Promišljanja zaziva lauretanskih litanja Objava na Facebooku Prezentacija 169


Razmatranja na temelju lauretanskih litanija pratite u programu Radio Marije svakoga dana u 7:45 i 20:45.

AUTOR:  Don Ivan Bodrožić


Majka je biće koje potpuno živi za drugoga. Ona je biće koje prima dar, ali ga ne zadržava za sebe, već ga dijeli dalje. Njezina je uloga toliko uzvišena i časna kada se zna taj dar koji ona prima nije običan, dar, već je to dar života. Ona prima i prenosi život. Otvorena je, dakle, kao primateljica dara, ali je i spreman velikodušno njime raspolagati i širiti život. Prenoseći život dalje, produžuje otajstvo koje je povjereno.

A to otajstvo nju posebno duboko obilježava. Jer po tom otajstvu ona od žene postaje majkom. Tako je majka u svojoj biti upravo to što ostvaruje u odnosu sa svojim djetetom. Da nije djeteta, ona ne bi bila majka, dakle, ne bi stekla novu dimenziju života u koju je ušla majčinskim odnosom. Jer se otvara primanju i čuvanju života, ona postaje čuvaricom života, a njezino srce svetištem života. Postajući svjesna povjerenog dara života, majka otkriva biti majka nježno najveće i najvažnije ostvarenje koje treba ostvariti u životu. Biti u službi života, to jest pretvoriti srce u svetište života, ujedno je njezino najveće poslanje i poziv. A kada ga zdušno prihvati onda ostavlja i nezamjenjivo svjedočanstvo koje ne može proći neopaženo.

Takvo izuzetno dostojanstvo svaka majka ima već na naravnoj razini, s time da naravna razina majčinstva nije samo ona biološka. Već ne zemaljskoj razini isprepleće se višestruka odgovornost za dijete. Majka nije samo ona koja dijete rađa, već ona koja ga hrani, o njemu skrbi i odgaja ga. Njezina zadaća nije samo biološka u uskom smislu riječi, već je i daleko šira, jer i naravna razina odgovornosti pretpostavlja mnogo više od samoga rođenja. Istinska majka je roditeljica, hraniteljica i odgojiteljica.

Ovo što vrijedi za opće majčinstvo svake žene, vrijedi i za onu koju nazivamo Majkom Kristovom. Ona je majka u najuzvišenijem smisli riječi, te čak i mnogo više od onog samog ljudskog značenja. Njezino majčinstvo se ostvaruje i na nadnaravnoj razini, jer pretpostavlja poseban odnos sa samim Bogom kojemu je bila do te mjere službenica da je zavrijedila postati i majkom na zemlji. Zato je u litanijama zazivamo kao Majku Kristovu, što će reći da je Majka onoga kojega je izraelski narod iščekivao kao Mesiju – Pomazanika. A taj Pomazanik je bio Božji Pomazanik i Božji poslanik, štoviše Božji Sin, te je tako Marija ponijela ovaj naziv Majke Kristove, to jest Majke Sina Božjega. Ona je Majka Kristova, te nosi taj naslov sukladno najavi starozavjetnih proročanstava koja su najavila dolazak Mesije koji će biti spasitelj naroda Božjega. A Mesija je trebao biti i Bog i čovjek, te se i dogodilo čudo po kojem je bio i Sin Božji i Sin čovječji, pri čemu je Mariju zapala čast da mu dadne ljudsku narav. Ona kao njegova Majka bila je dakle dio Božjega plana, jer je poslužila da po njoj koja je bila milosti puna i koja je začela snagom Duha Svetoga dođe Božji Pomazanik, onaj koji je u svojoj biti bio pomazan Duhom Svetim.

Zato dok je zazivamo kao Majku Kristovu, ujedno joj zahvaljujemo što je kao službenica Božja prihvatila ponizno da na nju siđe sila Duha Svetoga, te da tako rodi Pomazanika Božjega koji će svijet pomazati Božjim pomazanjem i učiniti da se po njemu i svi mi zovemo kršćanima. A to što mu je bila Majka, što je imala taj časni naziv, označava upravo njezinu sposobnost služenja, jer se i kao Majka potpuno podredila dobru i poslanju svoga Sina. Kao Majka ga je rodila, ali mu je kao Majka i služila da odraste, te mu je tima omogućila izvršiti poslanje na zemlji. A zavrijedila mu je biti Majkom, ne zato što je majčinsku ulogu i zadaću prihvaćala na ljudski način, u okviru naravnih odnosa i naravnoga služenja, već zato što je bila spremna učiti se majčinskoj službi od Oca od kojega dolazi svako očinstvo i majčinstvo na nebu i zemlji. Jer on je odvijeka ljubio svoga Sina, te je pokazao i Mariji kako treba neizmjernom i vječnom ljubavlju ljubiti utjelovljenoga Krista, te je samo tako mogla biti majkom na ispravan način. Molimo je da i nas preobrazi svojim majčinstvo, te nam omogući da i sami budemo spremni na odgovornost prihvaćanja Božjega Pomazanika, te da kao pomazanici svjedočimo dar pomazanja koji smo primili zahvaljujući služenju Majke Kristove.

 

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.