3

„Tko mnogo ljubi, mnogo će mu biti i oprošteno, zato: kad grešnik uvidi kako je sagriješio i kad se za grijehe duboko pokaje, kao što je to razbojnik na križu uvidio i pokajao se, poradi svoje ljubavi ja ne mogu tada ništa drugo, nego kazati: Još danas ćeš biti sa mnom u raju. Ako se vi iz prave ljubavi prema meni pokajete za svoje grijehe, bit će vam sve oprošteno.“
Gospodine, daj nam uvijek pravu ljubav i duboko pokajanje za naše grijehe, da nikada više ne sagriješimo!

Poštovani i dragi slušatelji Radio Marije! Dok je Isus propovijedao, ozdravljao, hranio tisuće, mnoštvo ga je slijedilo i bilo oduševljeno. Što je dalje išao bivalo je sve teže, nakon uskrišenja, vraćanja Lazara u život, otpor je bivao sve veći, zahvatio cijelu elitu, žele ga pogubiti. „Dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva.“ (Lk 23,33)
 Na Golgoti tri križa, okolo glavari svećenički, vojnici, Pilat, jedan razapeti - zbor podrugljivaca, svi se izruguju: Ako si Sin Božji, siđi s križa. Svi govore istim jezikom, a međusobno su različitog porijekla. Kojim to jezikom govore? Luka je odmah na početku  prikazao susret Isusa i napasnika u pustinji: Ako si Sin Božji… To je stavljanje u pitanje Isusova poslanja. Nitko nije čuo te napasnikove riječi, a ponavljaju ih. Ne znaju kako su ušli u mehanizam zla, kako su žrtve zla, tko njima manipulira. Isus to zna. Zlo nam uvijek sugerira da smo najslobodniji kad činimo zlo.

I u najtežim trenucima Isusove osamljenosti, boli, patnje, razapinjanja i prolijevanja krvi, pribijen je na križ, uz dva razbojnika. Koje li poniženje za Isusa? Međutim, jedan od razbojnika, koji je u istom položaju, svjestan svojih krivnji, obraća se Isusu s vjerom, da ovo što sada svi gledaju nije kraj.

Što se to u srcu razbojnika dogodilo?

Okrenuo je svoju negativnu priču u pozitivnu, uvjeren u Isusovu pravednost. Što čini? On moli da ga se Isus sjeti kada stigne u svoje kraljevstvo. Zanimljivo razmišljanje, i u trenutku razumije, da Isusovo kraljevstvo nije ovdje, ne na ovakav način, u ovakvim odnosima među ljudima, sa ovakvim nepravednim zakonima, poniženjima i osudama. Trenutak preokreta, okrenu se prema Isusu pa reče: „Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.” A Isus slomljen, umirućim glasom, tiho odgovara: „Zaista, zaista, kažem ti: „Još danas ćeš biti sa mnom u raju!” (Lk 23,39-43) Koje li milosti i ljudskosti, suosjećanja, ljubavi i radosti zbog ovog obećanja.

Isus je ganut načinom pokajnika, grešnika i razbojnika. A kako bismo svi mi reagirali? Sućutno ili osuđujući? Ne znam! Jedino što znamo jest to da je Isus nad grešnikom sućutan i da ga ništa više ne pita. Pokazuje samilost kroz obećanje: „Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju.“ Ovu gestu ljubavi, samilosti i opraštanja, mogao je samo Isus učiniti i to je neizmjerna dubina ljubavi koja je uvijek spremna odgovoriti pokajniku i grešniku na način smilovanja i opraštanja.

A onaj drugi zločinac? Što se s njime dogodilo? Je li i on spašen? Ne znamo. Bog zna. Znamo, visio je i on na križu i za razliku od prvoga, imao je potrebu  Isusa podrugljivo i sramotno ponižavati i vrijeđati, pa ga upita: „Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!”

Što vidimo? Dvije osobe, dvije suprotnosti. Oba su razbojnici i grešnici.  Obojica su ga vrijeđali i ismijavali, (Matej 27,40-44); ali kasnije, jedan od njih je imao značajnu promjenu srca pa je izjavio: „Zar se ni Boga ne bojiš, ti što si pod istom kaznom?“ (Luka 23,40). Prisjetivši se da Ovaj nije nikakva zla učinio.

A kako mi razmišljamo? Koliko smo fleksibilni ili stabilni u svojim razmišljanjima, promatranju i zaključivanjima? Jesmo li spremni poput raskajanog razbojnika poniziti se i moliti  osobito na smrtnom času, Isuse sjeti se i mene…

A što reći na sve ovo? Poslužiti ću se riječima pape Franje, koji u pobudnici „Lice milosrđa“ kaže: „Lice milosrđa nebeskog Oca je Isus Krist. Milosrđe je postalo živo i vidljivo u Isusu iz Nazareta. Isus iz Nazareta svojim riječima, svojim djelima i svojom osobom [1] objavljuje Božje milosrđe. Otac, „bogat milosrđem“ (Ef 2,4) nakon što je Mojsiju otkrio svoje ime kao „Bog milosrdan i milostiv, strpljiv, bogat ljubavlju i vjernošću“ (Izl 34,6), nikada nije prestao obznanjivati na razne načine tijekom povijesti svoju božansku narav. U „punini vremena“ (Gal 4:4), kada je sve bilo uređeno prema njegovom planu spasenja, poslao je svoga Sina, rođenog od Djevice Marije, kako bi na konačan način objavio svoju ljubav prema nama. A milosrđe je posljednji i najviši čin kojim nam Bog dolazi ususret. Milosrđe: ono je temeljni zakon koji prebiva u srcu svake osobe, kada gleda iskrenim očima brata kojeg susreće na životnom putu. Milosrđe: ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka, jer otvara srce nadi da smo ljubljeni zauvijek usprkos ograničenju zbog svoga grijeha. Amen!

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.