srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Sv. pismo često govori o mudrom, a rijetko o čovjeku velikog znanja. U dnevnom govoru često rabimo riječi inteligentan, mudar. To nisu istoznačnice. Mudrost spada u duhovno, a inteligencija na materijalno područje. Mudra se osoba izvrsno snalazi u životu; mirna je i spokojna, vlada sobom. ne boji se sutrašnjice, nije u tjeskobi za budućnost vlastitog života. Jednostavno, vlada sobom i situacijom. Mudar je onaj koji zna primati savjete, zna slušati. zna i nastoji sebe izgrađivati; ide za svojom zvijezdom, ostaje originalan, umnaža svoje talente i rado drugima pomaže. Ne pita što drugi o njemu misle, nego mu je najvažnije što o njemu Bog misli. Mudar ne ispituje tuđu savjest, nego temeljito promatra vlastito srce i  pita se što mi je činiti da budem bolji, plemenitiji i savršeni.  Mudar čovjek istinski i prijateljski druguje sa Stvoriteljem. Njemu je važan cilj u životu, a to je vječnost i prijateljstvo s Bogom. Onaj koji Boga traži jest mudar.

Inteligentan zna puno, erudita je i sve čini da postane slavan na zemlji; želi što više posjedovati i zna si to svojom snalažljivošću priskrbiti. Inteligentna osoba zna puno, možda i zna napamet Sveto pismo, a  mudar zna i živi poruku Božje riječi u konkretnom životu; pita se kako po svemu što posjeduje može biti sretan i usrećiti drugoga. Mudra osoba živi tako da postane slavna u vječnosti. Inteligentan sve koristi za sebe, mudar također misli na svoju korist, ali ne zaboravlja čovjeka u potrebi. Jednostavno rečeno, inteligentan se izvrsno snalazi u životu, a mudar znade razborito živjeti jer zna iskreno voljeti. Mudar proniče svijet, dohvaća bit stvari i događanja i shvaća zakonitost po kojima je svijet uređen. On zna kamo ide, nije nervozan i tjeskoban; stoga, mudar čovjek je sretan čovjek. U zemaljskoj prolaznosti živi za vječnost.

Kako se dvije stvarnosti: mudrost i znanje (inteligencija!), spajaju u Srcu Isusovu? Isus je umro mlad, a ipak je bio pun mudrosti i znanja. Trebali bismo zapravo okrenuti redoslijed:  najprije dolazi znanje, onda mudrost. Takav je bio naš Isus. Imao je veliko znanje, tako da su se čak i njegovi sugrađani čudili i pitali, odakle mu sve to znanje? Čak i neprijatelji su mu priznali, da iz njegovih usta izlaze riječi mudrosti koje nadilazi običnu ljudsku izobrazbu. Kad je Isus kao dvanaestogodišnji dječak ostao u hramu i tamo postavljao pitanja učiteljima zakona, svi su se čudili njegovoj mudrosti. A čitamo u nastavku, da je Isus rastao u mudrosti. To je poruka i za nas.

            Svaki je čovjek pozvan napredovati u znanju i mudrosti. Znanje stječemo a u mudrosti rastemo. Upravo tu razliku možemo naučiti na primjeru  Presvetog Srca Isusova. Isus je učio u sinagogama, naučio zanat od svog poočima Josipa, molitve od svoje majke, a mudrost od svog Oca nebeskog. Sveti Ignacije u duhovnim vježbama napominje, da se srce ne bogati velikim znanjem, nego ulaskom u tajne Isusova života: „Ne zasićuje, naime, i ne zadovoljava dušu veliko znanje, već unutarnje kušanje i proživljavanje stvari”. To je put mudrosti.

            Isus nas privlači svojim silnim znanjem koje uranja i utkano je u njegovu neobičnu mudrost kojom je savršeno posvjedočio svoje Božansko i ljudsko porijeklo.  Kao vjerni štovatelji  Srca Isusova pozvani smo učiti od Isusa blago svoga znanja pretvoriti u zlato mudrosti na korist drugih.

            Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša možda nije bila „učena” žena u današnjem smislu te riječi, ali je imala dovoljno znanja i majčinske mudrosti da uzorno odgoji svog malog Isusa. S Pravom je u litanijama nazivamo: „mudra djevica” i majka „lijepe ljubavi“.  Neka nas ona nauči mudrosti: da, bili učeni ili s manjim znanjem, znamo uvijek prepoznati Isusovu prisutnost među nama! Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

00:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici povijesti i kulture koje je nam je ostavio u baštinu Vjekoslav Klaić; ur.: dr. sc. Agneza Szabo
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.