srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


Za vrijeme hladnih zimskih dana, svima nam je drago slika sjediti uz toplu peć i osluškivati pucketanje drva plamenom upaljena. Ognjište je tradicionalno mjesto okupljanja obitelji, a izraz sugerira da je Isusovo srce mjesto gdje se svi ljudi mogu osjećati ujedinjeni u zajedničkoj ljubavi.  Ognjište okuplja obitelj, grije i smiruje, stvara radosni osjećaj pripadnosti jednoj obitelji. Svi ti elementi stvaraju zajedništvo ljubavi. Socijalna psihologija uči, da je u patrijarhalnim kulturama vatru u ognjištu imao čast upaliti samo najstariji član obiteljske zajednice. Paljenje vatre u ognjištu bio je poseban ritual i privilegij. Psihologija nas poučava, gledati u plamen vatre u ognjištu, stvara mir, raspoloženje i gotovo mistično ozračje. Nažalost, mi imamo sve manje klasičnih ognjišta na drva; danas su to umjetni plamenovi od plina ili struje. Ali nemojmo se obeshrabriti: ljudska mašta može uvijek nanovo otkriti čar ognjišta. Simbol tome je Presveto Srce Isusovo.

"Srce Isusovo, žarko ognjište ljubavi" je religiozni izraz koji se koristi u katoličkoj tradiciji; odnosi se na srce Isusa Krista, koje simbolizira ljubav prema ljudima. Pozvani smo da se potpuno predamo Njegovu Srcu i da mu dopustimo da nas iscjeljuje i preobražava. Kada se predamo tom ognjištu ljubavi, postajemo sposobni ljubiti druge onako kako On ljubi nas i postajemo svjedoci Božje ljubavi u svijetu.

         Presveto Srce Isusovo obično se prikazuje s plamenom. U plamenu se krije neizmjerna snaga ljubavi koja nas može preobraziti. Ta ljubav ne traži ništa zauzvrat; čista je i bezuvjetna, poziva nas da otvorimo svoja srca i da se prepustimo tom ognjištu ljubavi. Ma koliko smo se udaljili od Boga ili smo pali u grijeh, Isusova nas ljubav poziva da se vratimo njemu, poziva nas da mu otvorimo svoje srce i dopustimo da nas dotakne i iscijeli naše rane.

Plamen simbolizira oduševljenje: sjetimo se olimpijskog plamena, koji simbolizira odlučnost: sjetimo se plamena upaljene svijeće u rukama redovnika i redovnica koji polažu zavjete. Plamen svijeće na torti mladenaca simbolizira zajedničku ljubav, i vjernost do kraja. Svi su ti plamenovi odsjaj Božje ljubavi koja se očitavala u Srcu njegova Sina, Isusa Krista.

         Svaki kršćanin je pozvan da bude plamen ljubavi u ovome svijetu kojem vlada sebičnost u međuljudskim odnosima. Prisjetimo se samo prekrasnih pozdravnih riječi na početku svake svete mise: „Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha svetoga sa svima vama”.

U nama se nastanila milost Božja, po svetom krštenju. Nastanila se snaga Duha Svetoga po svetoj potvrdi; ljubav Isusa Krista po svetoj pričesti, oproštenje po sakramentu pomirenja te bolesničko pomazanje. Mi smo djeca ljubavi, mi smo malo “Srce Isusovo, ognjište ljubavi“. Pozvani smo da tu ljubav čuvamo, gajimo, oplemenjujemo i da ne ugasimo plamen što ga je Bog upalio u našoj duši u času krštenja.

         U srcu Blažene Djevice Marije, zapalilo se svjetlo ljubavi u času utjelovljenja, koje se onda rasplamsalo u ognjište ljubavi u nazaretskoj kući. Isus je odrastao uz toplinu ognjišta nazaretske kuće, uz Josipa i Mariju. Neka nas draga Marija nauči, kako čuvati i sačuvati plamen ljubavi u našim srcima. Amen.

 

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas
12:15 Je’n – dva - tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.