3

„Zato jer sam na križu za vas tako mnogo trpio i stoga bio tako žedan, ali žeđah ljubavi i duša, koje toliko ljubim, ali koje neće ništa o meni da znaju, zato ljubite me barem vi i žrtvujte se iz ljubavi prema meni da mi poklonite duše koje me ljube i koje mogu spasiti!“

Isus ovdje ispunjava mesijansko proročanstvo iz Psalma 69,21: „U jelo mi žuči umiješaše, u mojoj me žeđi octom napojiše.“ Rekavši da je žedan potaknuo je rimske stražare da mu daju ocat, što je bio običaj prilikom razapinjanja, čime se ispunilo proročanstvo.

„I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: 'Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!' I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: 'Pijte iz nje svi! Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.'”( Mt 26,26-28)

Dragi slušatelji, Radio Marije, iz priloženog vidimo da je Isus kod bičevanja i krvarenja, izgubio puno krvi. Tijelo je preumorno, a organizam je potpuno dehidrirao. Ništa jeo, ništa pio, osjećao je tešku žeđ, koja je, osim tjelesne, bila i duhovna žeđ za svim dušama, za koje je spremno iz ljubavi krenuo u „smrt”. U svojoj božanskoj moći sjetio se svih onih kojima će nažalost ova Isusova smrt i žeđ biti uzaludna, što je u Isusovoj situaciji - žeđ - tjelesna i  duhovna stvar. „Svatko tko pije od ove vode, opet će žeđati. A tko god pije od vode koju ću mu ja dati, neće ožednjeti dovijeka. A voda koju ću mu dati postat će u njemu izvor vode što teče u život vječni“, tako donosi evanđelist Ivan, (Ivan 4,13-14; vidi 7,38-39). A Isus, shrvan i iznemogao pod teretom križa dok osjeća da je sve već svršeno, a da bi se ispunilo Pismo, zavapi: „Žedan sam!“

Zanimljiva je kod Isusa i ova činjenica, dok je u svojoj tjeskobi, ne zdvaja, nego ostaje bistre glave i svjestan da se proročanstvo iz Psalma, 69,21 još uvijek trebalo ispuniti: „I dadoše mu žuč za jelo, i u žeđi octom napojiše.“ A Isus se na sve ovo požali, što opet pokazuje Njegovu tjelesnu patnju (Hebrejima 2,17-18), i zato razumije naše rane i nama poručuje kroz svoju žeđ.  Svaki put kad otvoriš vrata svoga srca, svaki put kada mi se približiš, čuti ćeš Moj glas, iznova i iznova, ne ljudskim riječima, već u duhu: „Bez obzira što si učinio, ljubim te, ljubljeno dijete, zbog onoga što jesi. Dođi k Meni sa svim svojim jadima i grijesima, sa svojim teškoćama i potrebama i sa svom svojom čežnjom da budeš ljubljen. Stojim na vratima tvoga srca i kucam…Otvori Mi, jer, žedan sam upravo sada, žeđam za tobom. 

O, Isuse, razapet na križu, žedan, iznemogao, onemoćao, u agoniji i boli još jače si žeđao i zbog mene, oprosti, svima nama Isuse oprosti, daj snage i ljubavi da možemo moliti za sve nas i one koji su odbili Tvoju ponuđenu ljubav i koji još nikada nisu razmatrali tvoje riječi:  „Žedan sam“, kako i sam kažeš: „Snaga se moja osušila, kao suhi crijep i moj se jezik uz nepce slijepio i u mojoj me žeđi octom napojiše!“

I na kraju Isuse molimo, snagom svoje Predragocjene Krvi pomozi nam i oslobodi nas svakoga zla, osobito kada se nađemo u nevoljama ovoga vremena, molimo te da nas ti Isuse zagovaraš pred prijestoljem našeg nebeskog Oca. Molimo, tvoj sveti zagovor za sve žedne, kao i za one koji, često i na rubu svojih snaga, dehidriraju od žeđi za tobom, Isuse i po tvom moćnom zagovoru želimo svoje utočište pronaći u Tvojim Ranama Gospodine Isuse Kriste, vjerujući u snagu Tvoje otkupiteljske Krvi. Amen.

 

 

slušaj razmatranje korizma

 

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2021
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.