srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


U ovom zazivu imamo dvije riječi od kojih svaka zvuči kao pretjerivanje: svaka hvala i predostojno. Zar ne bilo dovoljno reći da je Isus dostojan da mu se iskazuje hvala? Ima riječi koje sadrže sve ili ništa. Ili se hvali nešto, ili se ne hvali. Netko  je nečega dostajan ili nije. Čemu pretjerivati?

         Pogledajmo ipak izbliza riječ „hvala”. Ako promislimo smisao zaziva, onda ovdje hvala ne označuje zahvaliti nekome zbog nečega, nego hvalu dati, hvalu iskazivati. To je religiozna riječ, kako to pjevamo u pjesmi zahvalnici „Tebe, Boga, hvalimo. Dok promatramo Presveto Srce Isusovo, u nama se bude istinskiji vjerski osjećaji. Isusovo nas Srce prenosi u Božji svijet, svijet ljubavi i dobrote pa malo pomalo čini nas plemenitijima.

         Riječ „predostojno” također ima duhovno značenje. Biti dostojan nečega, u običnom govoru znači zaslužiti nešto, izboriti nešto pa je priznanje plod našeg ostvarenja. U Božjem svijetu nema ostvarenja, nego samo nezaslužen dar. Ako, dakle za Srce Isusovo kažemo da je predostojno, to znači da vrijednost poštovanja i ljubavi nosi u sebi, a ne mora ničim zaslužiti. Svaka hvala koju kršćani upućuju Srcu Isusovom je predostojna, jer Srce Isusovo je izvor svega što je dobro, svetog i lijepog. Stoga, kada se molimo Srcu Isusovom, ne samo da se obraćamo Bogu, nego i izražavamo zahvalnost i divljenje prema onome što On predstavlja. U svijetu u kojem dominiraju sebičnost, nasilje i mržnja, Srce Isusovo predstavlja svjetlo nade i nježnosti. Ono nam govori da je moguće ljubiti čak i one koji nas ne vole, te da je milosrđe jače od osude. Srce Isusovo nam pruža nadu u bolju budućnost i poziva nas da postanemo svjetlo za druge. Kada slijedimo Isusa, on nas vodi do Oca. On nas uči da ljubimo jedni druge, praštamo jedni drugima i brinemo se jedni za druge. To je srž kršćanstva, a Srce Isusovo je ono što nam omogućuje da ga živimo svakog dana. U Evanđelju po Ivanu, Isus kaže: "Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni." Kroz Isusa, mi možemo doći do Oca. On nam je dao novi put, put koji vodi do vječnog života. Ovaj put, međutim, nije lak. Kao što je Isus rekao, "Ako tko hoće za mnom ići, neka se odrekne samoga sebe, neka svakog dana uzima križ svoj i neka ide za mnom." Upravo je to put koji nas vodi do Srca Isusova - put koji zahtijeva da se odreknemo svojih sebičnih želja i da slijedimo Krista svim srcem. Srce Isusovo predstavlja i poziv na duhovnu obnovu. Kao što je Isus rekao: "Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti" (Mt 11, 28). Kroz molitvu i promišljanje o Srcu Isusovom, kršćani mogu pronaći novu snagu za život i rast u vjeri. U svakoj teškoći i kušnji, kršćani se mogu okrenuti Srcu Isusovom i pronaći mir i utjehu; ono je izvor nade i ljubavi koji su nam darovani da bismo se osnažili u vjeri i postali bolji ljudi. Stoga, svaka hvala i štovanje koje uputimo Srcu Isusovom su predostojni; On zaslužuje svu našu ljubav i divljenje.

         Poruka za naš duhovni život je da pustimo Isusu da nas mijenja, oblikuje i učini dostojnim svoje ljubavi. Mi, naime, ne možemo zaslužiti Božju ljubav, nego je samo primiti kao nezasluženi dar. Isus nam daruje tu ljubav. Lijepa je strelovita molitva koju ponavljamo moleći zlatnu krunicu: „Isuse, blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome”.

         Draga Gospa, Blažena Djevica Marija je pjesmom dala hvalu za primljenu ljubav nebeskog Oca. Neka nas ona nauči kako dati svaku hvalu  nebeskom Ocu za sve milosti i darove koje nezasluženo primamo iz dana u dan. Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Juraj, mučenik

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.