3


Dvoje vjernih apostola Krvi Kristove svojim životom su razumjeli što znači suosjećati. Sv. Gašpar piše svojoj subraći „Učimo se suosjećati s ljudima; primajmo ih s dobrotom, onda ćemo iskusiti kako milost djeluje divno.“ (1997). „Molimo Boga da blagoslovi naše napore i napore svih svojih službenika, da nestane grijeha i da se duše zauvijek spase na slavu božanske Krvi.“ (787) Potiče sv. Marija De Mattias. Oboje su shvatili da nam je sve milosti zaslužio Krist svojim životom i pristajući uz volju Oca sve do krvavog znojenja u Getsemaniju.

A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se molio. I bijaše znoj njegov kao kaplje krvi koje su padale na zemlju. (Lk 22, 43b-44)

Nema gotovo ništa što tako jako očituje Isusa u njegovoj ljudskoj slabosti kao smrtni strah u Maslinskom vrtu. Sada se više nitko ne treba stidjeti ako ga obuzme strah. Sam je Sin Božji toliko trpio u smrtnoj muci da znoj koji ga oblijeva evanđelist slikovito uspoređuje s kapljama krvi koje teku niz Isusovo tijelo. Isus je do najdublje srži pogođen grijehom i izdajstvom. Njegova ljudska narav htjela bi izbjeći patnjama kojima ide ususret, ali ljubav prema Ocu pobjeđuje: Ne moja, nego tvoja volja neka bude. Isus pokazuje put svima onima koji se u napasti osjećaju slabima ili osamljenima. Pokazuje im kako će nadvladati strah. Pošto se usidrio u volju Očevu, Sin Čovječji postiže nutarnju slobodu bez straha, s potpunim mirom i promišljeno stupa ususret izdajniku da mu se izruči.
Korizma je vrijeme milosti, vrijeme za moje obraćenje. Moj Getsemani i vrijeme u kojem imam priliku ponovno se susresti Božjom riječju, pogledati u svoju nutrinu i osvijestiti da su i moji grijesi natjerali Isusu krvavi znoj na čelo. Vrijeme je da se konačno odlučim na čijoj strani stojim, pod čijom zastavom se borim, Isusovom ispisanom krvlju ili ostajem u taboru neprijatelja i pod zastavom Zloga. Razmislimo danas koji moj grijeh je najteži Isusu? Gdje nalazim utjehu i pomoć kad mi je teško?
Getsemani – One noći daleke sam među maslinama za kim si plakao? One noći daleke s kim si razgovarao za koga si molio? Dok svijet spava nebo je ondje i zaustavlja dah kapi Krvi s tvoga čela, platio si zlo i nebo je ondje nebo. Srce moje, tko te je kupio uz tako veliku Cijenu? Srce moje, plaćajući sve – sve do posljednjeg daha živeći u krvi nekog drogeraša pored beznadnih lica gdje čovjek umire Bog se rađa stavljajući na drvo zlo i svoga Sina, srce moje. I nebo je ondje…zadržava i dah. Polako i u šutnji crvene kao srce na tom golemom oltaru kapi tvoje Krvi nad svijetom koji umire sam. I nebo je ondje; i nebo je ondje zastalo u iščekivanju. Srce moje, onaj tko te je kupio uz veliku Cijenu bio je Bog plaćajući sve – sve do posljednjeg daha. Stvoreni i ponovno otkupljeni. Pružajući svoje ruke prema čavlima protiv nasilja i mržnje umireš i rađaš se, o Bože, i po tvojoj Krvi živi moja krv. Srce moje, zahvali se Bogu. Srce moje ako moraš nositi neki križ … već ga je uzeo Bog. (Marcello Marrocchi – vidi str. 75)
Krvi Kristova, u smrtnoj borbi na zemlju potekla, spasi nas!

slušaj razmatranje korizma

Radio Marija

06:50 Glazba
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Razmatranje litanija Srca Isusova - „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” – pripremio p. Stjepan Fridl; 24. Srce Isusovo, satrveno zbog opačina naših
08:00 Svetac dana - sv. Norbert, osnivač premonstratenza

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.