srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Srce Isusovo u krilu Djevice Marije od Duha Svetoga sazdano je jedno od prepoznatljiv kršćanskih simbola. Ta slika predstavlja Isusa kao malo dijete, smještenog u krilo svoje majke, Djevice Marije, koja ga drži sa svojim rukama. U ovom prikazu, srce Isusovo izloženo je na vidljiv način, obično okruženo krunicom i križem, koji predstavljaju njegovu muku i smrt na križu. Ta slika ima duboku duhovnu simboliku, koja je važna za kršćane širom svijeta.

Kombinacija srca Isusova i Djevice Marije u ovoj slici simbolizira ljubav koja izvire iz Božje prisutnosti. Kao što vjernici vjeruju, Duh Sveti je nazočan u tom prikazu, što naglašava Božju prisutnost u našim životima. Duh Sveti je nazočan u tom prikazu jer je Djevica Marija začela Isusa po Duhu Svetom, a Srce Isusovo simbolizira njegovu Božansku narav.

         U ovom zazivu promatramo Isusovo božanstvo i njegovo čovještvo – povezano na divan način čak i igrom riječju. Isusovo Božansko srce je djelo Duha Svetoga, a njegovo ljudsko srce je djelo Djevice Majke. Korisno je uočiti, da se najprije spominje Djevica Marija: Isusovo ljudsko srce, a onda Duh Sveti: Isusovo Božansko srce. Lijepa je to poruka. Razmišljajući o tajni utjelovljenja i promatrajući njegov život dobivamo dojam da je više naš nego Božji, to jest, Otac nebeski nam ga je darovao bez pridržaja. U tom vidu on je više čovjek, nego Bog. Osjeća se kod nas na zemlji kao kod kuće, posvema naš, a ne kao tuđinac ili useljenik. Nije nas htio plašiti svojim veličinom, otajstvom svoga Božanstva, nego nam je ponudio svoje majušno, ljudsko srce, koje kuca poput našega i srca majke Marije. Nad ovim otajstvom možemo malo zastati, zatvoriti oči, smiriti svoj um i usredotočiti se na Srce Isusovo u krilu Djevice Marije. Gledajmo to prekrasno Srce, sjajno i toplo, ispunjeno neizmjernom ljubavlju i milošću.

Dok ga promatramo, dopustimo da nas obuzmu osjećaji  kako se tvoje i moje  srce otvara i počinje titrati u ritmu srca Isusova. Neka nas obuzme toplina i ljubav koja nas obavija i prožima. Nemojmo se ustručavati biti u krilu Djevice Marije; osjeti njezinu mekoću i nježnost, kao u naručju svoje majke; osjetiti njezinu nazočnost u sebi i oko sebe. To je prikladan trenutku, zahvaliti Bogu na daru života, na daru ljubavi koju smo doživjeli od svojih najmilijih, i na svim drugim blagoslovima koje smo primili u svome životu.

Vratimo se Duhu Svetome koji je sazdao Isusovo ljudsko srce. Lijepa je hrvatska riječ sazdao. Sazidati znači strpljivo, s ljubavlju graditi nešto. Tako se podiže jedan zid, podiže se kuća, a u prenesenom smislu možemo reći da je i odgoj djece djelo graditelja: Roditelji graditelji „grade“ osobnost svoje djece. Duhovni život je također, graditeljski posao: plod strpljivog rada na sebi, u izgradnji kreposti. U tome nam pomaže Duh Sveti koji djeluje u nama: tiho, strpljivo, s ljubavlju izgrađuje naše srce prema jednom veličanstvenom modelu: prema Srcu Isusovu. Stoga, biti istinski kršćanin znači oblikovati svoje srce prema Isusovom Srcu. 

Djevica Marija, kao majka Isusova, predstavlja majčinstvo, brižnost i zaštitu. Ona je bila tu za Isusa tijekom cijelog njegovog života, čak i kada je bio na križu. Njezina nazočnost u ovoj slici govori da u Mariji imamo zaštitu i da o nama vodi brigu. Ona nas uči kako trebamo biti majčinski osjetljivi prema drugima, posebno prema onima koji su ranjivi.

Ukratko, Srce Isusovo u krilu Djevice Marije od Duha Svetoga sazdano je simbol duboke duhovne simbolike koja govori o Božjoj ljubavi prema ljudima, majčinskoj nježnosti i zaštiti, te Božjoj prisutnosti u našim životima. Ta slika predstavlja poziv da slijedimo primjer Isusa i da njegovu ljubav potiče da činimo dobro drugima.

         Blažena Djevica Marija je bila majka i odgojiteljica Isusa; ona je odgajala oblikovala Srce svoga Sina. Neka nam ovo razmatranje donese unutarnji mir, spokoj i blagoslov u naš život. Dopustimo da Srce Isusovo i Marijino bude smjerokaz u  dnevnim  odlukama na našem hodočašću prema vječnoj domovini. Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.