ljubav u stalici

 

U ovom razmatranju pogledaj Mariju i sv. Josipa, kako pobožno kleče pred jaslicama, u kojima leži Dijete Isus; klekni k njima i pobožno gledaj u lice malenog spasitelja. Započni ovo razmatranje vruće želeći, da uz pomoć milosti Božje što više obljubiš molitvu i odlučiš učiniti sve što je korisno da u molitvi napreduješ.

Prva točka

„Moja kuća je kuća molitve“, govori Bog po proroku Izaiji (Iz 56, 6 - 7). Promotri vidljivo stvorenje i već odatle razaberi kako su istinite ove riječi. Nisu li nebo i zemlja velika kuća Gospodnja? I što rade pojedini stvorovi, koje je Bog u toj kući namjestio? Oni navješćuju slavu Božju, to će reći, neprekidno hvale i slave Boga, kao što je pisano: „Nebo pripovijeda slavu Božju, i svod nebeski djelo Njegovih ruku.“ (Ps 19, 2)

Upravo je betlehemska štalica prava kuća Božja! Zaista, ovdje se obistinjuju riječi: „Moja kuća je kuća molitve.“ Čuješ li kako anđeli Boga uzvisuju i hvale pjevajući "Slava Bogu na visini"? Oni klikću dok jedinorođeni Sin Božji moli kao sin čovječji u štalici i klanja se Ocu nebeskom u duhu i istini. Isus u štalici nije nesvjestan kao ostala novorođena djeca. Na što dakle misli? Na čast svog Oca. O dolasku Isusa, vrhovnog našeg svećenika na ovaj svijet govori apostol: “Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio.“ (Heb 10, 15)

Isus u jaslicama je sam neprekidna molitva. Jer, što znači moliti? Srce k Bogu podizati. No, pomisli, da je ljudsko srce Isusovo u jaslicama također pravo Božje Srce. Ovo je Dijete pravi Bog i pravi čovjek. Po njegovoj ljudskoj naravi On se ne treba molitvom uzdizati k Bogu, nego je uvijek s Bogom sjedinjen.

Ta zašto je Sin Božji postao čovjekom? Za tebe; jer tebe hoće dovesti k Ocu nebeskomu, zato je postao bratom tvojim. Neće li, dakle, već u jaslicama za te moliti? Zar neće već ovdje tijelo predano mu od Oca prikazivati za žrtvu? Promatraj Isusa u štalici kao učitelja molitve. Na svijet je i došao da nas uči moliti. Od prvog grijeha nitko nije umio moliti Oca u duhu i istini. A sada On iz jaslica zove: „Vjeruj mi, došao je sat, sve možeš od Oca dobiti molitvom, ako moliš u ime Moje.“

Druga točka

Kršćani su narod pun molitve. Molitvom moramo nebo osvojiti jer je Isus, učitelj naš, došao na svijet moleći. Sad promotri Majku Božju! Što radi ona? Moli. „Neka veliča duša moja Gospodina!“(Lk 1, 46), ushićeno joj srce ponavlja. Eto, Kraljica anđela združuje svoje veličanje s pjevanjem zborova anđeoskih. Ali premda sva zanesena moli i pjeva, ipak ne zaboravlja tvoje nevolje. Kod jaslica klečeći moli za tebe i za sav ljudski rod. A sv. Josip – što on radi? I on proslavlja veselom molitvom zahvalnicom trenutak u kojem može svog Boga gledati u ljudskom obliku i imenovati ga svojim sinom. Evo Marije i Josipa, oni su ti prvi učenici velikog učitelja u molitvi u betlehemskoj školi. Zar ćeš se moći oprijeti pozivu da budeš Njihovim učenikom?

Sluga Božji Josip Stadler je rekao „Molitva, to nam je jedino, ali i najvaljanije i najuspješnije sredstvo, po kojem od Boga možemo zadobiti sve što od njega u ime Isusovo molimo, jer ako mi i nismo dostojni da nam Bog naše molitve usliša, dostojan je to sam Isus, na kojega se oslanjamo kada Boga u pomoć zovemo.“

Pripremila: s. Jelena Burić, SMI

slušaj razmatranje

 


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.