srce isusovo bez pozadine min


 AUTOR: p. Stjepan Fridl


U ovom zazivu, dvije su nam riječi zagonetne:  punina i primismo. Punina u sebi ne znači ništa. Iz svagdanjeg govora znamo da nešto može biti puno, ili nešto može biti puno nečega. Čega je Srce Isusovo puno? Druga riječ je primismo. Prima se nešto: dar, plaća, nagrada. Što mi primamo od Isusa? Zašto nam se ne kaže odmah? Pokušajmo riješiti ove zagonetke neposrednim putem.

         Dobro je, da se ne kaže  čega je Srce Isusovo puno: ono je jednostavno puno. To znači da je Srce Isusovo tako veliko, da obuhvaća sve. Stoga, ono nije samo puno, nego je punina. Lijepa je to i vrlo utješna istina. Srce Isusovo je veliko; u njemu ima mjesta za svakoga od nas; puno je ljubavi i milosrđa koje je Bog poslao u svijet kako bi nas sve spasio. Kada gledamo u to Srce, vidimo ne samo ljubav i milosrđe, nego i žrtvu koju je Isus podnio za nas. Kršćani vjeruju da je Krist na križu prolio svoju krv kako bi nas  otkupio od grijeha, a Srce Isusovo predstavlja taj Božji dar ljubavi i milosti koji se daruje svima koji vjeruju u Njega.

U kršćanskoj duhovnosti, ima posebno mjesto  štovanje Srca Isusova. Postoje razni oblici pobožnosti prema ovom simbolu Kristove ljubavi. Jedna od najčešćih je pobožnost Srcu Isusovom koja se prakticira obavljanjem Devet prvih petaka. Ta se pobožnost posebno obavlja u lipnju koji se naziva i Mjesecom Srca Isusova. Uz molitvu i razmišljanje o Kristovoj ljubavi prema nama, ova pobožnost potiče vjernike na obraćenje, pokoru i rast u duhovnom životu. Kao vjernici, pozvani smo prihvatiti tu otkupiteljsku ljubav i snagu koja iz njih proizlazi, te tako naš život postaje plodnijim i smislenijim. Neka nam uvijek u srcu odzvanja utješna poruka evanđelja: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti." Srce Isusovo otvoreno je svima nama, bez obzira  kakvi smo, što smo učinili ili koliko smo puta pogriješili. Ono je puno razumijevanja i sućuti.

         Mi primamo toliko darova, koliko imamo slobodnog mjesta. Dolazi mi na pamet duhovita priča o jednom dječaku, koji je priskočio u pomoć čovjeku u potrebi. Slastičar koji je to vidio, pozvao ga je u svoju slastičarnicu i želio ga je nagraditi za njegov plemeniti čin. Ponudio mu je da si uzme od slastica koje mu se sviđaju toliko koliko stane u njegovu šaku.  Dječak je neko vrijeme razmišljao, onda je rekao: „Hvala, rado bih da mi vi uzmete svojom rukom!” „Zašto, pita u čudu slastičar“. „Jer vaša je šaka veća od moje!” odgovori dječak. Ovu istinu izražava zaziv o punini Isusove ljubavi i naše mogućnosti primanja. Isus ima veće ruke, nego mi, veće srce, veću ljubav nego mi, pa je bolje njemu prepustiti da nam daruje sve što želi dati, a ne da stalno moljakamo što nam treba. Naše je da budemo spremni primiti ono što nam želi podariti, a to znači, da će uz mnoga dobra katkada biti i koja kušnja. Ovaj je zaziv himna o Isusovoj velikodušnosti, dobroti i ljubavi koje nemaju granice, nego se mogu opisati samo kao beskrajna punina.

         Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša je „puna milosti”. To znači da je i ona imala puninu Božje ljubavi. Neka nas ona nauči, da i mi stalno pripravljamo svoju dušu i srce, da možemo od Isusa primiti sve čime nas želi obdariti.  Amen.

Poslušaj promišljanje bez pozadine

 

Radio Marija

08:00 Svetac dana - bl. Marija od Utjelovljenja
08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.