3


Dvoje vjernih apostola Krvi Kristove svojim životom su razumjeli što znači suosjećati. Sv. Gašpar piše svojoj subraći „Učimo se suosjećati s ljudima; primajmo ih s dobrotom, onda ćemo iskusiti kako milost djeluje divno.“ (1997). „Molimo Boga da blagoslovi naše napore i napore svih svojih službenika, da nestane grijeha i da se duše zauvijek spase na slavu božanske Krvi.“ (787) Potiče sv. Marija De Mattias. Oboje su shvatili da nam je sve milosti zaslužio Krist svojim životom i pristajući uz volju Oca sve do krvavog znojenja u Getsemaniju.

A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se molio. I bijaše znoj njegov kao kaplje krvi koje su padale na zemlju. (Lk 22, 43b-44)

Nema gotovo ništa što tako jako očituje Isusa u njegovoj ljudskoj slabosti kao smrtni strah u Maslinskom vrtu. Sada se više nitko ne treba stidjeti ako ga obuzme strah. Sam je Sin Božji toliko trpio u smrtnoj muci da znoj koji ga oblijeva evanđelist slikovito uspoređuje s kapljama krvi koje teku niz Isusovo tijelo. Isus je do najdublje srži pogođen grijehom i izdajstvom. Njegova ljudska narav htjela bi izbjeći patnjama kojima ide ususret, ali ljubav prema Ocu pobjeđuje: Ne moja, nego tvoja volja neka bude. Isus pokazuje put svima onima koji se u napasti osjećaju slabima ili osamljenima. Pokazuje im kako će nadvladati strah. Pošto se usidrio u volju Očevu, Sin Čovječji postiže nutarnju slobodu bez straha, s potpunim mirom i promišljeno stupa ususret izdajniku da mu se izruči.
Korizma je vrijeme milosti, vrijeme za moje obraćenje. Moj Getsemani i vrijeme u kojem imam priliku ponovno se susresti Božjom riječju, pogledati u svoju nutrinu i osvijestiti da su i moji grijesi natjerali Isusu krvavi znoj na čelo. Vrijeme je da se konačno odlučim na čijoj strani stojim, pod čijom zastavom se borim, Isusovom ispisanom krvlju ili ostajem u taboru neprijatelja i pod zastavom Zloga. Razmislimo danas koji moj grijeh je najteži Isusu? Gdje nalazim utjehu i pomoć kad mi je teško?
Getsemani – One noći daleke sam među maslinama za kim si plakao? One noći daleke s kim si razgovarao za koga si molio? Dok svijet spava nebo je ondje i zaustavlja dah kapi Krvi s tvoga čela, platio si zlo i nebo je ondje nebo. Srce moje, tko te je kupio uz tako veliku Cijenu? Srce moje, plaćajući sve – sve do posljednjeg daha živeći u krvi nekog drogeraša pored beznadnih lica gdje čovjek umire Bog se rađa stavljajući na drvo zlo i svoga Sina, srce moje. I nebo je ondje…zadržava i dah. Polako i u šutnji crvene kao srce na tom golemom oltaru kapi tvoje Krvi nad svijetom koji umire sam. I nebo je ondje; i nebo je ondje zastalo u iščekivanju. Srce moje, onaj tko te je kupio uz veliku Cijenu bio je Bog plaćajući sve – sve do posljednjeg daha. Stvoreni i ponovno otkupljeni. Pružajući svoje ruke prema čavlima protiv nasilja i mržnje umireš i rađaš se, o Bože, i po tvojoj Krvi živi moja krv. Srce moje, zahvali se Bogu. Srce moje ako moraš nositi neki križ … već ga je uzeo Bog. (Marcello Marrocchi – vidi str. 75)
Krvi Kristova, u smrtnoj borbi na zemlju potekla, spasi nas!

slušaj razmatranje korizma

Radio Marija

11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Đakovačko - osječke nadbiskupije; ur. i vod.: Martina Kuveždanin
11:50 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.