Stepinčevo Prezentacija 16 9 kopija

"Vjera nadbiskupa Stepinca u pismima majci Amadeji Pavlović"

 

Dragi slušatelji Radio Marije!

Na kraju ove devetnice u čast bl. Alojziju Stepincu želim najprije zahvaliti uredništvu Radio Marije što nam je omogućila da sudjelujemo u ovom molitvenom hodu, zatim svima vama koji ste nas slušali i s nama molili.

U uvodnom razmatranju sam spomenula da je Majka Amadeja spasila židovsku djevojčicu Zdenku Grünbaum, koja je iz zahvalnosti pokrenula postupak u Izraelu da se Majka Amadeja proglasi Pravednicom među narodima. Taj svečani čin dogodio se 23. ožujka 2009. godine u Đakovu. Tako je majka Amadeja uvrštena među 130 hrvatskih pravednika i jedina sestra naše Družbe koja nosi ovo časno priznanje.

Objedinjujući ova psima našega Blaženika majci Amadeji, mislim da neću pogriješiti ako kažem da smo kroz njih upoznali lik bl. Alojzija i na jedan drugačiji način. Upoznali smo njegovu brigu za redovničke zajednice i njegovo nastojanje da redovničke osobe budu ono što trebaju biti-svete sestre izvršavajući u svemu volju Božju.  U tome ga je svesrdno podržavala i njegove savjete slušala i u djelo provodila majka Amadeja Pavlović. Nailazili su na otpor, ali nisu se dali pokolebati. Vjera ih je vodila i nosila i s vjerom su kročili stazom života. Zato se ova devetnica i održala pod motom: „Vjera nadbiskupa Stepinca u pismima majci Amadeji Pavlović“.

Što je i kako majka Amadeja učinila da u sestrama i zajednici sačuva pravi redovnički duh doznajemo na kraju njezine službe provincijalne poglavarice, koju je predala s. Arkanđeli Nagy 1. srpnja 1955. godine.  U našem arhivu je sačuvana kao „Oporuka majke Amadeje“ pa ću je i ja citirati pod tim naslovom.  Ona doslovno glasi:

„Gospodin je dopustio, da ostavim svojoj Nasljednici Provinciju osiromašenu, opljačkanu, bez škola, bez vlastitih kuća, bez bolnice, bez imanja i uglednih radnih namještenja. U vremenu kad treba započeti radom i poslovima za koje se nitko ne otima, na kojima nitko ne zaviđa, a upravo za te je poslove naša dalekovidna Utemeljiteljica naša Majka Terezije rekla: „Za fine poslove ima dragi Bog mnogo ljudi u svijetu, a za teške poslove, gdje treba poslužiti potrebnoga i pomoći bližnjemu, za takve poslove pozvane smo mi: Sestre sv. Križa. Takav rad je naša budućnost. Taj rad, po želji naše velike majke, koja je uvijek bila ponizna službenica, treba da prigrlimo u budućnosti. A Gospodin, koji je sve to pripustio, dat će milosti i snage da i taj rad bude na slavu Božju i na blagoslov naše teško iskušane provincije.

Sadašnja generacija naših dragih sestara koje su prebrodile teške borbe za sačuvanje sv. zvanja i svete vjere, razumjele su riječi naše velike Majke Terezije, odrekle se i ostavljale ugledne službe , položaje, škole i prihvaćale se i težačkog rada samo da sačuvaju svoje sveto zvanje. Bile su redovnice na visini. Poslušne i pripravne na svaku žrtvu.

Ovih naših 750 vrijednih sestara ostavljam u času svoga odstupanja kao svetu baštinu i jedino bogatstvo provincije svojoj Nasljednici uz molitvu, da nam sestre ostanu i nadalje vjerne Bogu, odane Družbi i Provinciji i žrtve za spasenje duša.“

To je ostvareno geslo bl. Alojzija: „U tebe se Gospodine uzdam“ i s tobom mogu sve, a bez tebe ništa.

I  završila bih ovu devetnicu riječima koje najbolje ilustriraju sve misli ovo dvoje svetih ljudi, a majka Amadeja ih je dala uklesati ispod velikog križa na sestarskom groblju u Đakovu. One glase:

U SVETOM KRIŽU NAŠLE SU SMISAO ŽIVOTA, PO NJEGOVOJ NAUCI SLUŽILE SU BLIŽNJEMU,  U NJEGOVU SVJETLU OVDJE ČEKAJU DAN USKRSNUĆA!

Hvala vam još jednom svima, uz pozdrav svih sestara sv. Križa iz Đakova, osobito od bolesnih sestara koje su molitvom i žrtvom podržale i ovu devetnicu.  Pozdrav također od mene osobno – s. Estere.

s. M. Estera

POSLUŠAJ RAZMATRANJE

Radio Marija

06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:10 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Slavna otajstva
06:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.