srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Neobičan je ovaj zaziv. Za srce kažemo da je dobro, plemenito, samilosno, ali ne veličanstveno. Veličanstvena može biti neka crkva, npr. Bazilika svetog Petra u Rimu, ili umjetničko djelo, kao veličanstveni Michelangelov kip Pietà. Možemo govoriti i o veličanstvenim prizorima i mjestima, npr. Plitvička jezera. No, i srce može biti veličanstveno. Isusovo Srce je toliko lijepo, čisto, toliko milosrdno, da budi u nama osjećaj divljenja. U tom smislu: Isusovo Srce je beskrajno veličanstveno. U katoličkoj tradiciji označava poštovanje i ljubav prema Isusu Kristu i često se prikazuje kao srce okruženo krunom od trnja, simbolizirajući Isusovu patnju na križu.

Veličanstvo beskrajnog odnosi se na Boga kao beskrajno savršeno biće, stvoritelja svega što postoji u svemiru. Ovo vjerovanje prisutno je u kršćanstvu i drugim jednobožačkim religijama. Veličanstvo beskrajnog, želi naglasiti djelotvornu božansku moć i veličinu Boga te  poštovanja i divljenja prema Njemu.  Bog je iznad svega i jedini izvor savršenstva i istine u cijelom svemiru.

Srce Isusovo i zaziv Veličanstvo beskrajnog predstavlja spoj ljubavi i moći te naglašava da je Isus Krist istovremeno Božji sin i spasitelj ljudi. Time je naglašeno da je u Isusu Kristu savršeno sjedinjena ljudska i božanska narav te da je njegova ljubav i milosrđe neograničeno i beskrajno.

Zaziv, Srce Isusovo, Veličanstva beskrajnoga predstavlja snagu Božje ljubavi i milosrđa te podsjeća vjernike na Isusovu žrtvu na križu i Njegovu božansku moć. Ovaj simbol često se koristi u molitvi i duhovnosti, kao izraz poštovanja i ljubavi prema Isusu Kristu i Božjem beskrajnom veličanstvu.

U psihologiji čuvstava imamo osjećaje čuđenja i divljenja koje nas potiču na stav strahopoštovanja. Osjećaje čuđenja i divljenja pobuđuju oni, objekti, sile, događaji, koje doživljavamo kao iznenađujuće, neobjašnjive, koji nadilaze naše shvaćanje stvarnosti. Osamljeni čovjek pod beskrajnim zvjezdanim nebom može biti ispunjen čuđenjem i divljenjem, posebno kad razmišlja o veličini svemira a istovremeno postaje svjestan svoje malenosti u tom beskrajnom svemiru. Lijepo izražava taj osjećaj Psalam 8: „Jahve, Gospode naš, divno je ime tvoje po svoj zemlji, veličanstvom nebo natkriljuješ! Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti - pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš?“

Slične osjećaje budi u nama pogled na Presveto Srce Isusovo. Njegovo Srce je toliko veliko, divno, beskrajno dobro; nadilazi shvaćanje ljudske dobrote, da izaziva u nama divljenje. Promatrajući sebe pred tim veličanstvenim prizorom to izaziva u nama osjećaj čuđenja, da smo i mi dio ove čudesne stvarnosti, a kao posljedica pojavljuje se stav strahopoštovanja.  

Blažena Djevica Marija, saznavši vijest Navještenja da će postati majka Božjega Sina našla se pred tajnom koja je nadilazila njezino shvaćanje. U njenom srcu spojila su se čuvstvo straha i čuđenja, a svoje divljenje, ali i svoju malenost izrekla je riječima: „Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje“. Neka nas ona, blažena zbog svoje vjere, nauči da se znamo diviti pred bogatstvom koje zrači iz Presvetog Srca Isusov. Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba
15:15 Krunica za nerođene
15:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.