Gabric veljaca 1

Uvod u devetnicu

Započinjemo novu veliku devetnicu sluzi Božjem ocu Anti Gabriću koji je bio misionar u dalekoj Bengaliji. U njoj se nadasve molimo da bude proglašen blaženim i svetim. Iz mjeseca u mjesec, sve do listopada kada se preselio u vječnost, s njim idemo kroz ove mjesece: s njegovim događajima koje je zapisivao, molitvama koje je molio i onda uspio i zapisati.

U veljači, kad slavimo njegov rođendan (28. veljače 1915.), razmišljamo o Pozivu.

Nije ovdje riječ o pozivu koji Bog upućuje čovjeku da ga slijedi kao što je to uputio i o. Gabriću. Ovdje se radi o pozivu na djelovanje koji je trajno bio prisutan u o. Anti, jer je bio neumorni djelatnik, aktivan od zore pa do noći.

No, nije to bio bezglavi aktivizam koji zna nas zahvatiti. Sve to bilo prožeto molitvom: bio je activus in contemplation – aktivan u molitiv (kontemplaciji).

Sv. Ignacije Loyolski, osnivač Družbe Isusove, (isusovaca kako ih popularno u narodu zovemo, kojima pripada i sluga Božji otac Ante Gabrić) bio je čovjek djela. Uspio je spojiti rad i molitvu. U svojoj knjižici Duhovnih vježbi potiče onoga koji ih obavlja, vježbenika, da na početku svake svoje meditacije moli za milost u ovoj pripravnoj molitvi koja ga pripravlja na meditaciju:

„Molimo milost u Boga, našega Gospodina, da sve moje nakane, čini i djela budu upravljeni čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog veličanstva!“

To znači da sv. Ignacije ne želi da život provodimo u nekoj mlakosti ili u nekoj nirvani u kojoj se ništa ne događa i u kojoj gubimo kontakt sa svime oko sebe. Ignacija je molitva uvijek poticala na djelovanje, bio je to poziv da nakon molitve, meditacije, kontemplacije izađe na poprište života i djeluje. To je ujedno poziv i nama. Da naše nakane, naši čini, naša djela budu u službi i proslavu samoga Bog. Tu vidimo kako nas molitva potiče na djelovanje, a onda naše djelovanje treba nas upućivati na molitvu.

O. Gabrić je bio upravo takav. Civilne vlasti u Kalkuti prepoznale su u njemu izvanrednog čovjeka i surađivale su s njime. Napose kad je bilo teško i kad je vladala glad, u njega su imali potpuno povjerenje da će najbolje znati koji su ljudi u nevolji i gladuju i kako im se najbolje može pomoći.

Molimo za milost da se znamo odazvati Božjem pozivu na djelovanje u svom životu i da se znamo uključiti, koliko god je moguće, u akcije koje se pokreću oko sluge Božjega o. A. Gabrića.


VELIKA DEVETNICA

u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića

I. dan


Upravo smo spremni za putovanje Gangesom do udaljenih sela.
Kapelica je prava betlehemska štalica. Jedva se možeš uspraviti, tako je niska. Unutra je sjelo kojih desetak ljudi, a svi su ostali pred kapelicom. Sad nisu mogli dobiti rižine slame, pa su krov pokrili travom i palminim listovima. Na sve strane curi, ali bar jedan dio prekriven je nekakvom »ceradom«, pa ću se tu bar s te strane moći skloniti po noći.

Molitva, pouka, razgovor sve do kasno u noć. Prvi put je to da svećenik dolazi u njihovo selo. Sve im je novo, osobito naš život, život žrtve, a ipak život takve sreće i veselja. Stari Ramdas samo gleda i gleda. Pitaju me o mojim roditeljima, braći, sestrama, o vama, našim prijateljima. Sve ih zanima. Tolike godine daleko od domovine, od rođaka, a sve radi Isusa i radi duša, njihovih duša. Isus se žrtvovao za nas, i mi se žrtvujemo za druge. Tajna križa, tajna naše sreće i veselja.
Zadnji blagoslov. Spremala se tropska oluja, pa je svatko htio na vrijeme stići do svoje kolibe. A i mladići su htjeli malo »srediti« krov na kapelici, da nam ga ne odnese vihor. I doista, za kojih desetak minuta počelo je zviždati s Gangesa, palmina se stabla počela svijati, mala se kapelica drma. Sve mislim: sad će, eto, u Ganges! No, sve je sretno završilo. Dakako, posvuda je mokro, no na to se čovjek priuči. Nakon večernje molitve složili smo se nekako kao sardine i u miru Božjem zaspali.

Molitva za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića

Oče nebeski, u sluzi Božjemu Anti Gabriću, misionaru, darovao si nam herojski primjer kako se milosrđem i ljubavlju širi Tvoje kraljevstvo. Molimo Te za milost da u vjeri Crkve on bude što prije proglašen blaženim i tako postane još bliži svima koji mu se obraćaju u svojim potrebama.
Uvjereni da Ti je svojim životom i apostolskom revnošću omilio, udijeli nam po njegovu zagovoru milost za koju te sada molimo…po Kristu Gospodinu našemu.
Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu


Izvor: Zaklada "Otac Ante Gabrić"

 

Radio Marija

02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.