na izravna pitanja"
04:00 Glazba
04:30 Sjaj istine – tema: Sakramentalna narav Crkve; ur. i vod.: don Josip Mužić
05:17 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.