3

 

Čovječanstvo je često razapeto između sebeljublja i čežnje za jedinstvom, za pravom zajednicom. Grijeh razdvaja jer iz njega proizlaze oholost i zavist, mržnja i lakomost. Krist nam je po prolijevanju svoje Krvi na križu pokazao put prema jedinstvu. Opet je povezao nebo sa zemljom i omogućio nam ponovno izmirenje. Krist je put ka pravom i postojanom zajedništvu.

Čitanje (Iv 15, 1.5, 9-13)

„Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisto da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječ koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“

Usporedba o trsu i lozi jasno pokazuje da bez Krista nema pravog zajedništva. Tako dugo dok njegova Krv, dakle njegova ljubav, povezuje sve mladice, one će biti povezane ne samo u jedan divni sklad, nego će donijeti i obilne plodove. Istinsko zajedništvo  mogu graditi samo oni koji su spremni davati se, umirati sebi da bi živjeli drugi. Snage za to dat će nam jedino naša nacijepljenost na Krista, jedinstvo s njim. Tu smo sigurni i tu imamo sve. Zahvaljujući toj sigurnosti bit ćemo spremni dobro drugoga staviti ispred sebe, njegove potrebe ispred svojih.

Što je za mene zajedništvo? Koliko se trudim oko njega? Kristova Krv izmirila nas je s Bogom. Jesam li se ikad sjetio zazvati moć i  snagu Krvi Kristove u poteškoćama zajedništva: u mojoj obitelji, radnom  mjestu, među prijateljima, u mojoj redovničkoj zajednici, župnoj zajednici…?

Gospodine, ti si rekao:
Gdje su dvoje ili troje
okupljeni u moje ime,
ja sam među njima!
Gdje dvoje ili troje tvoju riječ slušaju,
gdje dvoje ili troje tebe slijede,
gdje dvoje ili troje – ili mnoštvo –
tvoju poruku nastoje živjeti,
tu si ti prisutan.
Gospodine, povjeravamo ti se,
povjeravamo se tvojoj Riječi.
Poslušaj, Gospodine, našu molitvu,
budi s nama, ostani uz nas!
Po snazi svoje prolivene Krvi, izvora jedinstva,

podari nam snagu, nadu i radost da uvijek nastojimo

graditi istinsko zajedništvo vjere i ljubavi gdje god se nalazimo.

To molimo tebe, Bože, po Isusu Kristu,
tvojemu Sinu, našemu Gospodinu.
Amen.

Krvi Kristova, radosti naših srdaca, spasi nas!

Krvi Kristova, prolivena iz ljubavi, spasi nas!

Krvi Kristova, punino duša, spasi nas!

Krvi Kristova, utjeho i mire naš, spasi nas!

Blagoslovljena Krv Kristova!

Navjeke blagoslovljena!

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Remetske

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.