ljubav u stalici

Prva točka

Gledaj u duhu štalicu betlehemsku kako je izvana siromašna, kako je unutra neugodna. Živo si predoči kako je slabo osvijetljena, kako su joj vlažne stijene, kako joj je prljavo tlo, kako su neudobne jaslice u kojima leži Božansko Djetešce. Marija i Josip na putu u Betlehem našli su se u teškoj neprilici te su iščekivali Marijino porođenje s neizvjesnošću i brigom.

Marija nije imala priliku birati gdje će roditi Božansko Djetešce, iako je znala koga nosi u svojoj utrobi. Te svete noći sva su vrata bila zatvorena osim jedne malene štale. Ta štalica, naizgled neugledna, poslužila je da u njoj maleni Bog pronađe svoje utočište i da se rodi za nas.

Blažena Djevica Marija i sveti Josip, u tim teškim okolnostima, dragovoljno prihvaćajući mrtvljenje prikazali su Bogu svoju želju da Mu se u svemu pokore vršeći Njegovu svetu volju. Duh mrtvljenja nije sam po sebi negativan ili neljudski stav nego je očitovanje nadnaravne vlasti nad našim životima. Naime, kada prihvaćamo teške i nepromijenjive okolnosti našeg života, mi svjedočimo kako je sve u Božjoj ruci i u Njegovom planu. Tako su činili i Marija i Josip; nisu se zadržavali na činjenici da za njih nije bilo mjesta u svratištu i da im nitko nije htio ustupiti svoje mjesto, nego su potaknuti hitnošću situacije, u tišini svog srca povjerili Bogu svoju tihu molitvu.

Mrtvljenje je korisno za naš duhovni život. Važno je gajiti pokoru i mrtvljenje kao izraze ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ponekad nam je mrtvljenje nametnuto, kao što je bilo Mariji i Josipu, a ponekad ga sami izabiremo, svladavajući se u situacijama kada osjetimo težinu.

U betlehemskoj štalici učimo da je vanjsko i unutarnje mrtvljenje početak kršćanskog života, bez njega ne traje ni pobožnost ni utjeha ni oduševljenje, a jasle u koje je položen Isus, poučavaju nas i podsjećaju da na svijet dolazimo bez ikakva vanjskog sjaja i zapravo vrlo siromašni. Božansko Djetešce nam je svojim primjerom pokazalo kako je unatoč velikoj svemoći ipak poniženo, ostavljeno, maleno i to dragovoljno. Kažemo često da želimo dijeliti Isusovu sudbinu, a kad pogledamo na okolnosti svoga života, znamo da to ponekad svojim stavovima otežavamo.

Druga točka

Moć crkve je u mrtvljenju, zbog toga je važno razvijati naviku mrtvljenja, jer naša je ljudska narav sklona opiranju i zaboravu križa. A sama svrha mrtvljenja nije u tome da nas ponizi, nego da nas odgaja i pouči na putu duhovnog sazrijevanja. Promatraj s Blaženom Djevicom Marijom i svetim Josipom betlehemsku štalicu, kao školu mrtvljenja i uči ljubiti Gospodina po svemu što ti šalje čak i onda kada misliš da ne zaslužuješ nikakva protivljenja jer služiš Njemu na čast. Čitajući Božju riječ i nasljedujući primjere svetaca, usudi se iskoračiti iz svojih osrednjosti i prionuti uz ljubav koju ti Gospodin velikodušno daje. S Marijom i Josipom prebiri po riznici svog srca one događaje u kojima si prihvatio mrtvljenje s ljubavlju i tako pošao Gospodinu ususret svojim „Da“ te budi ponizno zahvalan na tom velikodušnom odazivu svog srca.

Molitva

Sveta obitelji, naučite nas, slabe i krhke ljude kako prikazivati Gospodinu svaku poteškoću. Po vašem primjeru vidimo da je to moguće onima koji vjeruju. Božansko Djetešce Isuse, neka tvoj pogled uvijek počiva nad nama, da se ne izgubimo u lažnim mrtvljenjima koja namećemo samima sebi iz sebičnosti, nego da to činimo iz ljubavi prema Tebi. A Maleno Djetešce molimo da posveti sva naša nastojanja da Mu ugodimo te služimo čista i predana srca.

Pripremila: s. Viktorija Predragović, SMI

slušaj razmatranje


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba
04:30 Prigodna emisija - tema: don Filip Lukas; ur. i vod.: Andrej Paulus

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.