3

 

Krv Kristova, u kršćanskoj se teologiji odnosi na krv koju je Isus Krist prolio na križnom putu, a kasnije i na križu, te sakramentalnu krv prisutnu u euharistiji na svakoj svetoj misi. A Katolička Crkva uči nas da kruh i vino, kroz pretvorbu postaju Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo Krista, drugim riječima, cijeli Krist, kada je posvećena hostija. Euharistija je sakrament Njegova tijela darovanog kako bi svijet mogao živjeti, jer tko blaguje tu hranu ostaje u Isusu i živi za Njega, a postati jedno s Isusom znači biti u Njemu, postati sinovi u Sinu. A da je uistinu tako, i Isus potvrđuje mnoštvu kada kaže: „Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta. (…)Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.“

Krv Kristova, cijena je našeg spasenja, ona je čisti znak Očeve ljubavi. Krist nas je otkupio svojom krvlju.  Sveta Marija De Mattias u pismu 16 biskupu Annovazzi, pisala je: „Isus nas i danas otkupljuje snagom svoje iste ljubavi, krvi, a iz krvi proizlaze blagoslovi mira za pojedince i čitav svijet.“ Sva stvarnost, svaki vid života, uključivši i materijalne stvari, je prožet Isusovom krvlju. “Kako bi se u sadašnje vrijeme mogao ostvariti onaj lijepi poredak stvari koji je uzvišeni Sin Božji došao uspostaviti na zemlji svojom krvlju (p. 16 biskupu Annovazzi 13.11.1838.).

U Prvoj poslanici Korinćanima (1 Kor 10,16-17) čitamo: „Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha.“

Što možemo zaključiti, dragi slušatelji Radio Marije?

Koje li bogatstvo za nas, Otac šalje Sina u svijet, i tvoj i moj svijet, da blagujemo hranu vječnoga života, jer Krist je žrtvovao sebe samoga, svoje Tijelo i Krv za spas naroda. Na križu je darovao svoje tijelo i prolio svoju krv, što znači da je On raspeti Sin čovječji i pravi pashalni Jaganjac. Izbavlja i nas iz ropstva grijeha i podupire nas na putu prema obećanoj zemlji. 

Krist se u Euharistiji daruje kao darovna snaga da nam pomogne provoditi Njegovu zapovijed, da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio, kako bismo postali i mi poput Njega u snazi Krvi, koja je veza jedinstva u otvorenosti i potrebama svih onih koje nam šalje na naš životni put, posebno rubnima, slabima, bolesnima i najpotrebitijima. To je to jedinstvo koje se još više učvršćuje po blagovanju Tijela i Krvi Kristove. Spremnost da sa svim vjernicima činimo Tijelo Kristovo uvjet je za dobro slavljenje Euharistije. Stoga je iskreno pomirenje najvažnija priprava za blagovanje Tijela i Krvi Kristove. I s toga, Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo Krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha.

I na temu Krv Kristova – veza jedinstva, smijemo se pitati, kako živimo? Gledamo li u bratu i sestri Krsta koji je pomirio cijeli svijet? Odgovorimo sebi kako bismo uistinu gradili i živjeli jedinstvo  u obiteljima, zajednicama i na svim poljima rada gdje smo poslani!

Molimo, Isuse, obećao si ostati s nama zauvijek, pozivaš sve nas na jedinstvo da budemo svi dionici tvoga Tijela i Krvi, zapali u nama vatru Duha svetoga da te možemo slijediti u mudrosti koja od Tebe dolazi. Amen!

Krvi Kristova u Euharistiji okrepo i čišćenje duša, spasi nas!

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za svibanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.