ljubav u stalici

Stupi duhom u svetu betlehemsku štalicu. Gle, Dijete je raširilo ruke, a srcem govori: “Evo me, dolazim, Oče, ispuniti volju Tvoju”. Započni ovo razmatranje u želji da spoznaš kako u ljubavi prigrliti križ.

Prva točka

U betlehemskoj štalici hoćeš i moraš naučiti ljubiti križ. Misliš da je za ovo promišljanje pripravnija Kalvarija, nego li betlehemska štalica? Nipošto. Dijete Isus donese križ sa sobom s neba, križ mu je u kolijevci, u jaslicama poput igračke. Da vrati križu njegovo dostojanstvo, da pridobije ljude za križ - zato je Sin Božji postao čovjekom. Križ je vrelo svake radosti i božićni dan je dan veselja i radosti samo zato što u jaslicama leži Isus raspeti. Zar se ovoj tvrdnji čudiš? Možda zato jer ne znaš što znači križ.

Možda držiš da si moraš pod pojmom “križ” zamišljati sve moguće nevolje i muke i bolove? Varaš se. Eto, u raju prije grijeha nije bilo ni bolova tjelesnih, ni tuga duševnih, a ipak stajao je u njemu križ. Drvo sa zabranjenim plodom bješe križ jer ovo drvo je voljom naših praroditelja prekriženo. Bog je htio da Adam i Eva u plod ovog drveta ne diraju, ovo im je drvo neprestano propovijedalo da ne smiju učiniti sve što bi im se htjelo, da im je Bog Gospodin i Zakonodavac, da se mora njihova volja podlagati Božjoj. Smatraš li da su praroditelji, ljubeći Boga u stanju bezgrešnosti, zbog ove zabrane puno jadikovali i silno trpjeli? Nikako. Nego, upravo zato što su ljubili Boga, ljubili su Njegovu volju više nego svoju, ljubili su zapovijed Božju i drvo, koje ju im je objavljivalo. Sve dok su ovaj prvi križ poštivali, nije ih moglo zadesiti nikakvo zlo, nego su uživali svet, nepomućen mir, nevinu radost.

Sada znaš što je križ. Križ je potpuno pokoravanje svetoj volji Božjoj, potpuna poslušnost Bogu, pošto smo svoju volju i krivo samoljublje posve iskorijenili i Bogu prikazali. Ako se jedino tom raduješ da možeš uvijek i u svakoj stvari vršiti volju Božju, onda je tvoja volja neprestano križana, onda ti križ ljubiš i u srcu tvom cvate krepost ljubavi križa. Nema, dakle, nikakve razlike između savršene ljubavi Božje i ljubavi križa. Gle, ova ljubav križa postojala je i u nebu jer su u kušnji dobri anđeli dopustili da njihovu volju prekriži volja Božja te su ostali u nebu.

Gdje je ova ljubav križa, ondje je nebo, ondje prestaju muke, ondje se nastanjuje svaka radost. Ako pošalje Bog muke duši koja ljubi križ, ona u njima gleda volju Božju i savršeno se raduje, makar tijelo bolove trpilo.

Druga točka

Ova ljubav križa iščezla je sa zemlje odmah iza grijeha u raju, no Djetešce Isus došlo je da nam ju vrati. Već u onom času Isus govori: “Oče, dolazim vršiti tvoju volju.” Već u utrobi majke bio je početak razapinjanja, a u jaslice bijahu naviještaj križa. Ne čudi mu se, dakle, nego poslušaj pobožnog Tomu Kempenskog: „Ako si tako daleko dopro, da ti je nevolja slatka i mila radi Isusa, onda znaj, da ti je dobro, jer raj si našao na zemlji.”

Ova ljubav križa kod svetaca ne prestaje ni onda kada ostave ovu suznu dolinu i presele se u sveto nebo, gdje ni jedne muke ili nevolje nema. Svi su razapeti, a to znači da u svetoj ljubavi su sjedinjeni sa svetom voljom Božjom i kao razapeti slave i hvale Boga uvijeke.

Ova ljubav je kruna svih kreposti, sve kreposti sadrži u sebi. Ali, kako malo ima ljudi na zemlji, koji bi mogli ustvrditi, da posjeduju ovu krepost ljubavi križa. Ali valja k njom težiti, da ju barem u časi smrtni možemo posjedovati. Možda se rado mrtviš i strpljivo podnosiš razne kušnje, ali promisli; mrtvljenje prestaje u nebu, gdje nema ni neurednih strasti, ni nevolja i muka. Ali ljubav križa i potpuna, savršena samozataja ostaju.

No, nećemo si dosegnuti ljubav križa, ako se ne penjemo stubama koje do nje vode; a to su stube svih kreposti, osobito poniznosti, mrtvljenja, strpljenja. Stoga je Isus započeo odmah u Betlehemu živjeti siromašno, u mukama i u strpljenju. Htio je tebe podučiti kako ćeš steći ljubav križa.

Kakav si ti? Jesi li ponizan, strpljiv? Mrtviš li se, napreduješ li u kreposti? Ideš li putem savršenstva?

Ljubav križa steći ćeš samo ako neprestano napreduješ. To ti preporuča i apostol Pavao: “Štogod je istinito, čisto, pravedno, štogod sveto, ljubavi dostojno i dobrog glasa, štogod kreposno i prema dobroj stezi, to neka vam je na srcu!” (Fil 4, 8)

Ljubiti križ znači postići savršenost, na to je pozvan svaki čovjek. Ne boj se, zaista sam si slabić, ali Djetešce u jaslicama svjedoči: “Sav život moj bješe križ i mučeništvo, stoga će ostati znak križa na nebu kada ću doći suditi. Samo oni koji ljube križ, moći s pouzdanjem stupiti pred Mene. Zašto se bojiš križa? U križu je spas, u križu je život, u križu obrana protiv neprijatelja, u križu nebeska slatkost, u križu snaga duha, u križu radost duše, u križu svaka krepost, u križu savršena svetost. Jedino u križu nalazi duša svoj spas i nadu vječnog života!”

Pripremila:  s. Zrinka Šutalo, SMI

slušaj razmatranje

 


 

Prema knjižici: Antun Bonaventura Jeglić: Služavka Malog Isusa u školi betlehemske štalice - Razmatranja o Malenom Isusu

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.